Nepals biblioteker ødelagt

Af Anja Møller Rasmussen
Senior Manager. Knowledge Management and Communication
31.08.2015

 

I den første tid har regeringen naturligvis haft størst fokus på den humanitære bistand og redningsarbejdet, men frivillige, bibliotekspersonale, hæren og studerende har gjort en stor og næsten umenneskelig indsats for at redde så meget som muligt af samlingerne på de biblioteker, der er blevet hårdest ramt af ødelæggelser. Men Nepal får ikke genopbygget deres unikke samlinger uden hjælp fra IFLA og andre samarbejdspartnere.

To af landets største biblioteker, det Thamel-baserede Kaiser Bibliotek og Nationalbiblioteket i Hariharbhawan, er blevet ødelagt af jordskælvet. De to største universitetsbiblioteker, Kathmandu Universitets Bibliotek og Tribhuvan Universitets Centralbibliotek, samt utallige små folkebiblioteker er også lagt i ruiner. Det betyder ikke bare et stort tab af kulturel værdi, men også at mange studerende ikke længere har adgang til relevant forsknings- og studiemateriale, og at de fleste pc-læsesale er blevet lukket.

Kaiser Bibliotek blev oprettet af Kaiser SJB Rana som hans personlige bibliotek. Det blev overdraget til den nepalesiske regering efter hans død og genåbnet som offentligt bibliotek. Biblioteket huser en helt unik samling af både nepalesisk og udenlandsk litteratur. Hele Kaiser Mahal bygningen er i en faldefærdig tilstand og kan bryde sammen når som helst. Bibliotekarerne arbejder nu udenfor under presenninger i et desperat forsøg på at få biblioteket til at fungere igen, men det er svært at få reddet bøgerne ud fra ruinerne af bygningen. Biblioteket huser omkring 70.000 bøger.

For Nepals Nationalbibliotek, der havde til huse i et af de gamle Ranapaladser, er situationen den samme. Biblioteket blev etableret i 1957 og har omkring 100.000 bøger, tidsskrifter og andre materialer på forskellige sprog, herunder den største nepalesiske samling af gamle sanskritskrifter. De fleste af bøgerne er nu begravet i murbrokkerne, og ledelsen er desperat på udkig efter et sikkert sted at flytte biblioteket til. Man er meget bekymret over den begyndende regn, og hvad det vil betyde for bøgerne.

Tribhuvan University Central Bibliotek er Nepals største bibliotek og ligger i lokaler på Tribhuvan University, der er Nepals største offentlige uddannelsesinstitution. Biblioteket huser mere end en halv million bøger, 100.000 tidsskrifter og magasiner, tusind år gamle hinduistiske manuskripter og andre sjældne samlinger, der er blevet voldsomt beskadiget. På en normal dag vil omkring 1.000 studerende benytte bibliotekets samlinger, men efter at eksperter har dømt bygningerne usikre, er de tomme. Bibliotekschef Janardhan Dhungana håber på at kunne åbne en interimistisk samling i løbet af et par uger. Han har opgjort skaderne og prisen for en reetablering af biblioteket til omkring 10 millioner US dollars og søger nu international opmærksomhed og hjælp fra andre universitetsbiblioteker. Han har fortalt mig, at han er meget trist: »Vi har brugt 50 år på at katalogisere bøgerne, men nu er det hele spildt. Hvordan kommer vi i gang igen?«.

Ud af de omkring 100 registrerede biblioteker i Kathmandu og Patan er omkring halvdelen lukket.

Madan Puraskar Pustakalaya (MPP) blev oprettet i 1995 i Patan som et offentligt arkiv over nepalesisk sprogstudier. Det er nu blevet revet ned for at sikre samlingen og menneskeliv. Med flere end 35.000 bøger, 50.000 fotografier, 15.000 plakater og flere end 10.000 manuskripter og audio visuals var biblioteket en enestående samling over Nepals sproglige udvikling. Samlingen er nu flyttet til midlertidige lokaler, men det vil være nødvendigt at finde mere permanente løsninger, inden regnen sætter ind. Biblioteket har søgt om hjælp fra IFLA og håber på den måde, at samlingen kan sikres for fremtiden ‒ ellers risikerer en helt utroligt kulturel institution at forsvinde.

Fakta om jordskælvet: www.icimod.org/v2/cms2/_files/images/e92e3b0202d11e51262a6e2cb1ed6f2d.jpg 

Skriv en kommentar