Mit børnebibliotek i et af Afrikas største slumområder

Af Ilse Christensen
24.03.2015

 Lille Anne på to et halvt år har ikke de bedste vilkår.  Hun bor i et af Afrikas største slumområder, Kibera i Nairobi.  Her er ingen kloakering eller rigtige huse, blot skure og hytter. Rent vand, strøm og toiletter er heller ikke en selvfølge. Men alligevel er det en bydel der summer af aktiviteter og aktive mennesker.

Anne er dog heldig. Hver dag, når hendes mor går på arbejde, bliver hun passet i en lille ”daycare” af en gruppe gode kvinder.  Disse kvinder driver også en lille workshop, hvor de bl.a. laver papirperler og andre smykker, som de sælger til turister og besøgende, og derved får de en indtægt.

Forleden fik den lille pige for første gang i sit liv en billedbog i hænderne og fik læst op af billedbogen.  Hun var meget hurtigt optaget af bogens billeder og læste selv med og gentog ordene, der blev læst for hende.

Jeg er uddannet bibliotekar, hedder Ilse Christensen og bor i Brande. Siden jeg var 23 år har jeg rejst meget i Afrika, især Kenya. På min mange rejser er jeg gentagne gange blevet bedt om at komme med bøger, og som bibliotekar er det svært ikke at efterkomme det ønske. Derfor har jeg siden 2008 etableret en række biblioteker i Kenya sammen med min kollega Dorthe Buur Pedersen. I samme periode har jeg oplevet et større fokus fra det officielle Kenya på betydningen af, som land, at have en læsekultur.Bibliotek i slummen
I januar var jeg Nairobi, hvor jeg har etableret et lille børnebibliotek i slumområdet Kibera, hos denne gruppe kvinder.  Her har børn, som lille Anne på to et halvt år, nu for første gang mulighed for at få læst højt fra en billedbog, og de lidt større børn har mulighed for at låne bøger med hjem.

Kvinderne, der driver den lille børnehave, vil hver dag lave en højtlæsningstime for børnehavebørnene, og de vil snakke med mødrene om, hvor vigtigt det er at læse højt for de små børn.  De større børn, der bor i gaden, må komme forbi og læse i bøgerne eller med forældrene låne bøger med hjem.

Bøgerne som jeg har indkøbt til biblioteket i Nairobi er alle skrevet og udgivet i Kenya, de er på engelsk eller swahili og det er såkaldte ”frilæsningsbøger”- altså bøger børnene læser for deres fornøjelses skyld, og ikke fordi det er lektier.

Det er vigtigt, at børn har mulighed for at få en god læseoplevelse og opdage den verden, der ligger gemt i bøgernes fortællinger.

Det lille børnebibliotek rummer 400 bøger, og jeg har lavet en enkel inddeling af bøgerne med mærkater i forskellige farver. Hver farve betyder enten billedbøger for børnehavebørn, eller lette begynder-læse bøger,  bøger for gode læsere og bøger for juniorer. Derved bliver det enkelt og let for kvinderne, der til dagligt passer det lille bibliotek, at vejlede børnene i hvilken bog, der passer til det enkelte barn.Hvorfor er vigtigt at støtte børns læsning i Kenya? 
Fordi læsning giver glæde, læsning åbner døre og giver mulighed for at danne sine egne meninger.

Dygtige læsere får større indsigt om samfundsforholdene, og det er igen grobund for et stabilt demokrati og bedre læsekundskaber. Desuden giver det bedre karakterer i alle fag og dermed mulighed for bedre uddannelse.

Helt personligt er det også dejligt at opleve, at man er med til at gøre en forskel i fattige børns liv. Det var fantastisk at sidde med den dejlige lille pige på mit skød og læse for hende og vise billederne i billedbogen. Hun blev meget hurtigt begejstret, og mit bibliotekar-hjerte strømmede over af glæde. Det var også en fantastisk oplevelse at se en lidt større dreng komme ind fra gaden og begynde at læse i en bog der passede til hans alder. Han blev straks opslugt, og det var dejligt at se.

Da jeg var i Nairobi, havde jeg et møde med én fra forlagsbranchen i Kenya, der i store vendinger roste min indsats.  Han fortalte, at man fra regeringsside i Kenya er begyndt at gøre en del for at fremme læsekulturen i Kenya, da man godt ved at det er vigtigt for befolkningens uddannelse.

Han skrev også en mail til mig.

”I am happy to hear about the initiative of Kenya Book Box in providing library facilities to the less advantaged children in slum areas like Kibera. This is a great effort in not only supporting these children but promoting the reading culture in this country.”

Jeg har finasieret mine afrikanske biblioteker via foredrag og donationer fra foreninger og private i Brande og nærmeste omegn.

 

Denne artikels emner

Projekter

Skriv en kommentar