Man skærer da ikke i bøger - eller gør man?

Af Pernille Carneiro Iuel og Allan Thomsen Volhøj
05.08.2013

 

Se fotos til artiklen her og på de sociale medier #rfchange.

 

Roskilde Bibliotekerne har i mange år været til stede på Roskilde Festivalen. Omgivelserne hér adskiller sig markant fra det traditionelle bibliotek, og vi ser det som en oplagt chance for at udfordre os selv som bibliotek.

De to foregående år har vi sat fokus på digital litteratur og - under navnet Poetry Hall – fyldt en stor hal i Gloria området med installationer, performance og poetisk stemning. I år trak vi ud på festivalens campingområde, nærmere betegnet Dream City, der som noget nyt skulle skabe plads til innovation og brugernes egne ideer.

Et makerspace

Roskilde Bibliotekerne er i fuld gang med et toårigt projekt, Lokalsamfundets Innovationsrum, der ser nærmere på, hvordan bibliotekerne kan understøtte borgerens innovationslyst og -evner. Som led heri besluttede vi at bruge Roskilde Festival til at udvikle og afprøve mulighederne med et såkaldt makerspace.

Fænomenet stammer fra USA, men ideen om at samle folk i kreative netværk for sammen at udvikle og skabe nye ideer har indenfor de senere år bredt sig til resten af verden. Makerspacet blev til i et samarbejde mellem Roskilde Festivalens Changegruppe, Fablab Danmark, Labitat, Vedvarende Energi, 100påendag og Insp! Meget forskellige organisationer, der dog alle hviler på ideen om fri og lige adgang til viden og information og budskabet om aktivt medborgerskab.

Lokalsamfundets Innovationsrum bidrog til Makerspacet med en række store, modulopbyggede træmøbler, som vi har fået produceret til at skabe denne slags fleksible rum. Vi havde inviteret musiker Morten Riis til sammen med publikum at lave lydloops ud af gamle kassettebånd, og på den måde introducere et musikmedie, som mange unge mennesker ikke kender. Desuden kunne man i Makerspacet bruge en 3d- printer og en laser cutter, lave en batteridrevet højtaler, en lommelygte der kørte på udtjente batterier og en solcelle, der kunne lade ens telefon op.

Hack en bog!

Alle årene har vi med stor succes medbragt bunker af kasserede bøger, som folk kunne slænge sig med, når de trængte til en pause fra festivalens rock ’n roll. Også denne gang havde vi samlet kasserede bøger, men i år indgik de som effekter i tilbuddet ”hack en bog”. Og her skulle makerspace tanken virkelig stå sin prøve – for havde festivalfolket lyst til at skabe og kreere midt mellem telte, ølrammer og sol en masse? Kunne folk forstå, at biblioteket ikke var der for at forklare dem noget – men at de selv skulle tænke kreativt og slippe fantasien løs?

OH YES! Bogrygge blev til yndige armbånd, og forsider blev forvandlet til nyttige solhatte. Der blev kreeret møbler – borde og sågar stole! – og mange unikke og flotte kunstobjekter voksede ud af makerspacet, efterhånden som folk blev grebet af kreativiteten.

Nye roller

Bibliotekets personale var til stede for at generere kreative inputs og facilitere folks ideer. Det overraskede mange, at vi ikke opførte os som ”sekretærer”, der stillede til viden til rådighed, men i stedet hjalp med at udføre deres projekter. Indimellem måtte vi også selv tage en dyb indånding. For eksempel når hjælpen bestod i at føre kniven for at få den perfekte udhulning i bogen som det perfekte opbevaringssted for en mobiltelefon, en lighter eller en joint!

Første gang man skærer i en bog er det grænseoverskridende, men efter de første fem bliver man hærdet. Når man ser en pige på 50 kg bunde en halv flaske vodka for efterfølgende at begynde at skære i en bog med en stanleykniv, begynder man febrilsk at tænke over, hvor det var, man lagde førstehjælps-kittet. Også her adskiller bibliotekarrollen på festivalen sig fra den vante plads bag skranken. Men der blev ikke mistet nogen fingre i Makerspacet.

Fra tilskuer til deltager

Makertanken er på vej i Danmark, og i projektet Lokalsamfundets Innovationsrum tester vi hvordan - og om overhovedet - den kan bruges i bibliotekerne. Vores erfaringer indtil videre er, at der er en enorm initiativrigdom blandt borgerne. Det er inspirerende at åbne op for og bringer mange nye perspektiver på bibliotekernes rolle i fremtiden. Vi ku’ være dem i lokalområdet, der skabte plads til, at folk kunne samle en 3d-printer. Vi ku’ lade det lokale fødevarefællesskab uddele smagsprøver og give unge musiktalenter chancen på bibliotekets lille scene, for så siden at vise dem videre til det lokale spillested. Vi ku’ også lade borgerne få en mere aktiv deltagelse i bibliotekets arrangementer. I det hele taget udnytte vores besøgendes energi, så de går fra at være tilskuere til aktive deltagere.

Så, tilbage til spørgsmålene: Kan man engagere musikhungrende festivalfolk i at skabe, innovere og kreere? Ja, hvis man giver dem rammer, der må brydes og tør udvikle tilbud, der passer til den sammenhæng, de er i. Kan bibliotekarer skære i bøger uden at det gør ondt? Ja, når man ser, hvilke kreative energier de kasserede bøger kan frigøre i stedet for at stå på et hengemt magasin, så varmer det ligefrem et bankende bibliotekarhjerte at se en bog få nyt liv som armbånd, bordplade eller kunstværk. Makerspaces er oppe i tiden og rummer uden tvivl et stort potentiale - for såvel brugere som biblioteker.

Lokalsamfundets Innovationsrum er støttet af Kulturstyrelsens udviklingspulje for folke- og skolebiblioteker. Læs mere på www.folkelab.dk.

 

Skriv en kommentar