Ud af biblioteket

Af Nanna C. Rohweder
24.06.2015

 

Vi skal ud med den levende historie til folk. Det er ideen bag to Vestegnsbibliotekers nye indsats ”Rebranding”. Gülizar Tas fortæller på en "Poetisk pause" i fængslet og Margit Henriksen fortæller på en "Lysvandring"i nabokvarteret. Begge dele er blevet en del af deres arbejde på biblioteket, siden de for halvandet år siden startede på ”Projekt Rebranding”. 

Smukke mundtlige oplevelser
Margit og Gülizar har sammen med tre andre kollegaer lært at fortælle historier af en professionel fortæller, Anette Skov Friis, der er projektmedarbejder: ”Det handler om at give kommunens borgere smukke oplevelser med den mundtlige fortælling.” 

Sang for personalet
Gülizar startede med at synge en aften for sine kollegaer til en booktalk på Hovedbiblioteket. ”Sådan! Så har du fanget dem,” fortæller hun om sin første optræden for voksne på biblioteket. ”Der var modstand i starten,” fortæller Margit: ”Jeg skal sgu ikke være skuespiller. Men Anette (Skov Friis) lovede at vi ville tage små museskridt, og det gjorde vi.” 

I dag fortæller Margit kvarterlange historier for voksne hun aldrig har set før, for eksempel en flok medarbejdere fra Driftsbyen i Høje-Tåstrup kommune. 

Fremtidens bibliotek 
Jeg håber, at det her skaber et mere spændende bibliotek i fremtiden,” siger Margit: ” Det lyder måske fornemt, men det er jo bare nærvær og kontakt.” 

Gülizar synes der kommer flere borgere nu. De kan godt finde på at komme forbi noget mere. ”Det er som om de er mere trygge ved biblioteket nu.”

Rebrandingprojektet slutter og Margit håber, at det nye indsatsområde bliver prioriteret så de kan fortsætte med at fortælle som en naturlig del af driften. Særligt de "Poetiske pauser" ude og hjemme på biblioteket ønsker hun, bliver en del af de arrangementer, de har udviklet i projektet.

 ”Det er jo klart, at det skal bruges, når man nu har lært det,” afslutter Gadehavebibliotekets nye fortæller.


FAKTA
 • Projekt "Rebranding" har varet i halvandet år og er et samarbejde mellem to filialer på Vestegnen: Gadehavebiblioteket i Høje Tåstrup og bibliotek og medborgercenter i Hedemarken i Albertslund.
• Den professionelle fortæller Anette Skov Friis er projektmedarbejder og underviser de i alt 5 medarbejdere i fortællerkunsten og til at udvikle og udføre nye ideer som foregår udenfor og på biblioteket.
• Rebranding har arbejdet med tre formater: Lysvandring, Poetisk Pause og Fortællingen Kommer

 

Skriv en kommentar