Læselyst med TURBO

Af Katia Ben Semmane og Jim Højberg
Hhv. bibliotekar, Team Børn og Teamkoordinator – Børn, Vejle Bibliotek
16.02.2016

 

Med projektet ”TURBODRENGE – LÆSELYST TIL DRENGE” har Vejle Børnebibliotek pirret til nysgerrigheden hos drenge, da vi er overbevist om, at netop nysgerrighed er den bedste motivation til at læse og lære.

Vi har fundet spændende fagfolk eller nørder, der brænder for et område, og bedt dem komme med Biblioteksbussen ud på skolen. Her har drengene fået et oplæg, hvor de selv har fået lov til at eksperimentere og afprøve. Og man kan næsten sige, at jo mere nørdet oplæg, emne og person var, jo større interesse var der for emnet. Når nysgerrigheden var højest, trak vi drengene ind i bussen, hvor vi helt tilfældigt lige havde en stor portion af bøger med om emnet. De fik bøgerne med op i klassen, og lærerne har fortalt, hvordan de gik på omgang i læsebånd og blev flittigt brugt.

Emnerne har været meget forskellige, men vi har taget udgangspunkt i drengenes ønsker, idet vi var rundt på tre skoler for at høre lidt om deres interesser. Her blev vi dog ikke vildt overraskede, da sport – specielt fodbold – tordnede ud som et af de helt store interesseområder. Da vi af gode grunde ikke kunne få Messi til at stille op, og da vi ikke forventede, at en spiller fra Vejle Boldklub ville have den samme interesse, valgte vi at vende sporten lidt på hovedet. Vi tog udgangspunkt i ekstremsport og fandt så en, vi kunne kombinere med deres interesse for at rejse eksotiske steder hen, nemlig Jesper Kenn Olsen, der har løbet jorden rundt to gange. Han har løbet fire timer dagligt med en gennemsnitsfart på 10 km/t – altså et maratonløb pr. dag – i over to år hver gang. Jesper fortalte om det at løbe og træne, om det at holde ud og om viljestyrke, men også om oplevelser og de lande, han rejste rundt i. Og så måtte drengene ud og løbe om kap med Jesper, mens vi fra personalet stod med forsyninger i form af vand og bananer. Der blev virkelig løbet – og senere læst. Bøger om ekstremsport, men også bøger om fremmede lande og opdagelsesrejsende.

Vi har også haft besøg af en dinosaur-nørd, hvor drengene udgravede gipsklumper i en sandkasse. Ud af klumperne huggede de forsteninger, som de rensede med tandbørster og studerede under lup. Et forfærdeligt svineri af gips, men efterfølgende var læselysten helt fantastisk, måske også fordi vi netop på dette område har rigtig mange spændende bøger.

Vi har også haft kendinge som kemi-show-workshop og Raketmanden, hvor drengene skød med vandraketter. En politimand og en livvagt, der havde været udsendt og bl.a. passet på Helle Thorning, var også en fuldtræffer. 

Det sidste forløb er lidt af et eksperiment. Her har vi nemlig valgt at udfordre drengene på deres udtalte og normale interesseområder. Vi har to musikere – en singer-songwriter og en, der laver elektronisk musik og diverse musikalske installationer – musikrobotter – med ud. Vi ser, hvordan drengene fascineres af teknikken i robotterne, men også at de står og klapper beats og laver små lyriske tekster. Vores drøm er, at nogle af drengene efterfølgende begynder at skrive små digte… Selv her er drengene blevet grebet af det nørdede. De er blevet nysgerrige og stiller spørgsmål i alle retninger.

Vi tror, at det har været altafgørende, at vi ikke kommer og siger, at vi har nogle bøger, de skal læse. Vi har nogle bøger, de kan kigge i, hvis de er blevet nysgerrige og gerne vil vide lidt mere om emnet. Det er et tilbud, og nysgerrigheden driver værket. Nogle opdager, at læsning ikke behøver være tvangslæsning af romaner og noveller, men kan være indgangen til spændende viden. Det kan biblioteket også.

 

Denne artikels emner

Børnekultur

Skriv en kommentar