Biblioteket som litterært makerspace

Af Naja Bjørn Nielsen
Team Rum og Kommunikation, Roskilde Bibliotekerne
13.08.2015

 

»Hvad filen er det – det lyder sjovt!« udbrød bibliotekar Annemette Schønberg Johnsen fra Guldborgsund Bibliotekerne, da hun første gang læste kursusbeskrivelsen til »Biblioteket som litterært makerspace«.

Et halvt år senere stod hun og 30 andre forventningsfulde kursusdeltagere en kold morgenstund foran indgangen til den 5.000 kvadratmeter store industrihal på Musicon i Roskilde – bedre kendt som Orange Makerspace. Nu skulle der co-kreeres og udvikles nye måder at formidle litteratur på, heldigvis under kyndig vejledning af Esben Danielsen, formand for Orange Makerspace.

Fra idé til virkelighed
Indenfor i Musicon-hallen var der fyldt med værktøj, 3D-printere, sugerør, plasticspande, stiger og møbler og papir i alle afskygninger. Kursusdeltagerne var på de tidligere moduler blevet introduceret til begrebet makerspaces, og nu skulle deres egne idéer afprøves i praksis.


Annemette Schønberg Johnsen og hendes gruppe kastede sig over opgaven med stor iver og glædede sig til at få tingene »ud af hovedet og ned i hænderne«. Dagen igennem arbejdede hun med makerspacet »Fortællerummet – den uendelige historie«. Det gik kort fortalt ud på, at en bibliotekar stillede sig ind i en cirkel af lyttende deltagere, og begyndte at fortælle en historie. Efter et stykke tid skulle en anden deltager overtage ordet og fortælle videre på historien efter fri fantasi. På denne måde opstod et performativt rum, der kunne fortsætte, så længe nogen havde lyst til at fortælle videre på historien.

Helt nye sætninger
En anden gruppe arbejdede med makerspacet »SnORDetrækket«, hvor biblioteksbrugerne skulle færdiggøre sætningerne: »Jeg tror…« og »Og derfor…«, skrevet på to stykker pap. Herefter blev udsagnene hængt op på en tørresnor, hvor forfatteren Jesper Sternberg satte dem sammen på nye måder og således dannede helt nye sætninger. Da makerspacet blev afprøvet på Roskilde Bibliotek, kunne forbipasserende biblioteksbrugere tage en helt ny sætning med hjem, hvis de havde lyst. 


Jesper Sternberg fortalte om sin oplevelse: »Som fagperson var det en speciel, stor oplevelse at arbejde sammen med de mange børn, der kom forbi i løbet af dagen. De er mere umiddelbare – for dem handler det om showing, hvor det hos voksne ofte handler om telling«. 

Åbner sindet
Annemette Schønberg Johnsen var efterfølgende ikke i tvivl om, at hun kan bruge det, hun har lært på kurset: »Det er stærke redskaber, som åbner sindet, og jeg er ikke i tvivl om, at makerkulturen kan være en ny øjenåbner for både bibliotekerne og deres brugere«. Hun glædede sig til at komme hjem til Guldborgsund Bibliotekerne for at udfordre sig selv og sine kollegaer til at hoppe ud i de litterære makerspaces.

I alt blev fem makerspaces med stor succes afprøvet på Roskilde Bibliotek.

Sådan kommer du videre
Har du lyst til at læse mere om litterære makerspaces og måske endda selv prøve det af?
Så er der hjælp at hente i inspirationsfolderen Biblioteket som litterært makerspace – fra idé til virkelighed, der er baseret på kursusforløbet. Her kan du få gode råd til, hvordan du selv går i gang med at eksperimentere med nye veje i litterær formidling. 

Bestil en folder: send en mail til christinebru@roskilde.dk. 

Du er også altid velkommen til at kontakte en af følgende ressourcepersoner, der står klar til med sparring og idéer til at få et makerspace op at stå:

Allan Thomsen Volhøj, bibliotekar, Roskilde Bibliotekerne: allantv@roskilde.dk.

Christine Bruun, leder af Team CB og Projekter, Roskilde Bibliotekerne: christinebru@roskilde.dk.

Fakta om kurset
  • En af bibliotekernes kernekompetencer er som bekendt litteraturformidling, men der er behov for at udvikle den måde, hvorpå vi møder og inddrager vores borgere i det daglige – og der er behov for at udfordre vores egne daglige rutiner.
  • Derfor udviklede Roskilde Centralbibliotek et læringsforløb på fire moduler, der havde til formål at give deltagerne en række hands-on-redskaber til at sætte fokus på det samskabende og bruge det litterære makerspace aktivt i deres lokale kontekst.
  • Forløbet endte med en afsluttende camp, hvor deltagerne fik mulighed for at teste deres konkrete makerspaces i praksis. I alt blev fem makerspaces testet »live« i biblioteksrummet.
  • Du kan læse mere om forløbet og få gode råd til selv at komme i gang med det litterære makerspace i folderen, som kan rekvireres ovenfor.

 

Skriv en kommentar