Stå af, hvis du altid er på

31.08.2011
af Jo Brand

Tænk dig om, før du lige hurtigt tjekker mails på din smartphone eller computer. For hver gang, du går online, er der risiko for, at du bruger længere tid, end du
regnede med. Tid, du kunne have brugt på noget andet.

Hver gang du er online, bruger du mere tid end forventet. Så tag ikke smartphonen op af lommen, når du som Ole Bjerg er cyklet ud i det grønne for at slappe af. Foto: Jakob Boserup

Du skal måske bare lige tjekke en enkelt mail eller bare lige se, om du har fået en besked. Tror du. Men det er ikke bare lige. For hver gang du tjekker din mail, facebookprofil eller hvad du nu ellers laver på nettet, går der dyrebar tid fra det, du ellers var i gang med.

- Nettet er tilgængeligt, og det er så nemt »lige at tjekke«, men følelsesmæssigt og mentalt er det ikke nemt. Det tager tid at komme ind i systemet, og det tager tid at komme ud af
systemet, selvom det kun er en enkelt mail, der skal tjekkes, siger Ole Bjerg, der er sociolog, Ph.d. og ansat på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Copenhagen Business School.

- Når man »bare lige tjekker«, fjerner det fokus fra det, man er i gang med. Jeg har lige læst resultatet af en undersøgelse, hvor man havde fundet ud af, at medarbejdere, der var i gang med en opgave på deres arbejdsplads, var 20 minutter om at komme tilbage til opgaven med fuld opmærksomhed, hvis de blev forstyrret af en simpel mail undervejs. Og man kan jo forestille sig, at det samme gør sig gældende, hvis man tjekker en mail, når man er sammen med sine børn, siger Ole Bjerg.

Han har forsket i forskellige former for afhængighed og mener, at det er vigtig at skelne, når man taler om onlineafhængighed.
- Der foregår jo en masse forskellige ting på nettet. Nogle er afhængige af at spille poker eller computerspil, mens andre er afhængige af at tjekke mails, facebook, datingsider eller bare det at være på nettet, siger han.

Angsten for at gå glip af noget
Holder man sig til dem, der er afhængige af at tjekke beskeder og være online, så mener Ole Bjerg, at afhængigheden kan forklares ud fra angsten for at gå glip af noget.

- Internettet er så stort, der kan ske så meget, og man aner ikke, hvornår det sker. Og netop de onlineafhængige har en følelse af, at der foregår noget på nettet, som de går glip af, når de ikke er der.

Ifølge Ole Bjerg er denne følelse ikke funderet i virkeligheden.
- Reelt sker der jo ikke meget, det er mere fantasien om, hvad der kan ske, der gør, at man logger på igen og igen. På den måde fungerer det ligesom hos ludomanerne, der har forestillingen om, at de vinder næste gang. De onlineafhængige er drevet af fantasien om, hvad de får ud af at være online, eller hvad de går glip af, og fantasien overdeterminerer selve nettet, forklarer sociologen.

Han ligger ikke inde med en definition for, hvornår onlineforbruget går fra normalt til sygeligt.
- Det, der er lidt specielt ved onlineafhængighed, er, at det sygelige ikke står i modsætning til det normale. Det sygelige er en overdrivelse af det normale, så når man skal vurdere, om ens forbrug er sygeligt, må man vurdere det i forhold til ens liv som helhed, forklarer Ole Bjerg.

Og hvordan gør man så det?
- Onlineafhængighed bliver sygeligt i det øjeblik, nettet bidrager negativt til ens samlede livskvalitet. Når det står i vejen for, at man er velfungerende på sit arbejde, kan passe ens uddannelse eller være til stede for ens familie, siger han og fortsætter:

- Det vil sige, at når man skal vurdere, om en person har et sygeligt forbrug, må man tage i betragtning, at mennesker har forskellige tolerancetærskler i deres liv. Hvis man for eksempel ikke har børn, er det måske ikke så problematisk, at man bruger mange timer på nettet, når man har fri, men det ville det nok være, hvis man har familie. Men i sig selv
er det jo ikke skadeligt at være afhængig af at være online, som det er, når man har et stof- eller alkoholmisbrug. Onlineafhængighed er kun skadeligt på den måde, at det går ud over noget andet, siger han.

Selvom man ikke har et decideret sygeligt forhold til det at være online, kan man ifølge Ole Bjerg sagtens have et »uhensigtsmæssigt« forbrug.
- Sidder man hver aften og surfer på nettet og tjekker mails i stedet for at være sammen med sin familie, er det måske ikke sygeligt, men det bidrager heller ikke positivt til ens liv.

Måske var der vigtigere ting, man skulle gøre sammen med sin familie, siger han.

Det normale overforbrug
Men hvad er det så, der får en far til at bruge alle sine aftener foran computeren, mens resten af familien hygger sig i sofaen? Og en mor til at tjekke sin smartphone, mens hun går tur i skoven med sine børn?

- Hvis man er stresset og kører i et højt tempo, kan det at geare ned forekomme uoverkommeligt, mens det at være online kan være en måde at holde den kørende på i samme
tempo. Ligesom når folk med tømmermænd tager sig en reparationsbajer i stedet for at slappe af.

En anden forklaring ligger i forlængelse af det, Ole Bjerg allerede har fortalt, nemlig forventningen om, at der er sket eller vil ske noget.

- Selvom de fleste mails, man modtager, er kedelige og lige til at slette, så har man hver gang, man tjekker, et håb om, at der er kommet noget spændende og vigtigt: At drømmemanden for eksempel skriver, at han har set én på gaden, og om man ikke vil med ud at spise. Det er jo også derfor at nogle tjekker datingsiderne igen og igen: Den store kærlighed kan jo være lige om hjørnet. Mens andre måske bare er angste for, at de ikke når at få svaret på en vigtig mail.

Gør mailen glad?
Er man i tvivl om, hvorvidt ens onlineforbrug beriger eller forringer ens livskvalitet, mener Ole Bjerg, at man med fordel kan begynde at mærke efter, hvordan man har det, når man tjekker sin mail, facebookprofil, smartphone og så videre.

- Bliver man glad eller i virkeligheden lidt stresset? Og hvordan har man det bagefter? Får man noget ud af det, eller er det forstyrrende? Man kan spørge sig selv: Er det nødvendigt og nødvendigt for hvad? Derudover kan man begynde at notere hver gang, man gør det. Og efterfølgende lægge en plan for, hvornår man vil gøre det. Og så regne med, at det kræver afvænning - ligesom hvis en alkoholiker skal gå fra 30 til 10 øl om dagen. Men det er også sandsynligt, at man slet ikke vil savne det, siger Ole Bjerg.

Han kommer også med et konkret forslag til, hvordan teknikken kunne indrettes, så den passer bedre til den menneskelige psyke:
- I virkeligheden kan man sige, at det burde tage 10 minutter for mailsystemet, nettet eller smartphonen at åbne, for så vil man automatisk spørge sig selv: Vil jeg bruge så meget tid på det her? For det er det, der reelt sker.

Denne artikels emner
It
Nettjenester
Er du onlineafhængig?
Nedenfor ses nogle af de spørgsmål, psykologen Kimberly Young spurgte internetbrugere om, da hun i 1994, som en af de første, begyndte at undersøge fænomenet onlineafhængighed:

  • Har du flere gange forsøgt at skære ned på dit internetforbrug uden succes?
  • Bliver du rastløs, humørsvingende, deprimeret eller irritabel, når du forsøger at skære ned på dit internetforbrug?
  • Er du ofte længere online, end du havde planlagt?
  • Har du løjet for familiemedlemmer, en terapeut eller andre for at dække over dit internetforbrug?
  • Bruger du internettet til at flygte fra problemer eller som en hjælp, når du har det svært (for eksempel føler hjælpeløshed, skyld, angst, depression)?

Kilde: Caught in the Net af Kimberly Young


3 bøger anbefalet af Ole Bjerg
For tæt på kapitalismen - Ludomani, narkomani, købemani af Ole Bjerg
- Det er min egen bog, og den handler om de nye former for afhængighed, der ligger i forlængelse af den normale adfærd.

Fanget i nettet af Kimberly Young
- Bogen handler præcis om afhængighed på nettet. Forfatteren er psykolog og er kendt for sit arbejde med onlineafhængighed. Bogen henvender sig til både misbrugere og pårørende.

En Warcraft-spillers bekendelser, kronik i Information d. 14. juli 2009
- Det er jo ikke en bog, men en kronik skrevet af en, der selv er afhængig af World of Warcraft. Jeg har aldrig selv spillet, og det siger mig ikke noget, men når man læser kronikken, får man en forståelse for, hvorfor det er så fedt. Det er jo en fantastisk verden, man bliver en del af.

Læs kronikken på http://www.information.dk/197552

Kommentarer (1)

17. september 2018 kl. 15:13
Noget af det Ole Bjerg har udtalt om ludomani er ligeledes at online pokerspilleres perception af betydningen af digitale numre er mindre end havde de haft at gøre med rede kontanter. Så her er det måske netop værd at overveje hvorvidt det ville være mere hensigtsmæssigt at spille i et casino. Behandlinger for ludomani er forskellige, og som ludoman må man selv opsøge de tilgængelige muligheder, der er det bedste “fit” for dig og din familie, og på denne baggrund træffe det rigtige valg. Der er ifølge danske pokerkilder (https://vindipoker.dk/4-ting-du-skal-vaere-opmaerksom-paa-online-poker/) også mulighed for at lade sig registere i ROFUS herunder Registret Over Frivilligt Udelukkede Spillere.

Skriv en kommentar