Cyc4lib 2013

Af Bo Jacobsen og Stine Grabas
10.10.2013

 

Forestil dig at være på lejrskole med 100 andre bibliotekarer fra hele verden. Sådan kunne det somme tider godt føles i årets Cycling for Libraries 2013. Hvad er cyc4lib? Spørger du så. En unconference for bibliotekarer og andre library lovers, hvor man cykler fra sted til sted og diskuterer noget biblioteksfagligt – eller andre spændende emner. I år gik turen fra Amsterdam til Bruxelles i blæst og regn men i godt selskab.

Deltagerne var hovedsaligt andre bibliotekarer. Med deltagere fra bl.a. Texas og Moskva var der potentiale for masser af gode diskussioner. Adskillige biblioteker blev besøgt og de havde hver især noget forskelligt at byde på. Stationsbiblioteket i Haarlem var et ganske særligt bibliotek midt på perronen, der flittigt blev besøgt af pendlerne. Hvor mange kunne vi ikke ønske os af dem i Danmark? 

De hollandske biblioteker bar tydeligt præg af moderniseringer i friske farver og med udtryk af at være boghandlere. Smag og behag er forskelligt og det fik vi da også at se gennem de 10 dage med adskillige biblioteksstop. Delft bibliotek gav os et anderledes indtryk. Med udtrykket ”Innovate or die” i baghovedet, blev vi bl.a. præsenteret for en lokal billeddatabase som havde flere funktioner. Open source? desværre nej. Årets tur lagde vejen forbi Capitol den Haag, hvor vi sammen med et antal ansatte og politikere diskuterede bibliotekernes udfordringer og betydning for samfundet. En del af diskussionen gik på, hvordan vi får åbnet op for lån af e-bøger gennem bibliotekerne. Et stort problem for Holland lige i øjeblikket, som vi jo her i Danmark delvist har fået løst. 

Biblioteksbesøgene endte på biblioteket i EU-parlamentet i Bruxelles, hvor vi sluttede af med taler, middag og afslutningsfest. Det biblioteksfaglige var i top, men Cyc4lib er meget mere end det. Det handler også om at netværke og med deltagelse flere år i træk, er mange af deltagerne kendte ansigter og bliver i høj grad sine gode venner. Stort socialt engagement er nøgleordet i en sammenhæng som denne. Du skaber selv dine samtaleemner og diskuterer det, du finder allermest interessant. 

10 intense dage i absolut tæt kontakt med 100 andre mennesker giver følelsen af den førnævnte lejrskole. Sovesale med alt for mange mennesker i 3 lags køjesenge og madrasser på gulvene kræver en god portion tålmodighed og overbærenhed, men det er ingenting i forhold til den glæde og entusiasme, der lyser ud af deltagerne. Lange cykeldage giver træthed, men med en kold øl i vente, kan man overkomme alt. 

Cyc4lib er blevet en institution i sig selv og blev nævnt på årets IFLA konference i Singapore. Alt i alt er cyc4lib en enestående mulighed for at lære andre bibliotekarer at kende og ikke mindst at opleve de forskellige lande fra andre vinkler end vi normalt har mulighed for. Minder og oplevelser vi vil se tilbage på med et smil om munden. 

Tidligere har Cycling for libraries foregået i: 

København-Berlin 2011 

Vilnius-Talinn 2012 

De finske arrangører har allerede annonceret næste års Cycling for Libraries, som cykles fra Barcelona til Lyon. Officielt er der endnu ikke noget på hjemmesiden, men hold øje med: http://www.cyclingforlibraries.org/ 

Se også filmen fra dette års tur: http://vimeo.com/69708957

 

Skriv en kommentar