2015

 

11 /2015  -  17. december 2015

Udlånsvilkår på eReolen får igen biblioteker og forlag til at tørne sammen. Perspektiv har fulgt forhandlingerne mellem eReolen og forlagene. Læs desuden om et hollandsk biblioteks beslutning om at lukke eget katalog, fordi "Google gør det bedre", og mød to bibliotekarer på Gyldendal. Og så er det i dette nummer, at vi løfter sløret for BF's nye logo. Hør formand Tine Jørgensens tanker om BF's visuelle identitet. 

Download som PDF


10 /2015  -  23. november 2015

Besparelserne på kulturområdet rammer landets biblioteker hårdt. Perspektiv har spurgt vicedirektør på Det Kongelige Bibliotek og nationalbibliotekschef Pernille Drost, hvad de økonomiske stramninger kommer til at betyde for bibliotekerne. Det står også slemt til for IVA Vest, der må lukke i 2018 på grund af for lavt optag. Læs debatten mellem studerende på IVA Vest og institutleder Per Hasle. Bliv opløftet af Donna Scheeders motivationstale om bibliotekets unikke rolle i samfundet og de enorme muligheder, der ligger for bibliotekarernes fødder – eller tag med informationsspecialist Tine Kristensen på job hos advokatfirmaet LETT.

Download som PDF


9 /2015  -  21. oktober 2015

Informationsspecialister er uundværlige i forhold til dokumentation i vindmølleindustrien. Mød to af dem i oktoberudgaven af Perspektiv, hvor vi desuden spørger: Hvad sker der, når læsningen bliver digital? Tre biblioteker har afprøvet digitale læsekoncepter for at se, om det kan øge læselysten og give en bedre læseoplevelse. Læs desuden, hvordan det gik til, da Perspektiv afholdt debataften om bibliotekernes opgave under overskriften "Servicebegrebet under forandring".

Download som PDF


8 /2015  -  22. september 2015

Hvorfor ikke nationalisere folkebibliotekerne? Sådan spørger Mona Madsen, fritids- og kulturchef i Solrød Kommune, i Perspektivs septemberudgave, hvor blandt andre Elsebeth Tank giver sit bud på en national biblioteksstrategi. Få desuden et indblik i formidlingen på Søfartsmuseets Arkiv & Bibliotek og mød de 210 studerende, der netop er startet på IVA.

Download som PDF


7 /2015  -  26. august 2015

I Perspektivs augustnummer inviteres du på rundtur i det nybyggede Dokk1, som nu er Nordens største folkebibliotek. Vi spørger, om de store kultulle flagskibe kan betyde, at de mere krøllede eksistenser holder op med at komme på biblioteket. Se også, hvordan det gik til, da IVA-studerende bragte biblioteket til Roskilde Festival. 

Download som PDF


6 /2015  -  24. juni 2015

I denne måned sætter Perspektiv fokus på de unges informationskompetencer - eller nærmere mangel på samme. Men her kan netop bibliotekarer spille en afgørende rolle.
Læs også om stress og biblioteksindretning anno 2015.

Download som PDF


5 /2015  -  28. maj 2015
I majudgaven sætter Perspektiv fokus på iværksætteri og det voksende arbejdsmarked for freelancere og projektansatte. Læs også om Marie Aamann, der har valgt at slå sig ned som biblioteksleder nord for polarcirklen. 

Download som PDF


4 /2015  -  30. april 2015
Ølby Bibliotek havde sidste åbningsdag 30. januar – endnu en biblioteksfilial er slettet af Danmarkskortet. En politisk beslutning, der kan vise sig langt dyrere end at drive filialen. Læs også om biblioteket på Kold College på Fyn, som for få år siden var lukningstruet, men som i dag er blevet en central institution.

Download som PDF


3 /2015  -  26. marts 2015
For første gang i 35 år har Holland fået en ny bibliotekslov, hvor bibliotekets fem vigtigste funktioner nu står sort på hvidt. Loven er en anerkendelse af biblioteket, siger hollandske biblioteksfolk. Læs også om to lektorer fra IVA, som har fået til opgave at få viden til at flyde frit i en af FN’s største organisationer.

Download som PDF


2 /2015  -  26. februar 2015
Bibliotekernes medarbejdere har flere forskellige uddannelser end tidligere. På Kvaglund Bibliotek er bibliotekarerne kommet i undertal. Læs også om Københavns Bibliotekers nye servicebegreb, der skal skubbe brugerne mod mere selvbetjening.

Download som PDF


1 /2015  -  27. januar 2015
Smartphones, gps og Google er blevet digitale assistenter, der fratager hjernen dens arbejde. Resultatet er, at nerveceller forsvinder, fordi de ikke bliver brugt. Læs også om det gode og det mindre gode ved eReolens nye aftale ifølge en række aktører.

Download som PDF