Ny prototype for visuel søgning imponerede på DB’s årsmøde

Af Naja Bjørn Nielsen
28.04.2015

 


I den nye søgefunktion skal man svare på spørgsmål som ”Du er sportsidiot?” og man kan søge fra alle digitale platforme.

”Børns tilgang til litteratursøgning er meget visuel og ofte baserer de deres ønsker ud fra, hvad andre børn anbefaler. Disse to punkter har dannet udgangspunkt for den nye søgefunktion på Palles Gavebod”, fortæller Klaus Støvring, redaktør på pallesgavebod.dk. Torsdag den 16. april tog han sammen med projektleder Line Røijen toget til Aarhus for at præsentere og demonstrere Palles Gavebods nye søgefunktion på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i Scandinavian Congress Center.

De var begge spændte på at få de første reaktioner fra bibliotekscheferne og politikere med fokus på kulturområdet: ”Jeg håber, de vil tage godt imod den nye søgefunktion og bruge den som et værktøj i deres daglige arbejde ”, siger Støvring, da vi nærmer os DDB’s stand, hvor Palles Gavebod skal holde til de to næste dage. I den kun få dage gamle søgefunktion skal børnene svare ja eller nej til en række simple spørgsmål såsom ”Kan du lide vikinger?”, ”Er du en sportsidiot?” og ”Er du en grinebider?”, der understøttes af store billeder. Herudfra genererer søgefunktionen nogle resultater, som vises som visuelle forsider på materialer, man kan låne med hjem. Klaus Støvring, redaktør på pallesgavebod.dk, viser den nye søgefunktion frem.

Genial genvej til mere læsning
Heldigvis går der ikke lang tid før den første interesserede tilskuer lægger vejen forbi. Det er politiker Else Møller, der sidder i Børne- og Kulturudvalget på Fanø: ”Det er virkelig smart og meget inspirerende for børnene” siger hun, efter Line Røijen har vist hende funktionen på sin iPhone. ”Det er helt sikkert noget, jeg vil tage med hjem til Fanø og opfordre bibliotekarerne til at bruge.”

Direktør i Kultur- og Borgerservice fra Aarhus, Kirsten Jørgensen, er også imponeret, da Støvring viser hende prototypen på sin telefon: ”Ej hvor er det sjovt!” udbryder hun, da han swiper sig gennem spørgsmålene. ”Jeg er virkelig imponeret. Det er en hel fantastisk måde at engagere dem på, der måske ellers ikke er så læselystne. Palles Gavebod har virkelig formået at bruge noget, som børnene allerede er fortrolige med. Det er faktisk genialt at gå ind og overtage børnenes medier. De er klædt på til at gå direkte ind i det. Det er en genvej til mere læsning,” siger Jørgensen.


Projektleder Line Røijen fortæller om den nye søgefunktion til en interesseret lytter på DB’s årsmøde i Aarhus.

Kan overføres til voksne
Biblioteksassistent Ulla Kolind fra Vejle er også begejstret: ”Det er brandsmart. Det er jo det, alle ungerne bruger i forvejen. Det giver dem en fornemmelse for, at de er selvhjulpne, og det kunne i et omfang godt overføres til voksne”, siger Kolind, og fortsætter: ”Mange kommer ind og spørger om jeg kan give dem ’en god bog’ og det er svært, da en god bog for mig ikke nødvendigvis er en god bog for dig. Her kan man basere udvalget på læsernes interesser og derfor ser jeg et stort potentiale i søgefunktionen.”

Hen imod slutningen af dagen er Line Røijen og Klaus Støvring svært tilfredse med dagens feedback på den nye søgefunktion i Palles Gavebod. Om den på sigt bliver overført til voksenafdelingen, kan de dog ikke sige noget om.

Fakta
Palles Gavebod er de danske børnebibliotekers internetunivers og henvender sig primært til børn og unge mellem 7 og 14 år. Den nye søgefunktion går i luften i slutningen af i år og visionen er, at det nye Palles Gavebod skal være et community, hvor børn og unge interagerer med hinanden og danner fællesskaber med litteraturen i centrum.  

Denne artikels emner

Børnekultur
Digitalisering

Kommentarer (2)

29. april 2015 kl. 14:26
Prototypen er udviklet i tæt samarbejde med Køge Bibliotekerne, hvor de i længere tid har studeret børnenes adfærd, når de ville søge efter bøger på biblioteket. Resultaterne er slående; dels er børnene endnu mere visuelle i deres søgen, end vi troede. Selv når de har fundet bøger, som de faktisk leder efter, er det ofte forsiden, der afgør om de vil låne den. Dels er det vigtigt om den enkelte bog er en del af en serie og dels er det vigtigt, at bogens bagsidetekst indeholder de rigtige nøgleord. (som fx "Fantasy" eller andre beskrivende ord, der fortæller om bogens indhold). Derfor var opgaven at lave en søgning, der var visuel, umiddelbar (nogle kalder det intuitiv) og inspirerende. Det er stadig kun en prototype! Men det kan blive ganske spændende at teste den med både emnespecifikke søgninger på fx sport, Harry Potter eller gys og i mere generelle søgninger, der fx leder børnene gennem en række emner, for at finde det som børnene helst vil søge på.
30. april 2015 kl. 19:07
Det lyder i retning af noget jeg forsøgte at få lavet, men jeg blev bremset af copydan. De ville have 10 kroner pr. forside hvilket gjorde at det ville være umuligt for mig at kunne lave et gratis produkt til bibliotekerne - faktisk ville det hurtigt kunne rende op i pris.
Glæder mig til at se om det er noget vi kan bruge

Skriv en kommentar