Litteratur på farten – hvor du mindst venter det

Af Vita Andersen
12.01.2015

 

I efteråret 2014 sendte Aalborg Bibliotekerne to bogcaféhold med forfatter, musiker og fortællere på turné i Region Nordjylland til så vidt forskellige steder som byrådssale, et museum og en motorcykelklub.

Projektet blev til i et samarbejde mellem alle bibliotekerne i regionen og blev støttet af Region Nordjyllands kulturpulje KulturKANten.

Formålet var at formidle litteratur på en ny og anderledes måde – på steder, hvor man mindst venter det -  ud til en større del af borgerne end dem, der sædvanligvis benytter bibliotekernes kulturelle tilbud og aktiviteter.

Temaerne – Magten og Tilbageblik
De to temaer for bogcaféerne var Magten og Tilbageblik. Dem valgte vi for at imødekomme kravet om at nå ud til store og gerne ny målgrupper.

Magten var primært henvendt til mænd og grupper, der har brug for et spændingsmoment for at fastholde interessen.

Tilbageblik var tænkt som et bredt emne, der interesserer den store gruppe af biografilæsere og autofiktionslæsere, som netop i disse år et vokset betydeligt. Derudover er emnet så almenmenneskeligt at også ikke-læsere har en naturlig interesse.

"Magten" hos Aars Touring Club

Bogcafé – en velkendt form - med et twist
Bogcaféformen, hvor man tager udgangspunkt i et tema og tilsætter eks. musik og servering er ikke ny og praktiseres på mange biblioteker. Temaet giver mulighed for at sammensætte meget forskellige typer bøger - gamle som nye, skønlitteratur som biografier. Bogcaféformen er uformel og musikken giver god variation mellem bogfortællingerne. Servering har altid en tiltrækkende effekt, og sammensættes den efter temaet giver det en fortættet oplevelse.

Det anderledes var at inddrage en forfatter.

Det lykkedes i den grad med Kurt Kragh (Magten) og Jens Blendstrup (Tilbageblik), der hver på deres måde holdt gæsterne i ånde. Kurt Kragh med sine historier fra Rejseholdet og sin store viden om psykopater og seksuelle afvigelser.

Jens Blendstrup med sine skuespilpræstationer som oplæser af Luskefisefortællinger og en skræddersyet velkomstdialog mellem ham og afholdelsesstedet.  

Begge besidder stor humor og varme og det var med til at skabe en skøn stemning.

Kurt Kragh dannede makkerpar med musikeren Jens  Varmløse og de udviklede i løbet af turnéen et herligt ping pong om forskellen mellem københavnere og nordjyder. Jens Varmløse lavede det kunststykke at oversætte Johnny Cash´ ”A Boy Named Sue” til vendelbomål. Der var ikke et øje tørt.

Jens Blendstrup og Bjarke Kirk klingede formidabelt sammen med hver deres tilgang til barndommens oplevelser. Jens med sine levende oplæsninger og Bjarke med sine billedskabende og tankevækkende sange fra sin barndom på en gård i Hundborg, Thy.

"Tilbageblik" på Mc Donald´s i Haverslev

Samarbejdet mellem bibliotekarer, musikere og forfattere
Samarbejdet har givet ny perspektiver på temaet og mulighed for at skabe endnu mere variation i bogcaféen.

Gæsterne til bogcaféerne fremhæver netop variationen og forfatteren som meget positiv for oplevelsen.

Samarbejdet mellem bibliotekarer, forfatter og musiker har været til gensidig berigelse både fagligt og personligt.  Fagligt har parterne kunnet udveksle erfaringer og viden og hele tiden pudse oplæg og nedlæg til hinandens optræden af. På det personlige plan har alle klinget fantastisk godt sammen og det har tilført bogcaféerne ekstra gnist, som gæsterne har kunnet fornemme som god stemning, humor og ping/pong. Dermed har vi skabt et godt minde hos gæsterne, hvor biblioteket står som afsender.

Det var vigtigt for os at finde to forfattere, der var gode til at optræde og var villige til at optræde forholdsvis mange gange og langt fra deres bopæl.

Det har endvidere betydning at vi gentog bogcaféerne henholdsvis 5 og 6 gange og hver gang lærte nyt af hinanden og erfaringerne fra afholdelsesstederne og brugte disse erfaringer til at justere programmet.

Afholdelsessteder:

Vi besøgte:

Hanherred Havbåde, Butikscenter Hadsund, Brugsen i Byrum, Bangsbo Museum, McDonald i Haverslev,EUC Nordvest, Brønderslev Rådhus, Hjørring Byråds, Frimurerlogen i Nykøbing Mors, Aars Touring Club, AMU Center Nord i samarbejde med Nordjyllands Trafikselskab.

Det viste sig at de steder, hvor det lykkedes at få en stor gruppe ikke-biblioteksvante i tale var Aars Touring Club, EUC Nordvest, AMU Center Nord og Hanherred Havbåde. Vi mener det skyldes at bibliotekerne her samarbejdede med henholdsvis en klub, en erhvervsuddannelse, en arbejdsplads og en lokalt forankret forening – alle forventeligt med få biblioteksvante blandt medlemmerne/eleverne.

Det gør det nemmere for biblioteket at komme ud til ikke-biblioteksvante ved at lave et partnerskab med

en forening
en arbejdsplads
en uddannelsesinstitution
en lokalforankret forening

De har den daglige kontakt til deres medlemmer/medarbejdere/ elever/naboer og kender deres behov og mønstre.

Man er tilbøjelig til at komme af sted til et arrangement, hvis invitationen kommer fra en ”hjemmevant” afsender og man ved at man kender de andre, der kommer og kan dele oplevelsen med dem både under og efter arrangementet.

Bogcaféerne blev så stor en succes at vi lige nu arbejder på at sende et bogcaféhold ud i efteråret 2015. 

 

Denne artikels emner

Arrangementer
Formidling
Voksne

Skriv en kommentar