Perspektiv 10/2017

 

Et fag skal også opleves


Seks førsteårsstuderende på IVA har oprettet Center for Signifikante Oplevelser. Målet er at skabe oplevelser, der åbner faget på nye måder og starte samtaler om, hvor faget er på vej hen, fortæller to af de studerende Thore Davies og Julien Faure.

Af  Sabrine Mønsted
Emner: 


Biblioteker – en ideologisk kamp er startet


Formandens leder

Af  Tine Segel
Emner: 


Vejen til at udnytte de digitale muligheder


»Bibliotekerne er langt fra at udnytte de digitale muligheder i formidlingen,« sagde lektor på IVA Lennart Björneborn i sidste nummer af Perspektiv. Men rundt om i landet bliver der eksperimenteret på livet løs. For eksempel med virtuel formidling af det klassiske biblioteksindhold og bibliotekarisk formidling af alt muligt andet digitalt indhold såsom blogs og artikler.

Af  Anette Lerche Sabrine Mønsted
Emner: 


Porten til det gode indhold på nettet


Hvordan falder man over alt det gode indhold på nettet, som man ikke ved findes? Det spørgsmål har Vejle, København, Slagelse, Køge, Roskilde, Greve og Ballerup Biblioteker sat sig for at løse, fortæller projektleder Arendse Ørding fra Ballerup Bibliotek.

Af 
Emner: 


Digital dialog skal fremme læselyst


Udviklingen af et digitalt dialogværktøj, der giver skønlitterære anbefalinger, er godt i gang. Målet er at fremme læselyst.

Af 
Emner: 


Tag det digitale bibliotek lige så seriøst som det fysiske


Det digitale bibliotek kræver lige så mange ressourcer og tid som det fysiske, siger Pernille Schaltz, bibliotekschef i Herning, der lancerede et virtuelt bibliotek i juni. Ambitionen er, at 99,9 procent af borgerne skal kende bibliotekets digitale tilbud.

Af 
Emner: 


Hvis bare flere humanister ville interessere sig for teknologi

60 studerende fra IVA, SDU og Aalborg var samlet i Kødbyen i København til BF’s konference Den Digitale Humanist. Her gav forfatter og journalist Dorte Toft, DR redaktør på Troldspejlet Jakob Stegelmann, professor David Budtz Pedersen, digital rådgiver Katrine Emme Thielke og institutleder på IVA Jens-Erik Mai deres bud på, hvad det vil sige at være digital humanist og det arbejdsmarked, der venter forude. 

Af  Sabrine Mønsted
Emner: 


Den overordnede præmis er helt gal


Cepos forveksler bibliotekernes mål og middel i et nyt arbejdspapir om folkebibliotekerne, mener Henrik Jochumsen, lektor på Københavns Universitet. Derfor er konklusionen om, at bibliotekernes formål er ved at forsvinde også helt hen i vejret, mener han. 

Af  Anette Lerche
Emner: 


Hele verdens internetbibliotek


The Internet Library i San Francisco samarbejder med biblioteker rundt på kloden om lagring af bøger, websider og andre publicerede værker, så de alle kan tilgås digitalt. Blandt udfordringerne er ophavsrettigheder, betalingsmure, privilegeret adgang og fake news.

Af  Regner Hansen
Emner: 


Biblioteket som lokal skriveinspiration

Hvad sker der, hvis man ansætter en forfatter på et folkebibliotek for at understøtte lokale skribenter? Det har bibliotekerne i Esbjerg, Hillerød og Odense gjort i Forfatternes Forhal. Forfatter Jo Hermann har som konsulent fulgt og evalueret projektet og skriver om mødet mellem forfattere og biblioteker i denne artikel.

Af 
Emner: 


En karriere kan også gå til siden


Som arbejdsmarkedet ser ud i dag, bør vi alle tænke over vores karriere, og hvad vi vil med den, mener karriererådgiver Monika Janfelt. Samtidig er karrierebegrebet udvidet: En karriere behøver ikke kun gå opad. Den kan også gå til siden og nedad.

Af  Jo Brand
Emner: 


Download som PDF
24. november 2017