Et rum, man vil dele med andre – Silkeborg Bibliotek i et nyt læringsfællesskab

Af Katrine Sivesgaard
Stud.mag. og tidligere praktikant ved Silkeborg Bibliotekerne
24.02.2016

 

Der brainstormes

Med naboer som TH Langs HF og VUC, Silkeborg Business College og Den Kreative Skole er Silkeborg Bibliotek mere end vant til besøg fra unge, som skal have hjælp til opgaveskrivningen, finde et roligt sted til lektielæsningen, slappe af og hænge ud med vennerne i en mellemtime eller have et hyggeligt sted at slå tiden ihjel, inden de skal til guitarundervisning. Og snart bliver der forhåbentlig endnu flere af de unge brugere.

I sommeren 2017 bliver dørene slået op til en spritny campus-bygning på Bindslevs Plads i Silkeborg. Åbningen af det nye campus betyder, at elever fra ungdomsuddannelser og folkeskole får et sted, hvor de kan mødes og udveksle viden, idéer og kompetencer. Samtidig betyder det også, at Silkeborg Bibliotek får en ”tilbygning” på omkring 1500 m2 med tilhørende værtsrolle og hundredvis af potentielle unge brugere. Det store spørgsmål er derfor nu, hvordan man på bedste vis kan lokke de unge til også engang imellem at gå fra campus og ind i biblioteket?

Modeller og moodboards

For at finde svaret på dette spørgsmål inviterede Silkeborg Bibliotek sammen med konsulenterne Jørgen Rasmussen, designer og lektor ved Arkitektskolen i Aarhus, og Christel Maria Jantzen, designer og cand.arch., en gruppe unge studerende fra TH Langs HF og VUC og Silkeborg Business College til to workshops på biblioteket. Her skulle de studerende i fællesskab komme med deres konkrete bud på, hvordan man i fremtiden kan indrette og anvende biblioteket, så det bliver attraktivt for de unge brugere. Med udgangspunkt i de eksisterende rum i biblioteket designede og indrettede de studerende nye rum ud fra temaerne ”café,” ”fordybelse,” ”oplevelse” og ”projekt.” Beskrivelsen af rummene indeholdt alt lige fra placering og indretning til mulige aktiviteter og markedsføring og blev illustreret via moodboards, modeller, tegninger og reklamemateriale. Forløbene var designet med basis i servicedesigntænkningen.

En af gruppernes farvestrålende moodboard

De unges drømmebibliotek

Mens der blev arbejdet, gik en række deltagere fra biblioteket rundt mellem grupperne, hvor de svarede på spørgsmål og deltog i diskussionerne. Men især sugede de til sig af de unges forslag og idéer. For Silkeborg Bibliotek var det primære formål med de to workshops nemlig at afdække den unge målgruppes ønsker, behov og værdier, og dem fik de masser af eksempler på.

Kendetegnende for de unges beskrivelser af deres biblioteksrum var, at de både beskrev dem abstrakt med ord som ”mangfoldighed,” ”fleksibilitet,” ”tilgængelighed” og ”innovation,” men samtidig også kom med konkrete bud på, hvad disse beskrivelser ville betyde i praksis. Når de unge ønskede sig mangfoldighed, så påpegede de, at unge er meget forskellige i deres måder at arbejde på og derfor har brug for forskellige typer rum med forskellige møbler, belysning og stemning. Når de ønskede sig fleksibilitet, så påpegede de, at rummene skal kunne tilpasses til den enkelte gruppe eller det enkelte individs behov; de vil have transformative rum, som de kan gøre til deres egne, og hvor de kan høre deres egen musik i højtalerne og se deres egne billeder og film på skærmene. Når de ønskede sig tilgængelighed, så påpegede de, at det skal være nemt at bruge biblioteket. Rummene skal være selvinstruerende, og de ønsker sig masser af skraldespande og stikkontakter og et minimum af bureaukrati i form af for eksempel indviklede bookingsystemer og lange lister med regler. Og når de ønskede sig innovation, så påpegede de et ønske om den nyeste teknologi i form af for eksempel smart film, chromecast, trådløs strøm og bluetooth.

Et konkret eksempel på de unges idéer til fremtidens biblioteksrum

Et rum for alle

Derudover ønskede de unge først og fremmest at føle sig velkomne, og at biblioteket skulle være et sted, hvor man havde lyst til at komme og være. Derfor stod blandt andet masser af farver, flotte vægmalerier, lækre møbler, grønne planter, orden og rene omgivelser også højt på ønskelisten. ”Biblioteket skal være for alle,” forklarede en af de unge deltagere. ”Det rum, vi har designet, er et sted, som man gerne vil dele med andre.”

Vil du vide mere om Silkeborg Biblioteks deltagelse i Campus Bindslevs Plads? Så besøg campusbindslevsplads.dk

 

Denne artikels emner

Skriv en kommentar