Menneskebiblioteket vil være landsdækkende

Af Ronni Abergel
Journalist, Menneskebibliotekets ophavsmand og modtager af Døssing Prisen 2010
17.05.2016

 

Ti bogdepoter fyldt op med levende litteratur i form af mennesker, der lader sig udlåne som bøger til personlige samtaler, skal gøre Menneskebiblioteket mere tilgængeligt for lokale biblioteker rundt om i Danmark.

Har du også haft lyst til at præsentere et Menneskebibliotek på dit bibliotek, men har ikke kunnet overskue arbejdet med at finde gode mennesker, man kan udgive som bøger, så er der muligvis hjælp på vej.

Foreningen Menneskebiblioteket barsler nemlig med et stort projekt, der skal gøre konceptet, hvor man låner et menneske til en personlig samtale om et svært emne, til et landsdækkende tilbud.

Det skal ske ved at etablere en række lokale bogdepoter rundt om i landet med mennesker, som er egnede til at blive udgivet af Menneskebiblioteket. Mennesker, som alle har det til fælles, at de med deres eksempel kan bidrage til at skabe en større forståelse for den mangfoldighed, der er i vores samfund.

Med ti Menneskebiblioteksdepoter spækket med levende litteratur vil det fremover være meget nemmere for det lokale bibliotek at sætte et Menneskebibliotek på programmet.

Det store udvidelsesprojekt vil gøre vores koncept langt mere tilgængeligt for biblioteker, uddannelsesinstitutioner og andre samarbejdspartnere, som kan have glæde af at præsentere et Menneskebibliotek.

Bogdepoter skal skabe grobund for flere events

Ideen opstod efter halvandet års erfaringer med Menneskebibliotekets store bogdepot i København. Her er flere end 90 frivillige, som har stillet sig til rådighed for udgivelse som »menneskebog«. Bogdepotets medlemmer skiftes til at deltage ved foreningens forskellige aktiviteter, som gennemføres med støtte fra et frivilligt korps af »bibliotekarer«, der hjælper med at formidle udlån til læserne.

Depotet har den fordel, at vi flytter hele arrangør-byrden over på vores egne folk, som kender konceptet og metodikken indgående og dermed kan sikre, at vi leverer events med indhold af høj kvalitet, samtidigt med at det lokale bibliotek sparer en masse tid i forberedelsen.

I 2015 gennemførte foreningen 22 arrangementer i Danmark, herunder otte events på Københavns Hovedbibliotek samt fire dage med over 1200 udlån på Roskilde Festival.

I år er der foreløbigt planlagt fire store offentlige events på Hovedbiblioteket suppleret med afstikkere til Jagtvejens Bibliotek, Østerbro Bibliotek og Ørestad Bibliotek. Desuden er Menneskebiblioteket med til Kulturnat i København og til Folkemødet på Bornholm.

Efter seksten år er Menneskebiblioteket nu udbredt til flere end 70 lande verden over og i løbet af indeværende år forventer vi at tilføje Pakistan, Guadeloupe, Kenya, Sydafrika, Israel, Ecuador, Indonesien og de Forenede Arabiske Emirater til listen.

Lokale biblioteker vil nyde godt af depotet

Når et bogdepot er operationelt, så kan et lokalt bibliotek eller en skole kontakte den lokale depotbestyrer og aftale et Menneskebibliotek uden den sædvanlige to-måneders forberedelsestid og de mange timer, det traditionelt set tager at finde »bøgerne« og gøre dem klar til udgivelse.

Vi har det første depot undervejs nu i Varde. Her er der allerede lavet en aftale om et samarbejde med Varde Bibliotek, og på den måde forventer vi, at der kan arrangeres mange flere events end hidtil.

Projektet kommer til at tage mindst et år og vil omfatte flere end 500 frivillige i de ti byer.

Lokal opbakning er nødvendig

Vi er i fuld sving med at søge penge til udvidelsesprojektet og håber at kunne åbne det første depot i Varde til efteråret.

Det er klart, at vi måske kan finde nogle midler centralt til at etablere depoterne, men uden lokal opbakning og et godt samarbejde med uddannelsesinstitutioner og biblioteker, så bliver det en kortlivet fornøjelse. For disse mennesker gider jo ikke sidde på boghylden og samle støv.

Det københavnske depot, som deltog på Roskilde Festival i 2015.

Om Menneskebiblioteket

Det første af ti regionale bogdepoter åbner i Varde den 27. august med et arrangement på Varde Bibliotek. Bøgerne genudgives den 29. oktober på Esbjerg Hovedbibliotek.

Menneskebiblioteket Vest kan kontaktes via hjemmesiden www.menneskebiblioteketvest.dk


Læs mere om Menneskebiblioteket i Danmark på www.menneskebiblioteket.dk

Eller besøg den internationale hjemmeside på www.humanlibrary.org


 

Kommentarer (1)

2. juni 2016 kl. 10:18
Så er vi næsten ved at være hjemme i Fahrenheit 451.

Skriv en kommentar