Træd ind i fortællingen

Af Trine Møller, børnebibliotekar og cand.mag. i Kultur og Formidling, og Maria Björnsdóttir, cand.scient.bibl., bibliotekar og projektleder. Begge ansat ved Allerød Biblioteker
30.08.2016

 

Foto Vibeke Ankersen

Som en udløber af »Fra model til effekt« arbejder Allerød Biblioteker hvert år med at levendegøre et kendt og elsket værk. Vi har indtil videre arbejdet med Narnia og Peter Pan, men flere ligger i støbeskeen. Hele biblioteket omdannes til et eventyrligt univers med kulisser, kostumer og aktiviteter, der lægger sig tæt op af det litterære forlæg.

Fredag den 20. maj kl. 15-18 blev der holdt ”Træd ind i fortællingen” på Allerød Bibliotek. Det er anden gang, Allerød Bibliotek levendegør et værk og omdanner biblioteket til en kendt og elsket fortælling. Første gang var det Narnia, der blev taget under kærlig pleje; i år faldt valget så på Peter Pan. Kriterierne for udvælgelsen er, at det skal være et kendt værk, som flere aldersgrupper har et forhold til, men aktiviteterne er målrettet de 4-12-årige.

Forud for dagen går måneders forberedelse. Projektgruppen, der består af Lise Frederiksen, Vibeke Ankersen, Trine Møller og Maria Björnsdóttir, vælger årets fortælling og brainstormer på aktiviteter, kulisser, kostumer og mulige samarbejdspartnere. Vi holder brainstormprocessen åben i hele projektfasen og bygger hele tiden på med flere og flere aktiviteter.

Idéudviklingen er således konstant og holdes levende igennem hele processen. Hele biblioteksrummet kan benyttes, og resten af personalegruppen inddrages i det omfang, de kan og vil. Nogle bidrager for eksempel med at dække vagter for de deltagende. Budgettet er på 20.000 kroner, så der skal tænkes kreativt. Dertil kommer en masse mandetimer.

Arrangementet er gratis for de besøgende.

Selve dagen


Stemningen blev sat allerede i indgangspartiet, hvor Nana lå ved sit hundehus med nathue på. Derfra kunne man gå igennem vinduerne ind til Darling-børnenes soveværelse. Her læste personalerne Anne Thunbo og Lise Falck Hansen op fra spændende historier, og børnene kunne derfor nyde en stille stund.

I den store sal stod Piratskibet, og man kunne gå planken ud, hvis man turde, for i vandet lå krokodillen. En kamparena var sat op, og her kunne man kæmpe mod Kaptajn Klo – hyret fra Rollespilsakademiet i dagens anledning – måske ved hjælp af det sværd, man selv havde bygget i sværd-workshoppen samme sted. Andre pirater blev spillet af medarbejderne Julie Frost, Dorte Melby og Tine Lee.

Hele børnebiblioteket var omdannet til fe-univers. I Klokkeblomsts lanterne kunne man lade sig fotografere, uploade billedet på Allerød Bibliotekers facebookside og på den måde måske vinde en præmie. 21 fotos blev lagt op på siden, og vinderen blev sidenhen udtrukket.

Man kunne også deltage i en »lav-dit-eget-tryllestøv« workshop ved personale- og projektleder Maria Björnsdóttir, der var klædt ud som fe. Der blev produceret 90 flasker tryllestøv.

I Wendy og Klokkeblomsts hårcafé kunne man få sat håret med fine sløjfer. De to 14-årige piger Sofia og Mathilde huserede her, klædt ud som henholdsvis Klokkeblomst og Wendy. Der blev sat 58 hårsløjfer.

Udenfor i indianerområdet var Trine Møller og Gry Rasmussen klædt ud som Tigerlilly og indianerpige. De stod for en indianerquiz, hvor der blev afleveret 39 rigtige besvarelser, trukket lod blandt dem, og en heldig deltager vandt en præmie. I tipien sad børnenaturcentret Vestre Hus’ naturvejleder Bjørli og Allerød Kommunes grønne guide Tommy Dal, omgivet af udstoppede dyr og ansigtsmaling. Børnene fik deres eget totemdyr, blev malet i ansigtet med selvlysende ansigtsmaling, som man kunne se skinne i UV-lyset fra en lampe. Der var også en konkurrence om at spotte dyr i bibliotekshaven. Ti forskellige dyrefotos var gemt rundt omkring i krat og træer, og dem skulle man finde og besvare nogle spørgsmål om.

En lille pause kunne man tilmed få i den hyggeligt indrettede café, hvor der blev solgt kaffe, te, saft, scones og kiks til billige penge. Her var personalet Lise Frederiksen og Ditte Knudsen hurtige til at fylde på kopperne.

Over det hele færdedes Peter Pan (hyret fra Rollespilsakademiet) og hans skygge, spillet af personale Vibeke Ankersen.

På pladsen foran biblioteket underholdt Klub Vest med sang og musik fra deres Peter Pan musical. De var klædt ud i flotte kostumer og satte en helt fantastisk stemning. 

Det var en dejlig dag med højt humør og fantasifuld leg. Gæster og personale var glade, og alle havde en sjov dag. Det var spændende at samarbejde på kryds og tværs af funktioner og skabe liv, både i og uden for biblioteksrummet.

Samarbejdspartnere

Vestre Hus’ naturvejleder Bjørli Lehmann og Allerød Kommunes grønne guide stillede op som indianere. Glad Service byggede kulisser, de lokale grønne KFUM-spejdere lånte os en tipi, Maxi Zoo i Hillerød bidrog med hundehus og tøjhund, og Kvickly solgte os scones med rabat. Mange af rekvisitterne enten købte vi gennem Den Blå Avis, lånte eller fik vi gennem facebookgruppen »Gives væk gratis i Nordsjælland«. 

Baggrund for »Træd ind i fortællingen«

Allerød Bibliotek deltog i projektet »Fra model til effekt« i 2013. Med John Nørskov Hansen fra Gentofte Centralbibliotek som moderator og med udgangspunkt i 4-rums-modellen (inspiration, læring, mødested og performance) skulle personalet byde ind på, hvilket projektområde de ville arbejde med.

Der var tre kategorier at vælge imellem: Oplevelsesrummet, læringsrummet og børnerummet. Lise Frederiksen, Vibeke Ankersen, Trine Møller og Maria Björnsdóttir havde alle valgt oplevelsesrummet og blev af ledelsen placeret i samme projektgruppe. De (inklusiv undertegnede) havde mange idéer, men Trine Møller fik idéen om at tage udgangspunkt i en konkret historie. Herefter tog »Træd ind i fortællingen« form. Allerød Bibliotek blev omdannet til Narnia i januar 2014. I 2015 var biblioteket under ombygning, og derfor afviklede vi ikke »Træd ind i fortællingen« dét år, men i år tog vi så tråden op igen.

Begyndelsen på en tradition

Der var cirka 600 børn og voksne i år, hvilket svarer til omkring 100 flere end sidste år. Vi var lidt nervøse for, om Peter Pan temaet ville fungere lige så godt, som Narnia tidligere havde gjort, men det viste det sig at gøre. Narnia blev afholdt en januar eftermiddag, mens Peter Pan foregik i maj med den fordel, at der er større chance for godt vejr og bedre mulighed for at inddrage udenoms-arealerne om foråret.

Næste år tager vi hul på endnu et værk, og for én dag vil Allerød Bibliotek igen summe af glade børn og voksne, der møder karaktererne fra én af deres yndlingsfortællinger og får lov at lege med. Vi får mange positive tilkendegivelser, både på selve dagen, men også efterfølgende. Forhåbentlig har vi skabt en tradition. Vores mål er 1.000 gæster og et minde for livet.


 

Kommentarer (1)

30. august 2016 kl. 21:50
Flot arrangement og suveræn idé.

Skriv en kommentar