Book-Walk In Randers

Af Peter Elmelund
03.06.2015

 

Book-Walk Randers 29.5.2015 - plakat

“Book-Walk In Randers” - fredag aften 29. maj 2015. Regntung fredag aften; luften flænges af triumferende trompeter – ”It’s in the air” – verdenslitteraturens helte legemliggøres i hjertet af Randers.

Randers Bibliotek deltager i byens ”Open-by-night” med vores flotte pink og grå bogbus, der ekstraordinært har en rød løber fra døren og ud på pladsen Østervold i Randers’ centrum. Og her kommer på slaget otte en cat-walk, som ikke er en almindelig cat-walk, men selvfølgelig en Book-Walk.

”It’s show time”
Til smægtende Disney-toner valser en yndig prinsesse frem i gul balkjole, og konferencieren giver et kort rids over de mange prinsesser, der gennem tiden har givet næring til de unge pigers romantiske drømme. Musikken bliver alvorligere, selveste Gandalf troner majestætisk frem, og Tolkiens banebrydende univers rulles frem. Den ulasteligt smokingklædte Bond –James Bond – demonstrerer sin hurtighed med en imaginær pistol, mens konferencieren kan fortælle, at Bond-historierne ikke blot er actionfilm, men så sandelig har litterære oplæg.

Publikumsskaren bliver større, og der klappes begejstret efter hver fremvisning. Trods det umanerligt dårlige majvejr kommer randrusianerne frem, når der er gang i byen, og vores pågående musik brager over pladsen. Til frække discorytmer træder en meget blå Smølfine frem – ”Det’ en Smølf!” udbryder en lille pige grinende og slipper et øjeblik faderens trygge næve for at klappe begejstret.

En halv snes kendte og meget forskellige helte defilerer denne aften forbi. Ja, der er langt fra den helt coole Lisbeth Salander over Skammerens datter til den blege Edward fra Twilight. Og naturligvis må vi slutte med vores allesammens kære julemand, der minsandten stadig har pebernødder i sin sæk, og som alle de gode børn modtager med glæde…

De implicerede tager bagefter en præsentationsrunde i Randers’ gågader, og der bliver sandelig spærret øjne op. Efter Book-Walk’en er bogbussen åben for publikum indtil kl. 22, og vi får denne aften nye lånere. Jo jo, de havde da set bogbussen i bybilledet, men aldrig været inde i den. Og en af vores trofaste lånere finder minsandten ”Turen går til Barcelona”; hun flyver mandag morgen. 

Book-Walk Randers 29.5.2015 - Smølfine

”Alle kan lære at gå”
Dette projekt har været planlagt i knapt et års tid. Idémanden bag Book-Walk – børnebibliotekar Jørgen Ledet – fortæller, at idéen fra starten blev modtaget positivt på Randers Bibliotek, og flere ansatte blev hurtigt involveret. Bogbuschaufføren nuppede gerne et par timer mere, mediebibliotekaren speakede med fornøjelse de informerende og sammenkædende kommentarer, og biblioteksmusikanten agerede DJ bag knapperne. Og de optrædende var en broget skare af biblioteksansatte: bibliotekarer, bogopsættere og assistenter.

Book-Walk har kunnet lade sig gøre med et begrænset antal ekstra arbejdstimer; vi havde korte informationsmøder med de implicerede, og bogopsætteren kunne prøvegå sin Book-Walk mellem to reoler med en halvfyldt bogvogn…

Kostumer? Mange biblioteker har gode gemmer, og så kan vi jo låne af hinanden. Eksempelvis var vores Harry Potter-dragt venligst udlånt fra Odense Centralbiblioteks Harry Potter Festival, og mange julemandsdragter ligger i hi ca. 11 måneder om året.

Et godt samarbejde med den lokale handelsstandsforening er naturligvis vigtig, og det betyder også, at biblioteket kommer med i den samlede markedsføring. Vi havde også vores egen særskilte plakat, som lyste op overalt i byen.

Man skal have et kraftigt musikanlæg, når det er et udendørs arrangement. Men en Book-Walk kan sandelig også foregå i et hjørne af biblioteket, men en rød løber er vel ”et must”? 

Book-Walk Randers 29.5.2015 - Julemanden

En anderledes måde at formidle på

Der var nok enkelte sommerfugle i maverne, men når sminken var trukket ekstra kraftigt op, vovede man da lige også at tage et enkelt dansetrin. Så næste gang, du skal ned til gruppe 91.9, kan du jo prøve at gå som 007.

Fotos af Jørgen Mark Pedersen.

 

Skriv en kommentar