2009

Modeshow på biblioteket i Lyngby

Af Line Barklund
projektmedarbejder

22.12.2009

Over 300 gæster lagde vejen forbi Lyngby Stadsbibliotek til et modeshow med fokus på genbrug i forbindelse med et tema om Kultur og Klima. Tøjet kom fra brugernes klædeskab og blev forvandlet til nye kreationer af en lokal designskole. I alt 17 flyttekasser med tøj lige fra en brudekjole fra New York til originale kjoler fra 50’erne til sågar en fez blev indleveret af brugerne sammen med historierne bag, der blev fortalt til modeshowet. En anderledes og sjov oplevelse for både brugerne men også for de ansatte. Modeshowet er en del af et projekt, der netop har biblioteket som oplevelsesrum som omdrejningspunkt. Læs mere og se billeder fra showet i artiklen…

Læs hele artiklen Se kommentarer

Løsgående ordningen ved Biblioteket Sønderborg - nærværende formidling

Af Hanne M. Sørensen

14.12.2009

Mange af os kender sikkert scenariet: På vej til eller fra at hjælpe en låner i udlånet, bliver vi ’fanget’ af den næste låner, der har spørgsmål. For at imødekomme de lånere, der måske ikke altid finder vej til bibliotekarbordet, fandt Biblioteket Sønderborg på en ’løsgående’ ordning. Visionen var at få bibliotekaren væk fra skrivebord og andre synlige og usynlige barrierer. Bibliotekaren skulle ud på gulvet med pc'en, i øjenhøjde med brugeren - og bare være til stede! Og ordningen virker!

Læs hele artiklen Se kommentarer

Bogradio i luften

Af Dan Larsen

09.12.2009

Internetmediet www.Bogradio.dk gik i luften en uge før Bogforum og opnåede over 1.000 besøg den første uge. Radioens journalister producerer "Gode historier om gode bøger" som streamende lyd, podcast og mp3. Det særlige ved Bogradio er, at den er annoncefinansieret og forærer alt sit indhold væk. Biblioteker, bogbutikker, forfattere, lokalradioer, forlag og blogs kan genbruge alle historier gratis. Nyheden om bogradioen "slap ud" via Facebook og Twitter, og brugerantallet på den særlige FB-side vokser dynamisk. Radioens podcast rangerer allerede i top på iTunes under arts/litterature.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Klimakanalen - gratis klimainfo til storskærme i alle bibliotekerne

Af Dorthe Brandt Larsen

04.12.2009

Via et samarbejde mellem Indholdskanalen og Alexandra Instituttet, Jyllands-Posten, DUL (Digital Urban Living), 6-Byernes Klimainitiativ og Århus Kommune får alle landets biblioteker mulighed for gratis at downloade Klimakanalen fra den 3. december, og vise indholdet frem til den 19. december.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Den mytologiske bibliotekar

Af Laurits Th. Rasmussen

29.11.2009

En bibliotekar blev projektansat i 3-4 måneder i en middelalderlandsby i Jylland. Han skulle samarbejde med nutidens vikinger om at udvikle en gammeldags vikingelandsby, som nygerrige kunne besøge. Opgaven var omfattende, for nutidens middelalderinteresserede vidste faktisk ikke meget om fortidens vikingers tro, ritualer eller levevis, og derfor kom bibliotekaren på omfattende researchopgaver. Læs her om den atypiske bibliotekaropgave og lær eventuelt asatrosamfundets trosbekendelse.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Aktivt medborgerskab i børnehøjde på Odense Centralbibliotek

Af Ulrich Storgaard Andersen

23.11.2009

Rapporten om fremtidens børnebiblioteker fra 2008 anbefaler, at børnebibliotekarerne går meget mere i dialog med deres unge brugere. Det er i høj grad lykkedes i et samarbejdsprojekt mellem Odense Centralbibliotek og Pædagoguddannelsen i Odense.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Debat på nettet – biblioteket som demokratisk mediator

Af Claus Buur Rasmussen

19.11.2009

Man kan godt få folk til at debattere vigtige emner på nettet. Men det kræver, at man laver grundigt baggrundsstof og tør sætte ømtålelige emner til debat - og lave sammenspil med andre medier. Bibliotekerne kan påtage sig en mere aktiv demokratisk rolle.

Læs hele artiklen Se kommentarer

I USA er det journalisterne der underviser i informationskompetence

Af Esben Fjord

19.11.2009

Er journalisterne ved at infiltrere bibliotekernes område?

Læs hele artiklen Se kommentarer

Historie er fedt!

Af Eva Therkelsen

19.11.2009

Odensequizzen var en konkurrence for alle 6. klasser i Odense, hvor der blev dystet i paratviden om Odense og byens historie. Skolerne har været igennem en kvalifikationsrunde, og der er fundet fire finalister. Quizzen var et forsøg på at få et yngre publikum i tale, hvilket lykkedes til fulde. Det er første gang, at Odensequizzen afholdes, og den er et led i fejringen af, at det i år er 90 år, siden det genopførte Skt. Knuds Kloster, hvor Historiens Hus holder til i dag, stod færdig.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Klima 2.0

Af René Boye Pedersen

18.11.2009

Hvad får man, hvis man krydser skole, bibliotek og web 2.0? I Kolding blev det til en klimawiki, hvor 8.- 9.-klasser blev bevidste om sociale teknologier og nye formidlingsformer. Wikiprojektet har givet Koldingbibliotekerne blod på tanden i forhold til at videreudvikle konceptet skole – bibliotek – web 2.0.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Succesfuld markedsføring af e-bøger i Sønderborg

Af Astrid Tang

18.11.2009

På to måneder er udlånet af e-bøger mere end tredoblet i Sønderborg. En kampagne målrettet studerende på BCSyd har givet pote. I Sønderborg har vi valgt en markedsføringsstrategi, hvor vi ikke kun ville være synlige på BCSyd, men overalt hvor de studerende kunne tænkes at bruge deres fritid, ville vi være repræsenteret. Vi ville være synlige på studiet, i bybilledet og på nettet. Målet med e-bogskampagnen var at øge kendskabet til e-bøger, samt forhøje udlånet med minimum 25 %. Kampagnen blev sat i gang ved studiestart i september 2009 og afsluttes ved udgangen af december 2009. Konklusionen er klar: markedsføring nytter. Den behøver ikke koste alverden, men den kræver tid både at planlægge og udføre.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Er Bogmessen et gedemarked?

Af Vibeke Johansen

17.11.2009

I de tre dage som Bogmessen strækker sig over, inviterede DR Scenen hver formiddag til sessions med udgangspunkt i DR's og Litteratursidens læseklubber.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Åbent 24 timer i bordeaux og grå toner

Af Christian Lauersen

16.11.2009

Egentlig skulle turen til London alene være helliget fodbold, pubs og pints, men når man nu er himmelstormende forelsket i biblioteket, ville det selvsagt være en skam ikke at ære Londons forskningsbibliotekssektor med et besøg og høre, hvordan det stod til. Det viste sig at være en fornuftig og inspirerende ide. Jeg havde på forhånd lavet lidt research hjemmefra for at se, hvad der rørte sig. Da jeg havde besøgt British Library relativt kort tid forinden, blev det fravalgt, selvom det jo på alle måder altid er et besøg værdigt. Valget faldt i stedet på University of Westminster, Marylebone Campus Library. Et forskningsbibliotek med fokus på service og tilgængelighed.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Revitalisér formidlingen!

Af Christian Lauersen

16.11.2009

Bibliotekernes gængse formidling er af mange grunde blevet utilstrækkelig, en gruppe biblioteker er gået i gang med at udvikle en slags Formidlingens ABC bl.a. i form af en praktisk kogebog.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Roskilde Bibliotekerne på Musicon

Af df

11.11.2009

Roskilde Bibliotekerne er en del af et musisk kreativt byudviklingsprojekt på en gammel industrigrund i Roskilde. Biblioteket er med fra start og skal som en del af en samarbejdsaftale være med til at skabe liv og ikke mindst understøtte både nuværende og fremtidige aktører. Projektet arbejder med et 15-20 årigt perspektiv.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Har litteraturen brug for bibliotekaren?

Af Tine Eggertsen og Ove Rasmussen

05.11.2009

Ja, mener bibliotekarerne i Aalborg, der formidler litteratur til et stadigt stigende antal trofaste bogelskere.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Filmvalg for kendere

Af Tobias Lynge Herler og Emil Brøsen

03.11.2009

Det kan være svært at tilgodese alle grupper af befolkningen, når man køber film ind til biblioteket. Tobias Lynge Herler og Emil Brøsen, der begge er bibliotekarer og cand. mag. i Medievidenskab, giver her deres bud på, hvordan du som bibliotekar bliver bedre til at vælge film.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Byg bro til fremtiden - fokus på unge

Af Henriette Ritz Kylmann

03.11.2009

Mange unge føler sig ikke velkommen på biblioteket. Det skal der laves om på, hvis biblioteket skal fremtidssikres, skriver bibliotekar Henriette Ritz Kylmann.

Læs hele artiklen Se kommentarer

E-bogens fremmarch

Af Maria Bach Sørensen og Christine Hovgaard Jensen

03.11.2009

Flere og flere fysiske e-bogslæsere finder vej til markedet, og elektronikgiganterne slås om at få den største bid af kagen. Men hvad er virkeligheden i Danmark?

Læs hele artiklen Se kommentarer

Pletvis lyd på udsatte steder

Af René Boye Pedersen

03.11.2009

Projekter har deres egen fri vilje og bevæger sig ikke altid snorlige fra punkt a til b. På Kolding Bibliotekerne forvandlede en jordnær test af retningsbestemt lyd sig til musikskulptur og cd-udgivelse.

Læs hele artiklen Se kommentarer

New York'erne strømmer til deres biblioteker

Af Elsebeth Tank

30.10.2009

For fem år siden rekrutterede lederen af New York Public Library, Paul Le Clerk, flere stærke profiler til biblioteks topposter og skabte dermed det ledelsesmæssige grundlag, som var nødvendigt for at bringe biblioteket ind i et nyt årtusind med slagkraft og succes.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Biblioteksindretningen skal understøtte bibliotekets særkende

Af Dorthe Stieper

30.10.2009

Folkebibliotekets helt unikke rolle som et af de sidste offentlige frirum i det senmoderne samfund bør afspejles i indretningen af biblioteksrummet. Tendensen med minimalistisk indretning får bibliotekerne til at ligne kolde institutioner, skriver Dorthe Stieper.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Jobbytte: Fra 'dem' og 'os' til 'vi'

Af Dorthe Stieper

28.10.2009

Gensidig inspiration og forståelse samt et større kendskab til hinanden er det foreløbige resultat af et tre måneders jobbytte på Furesø Bibliotekerne.

Læs hele artiklen Se kommentarer