Perspektiv 8/2018

 

Biblioteket er ikke bygningen eller samlingen – det er bibliotekaren

Bibliotekarer skal hverken være neutrale eller objektive. De er i vidensbranchen, og det kræver, at de dømmer noget til at være bedre end andet, siger forfatter til bøgerne The Atlas of New Librarianship og The New Librarianship Field Guide, R. David Lankes. Han mener, at bibliotekarernes legitimitet stiger proportionelt med deres involvering i lokalsamfundet.

Af  Sabrine Mønsted
Emner: 


Bibliotekarer kan ranke ryggen

- En saltvandsindsprøjtning til den danske debat om biblioteker, kalder lektor på Institut for Informationsstudier (INF), Henrik Jochumsen, Lankes tanker om The New Librarianship.

Af  Sabrine Mønsted
Emner: 


Medlemmerne har de gode spørgsmål

Op til BF’s generalforsamling skal alle deltagere stille et spørgsmål til en anden deltager via spørgsmålsstafetten Qvest. Det skal kvalificere debatten på generalforsamlingen om BF’s fremtid ved at inddrage medlemmernes spørgsmål, idéer og overvejelser, forklarer konsulent Kenneth Agerholm.

Af  Sabrine Mønsted
Emner: 


Selvledelse giver os et bedre arbejdsliv

Selvledelse giver et bedre psykisk arbejdsmiljø, højere produktivitet og bedre balance mellem arbejds- og privatliv, hvis altså der er klare rammer for arbejdet, viser en arbejdsmiljøundersøgelse foretaget af Akademikerne og BF.

Af  Sabrine Mønsted
Emner: 


Hvilken fagforening skal BF være?

Generalforsamlingen er lige om hjørnet, nemlig i Aarhus den 10.-11. november 2018. Sidste gang vi mødtes, havde vi en engageret, bred og aktiv debat om fokusområderne i BF’s politiske strategi med baggrund i den forandring og udvikling, man oplever som BF’er – på arbejdspladsen og i forhold til nye krav til kompetencer og fagligheden.

Af  Tine Segel
Emner: 


Kortlægning af fremtidens forskningsbiblioteker bør ikke forhastes

En arbejdsgruppe skal på få måneder analysere forskere og universitetsstuderendes behov for biblioteksbetjening. Men gruppen er for smalt sammensat og har for lidt tid, mener formanden for BF og formanden for Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbiblioteker.

Af  Anette Lerche
Emner: 


Som chef skal jeg vende blikket udad

En stilling som konstitueret bibliotekschef i Ballerup gav Maria Nielsen Westbrook blod på tanden til at træde et niveau op med ansvar for de endelige beslutninger, økonomi og strategi. I dag er hun bibliotekschef på Rudersdal Bibliotekerne.

Af  Sabrine Mønsted
Emner: 


Fysiske biblioteker med skarpere profiler

En uafhængig arbejdsgruppe præsenterede i juni tre scenarier for Københavns Bibliotekers udvikling. Scenarierne er interessante, mener Københavns kulturborgmester. Men han kan ikke forestille sig biblioteker uden for eksempel litteratur eller fysiske lokaler.

Af  Anette Lerche
Emner: 


Du er ikke din egen længere

Vi går mod et overvåget samfund, der er styret af algoritmer, mener Klavs Birkholm, der er medforfatter til bogen De skjulte algoritmer, som udkom i juni 2018. Han mener, at politikerne har givet op i stedet for at genvinde kontrollen med samfundets udvikling.

Af  Anette Lerche
Emner: 


Kreativ uden quick fixes

Der er ingen nem vej til et kreativt liv. Det kræver læring, erfaring og fordybelse pointerer psykologiprofessor Lene Tanggaard, der er aktuel med bogen Vanebrud.

Af  Laura Kjestrup Nielsen
Emner: 


Det er mit ansvar at fortolke Persondataloven

Nyt job

Af  Sabrine Mønsted
Emner: 


Download som PDF
26. september 2018