2017

Bibliotekernes tema-parløb med public-service mastodonten

Af Anders Taylor Hansen, Aalborg Bibliotekerne

20.12.2017

Siden 2014 har landets biblioteker og Danmarks Radio kørt tæt parløb i arbejdet med store nationale temaer. Synergieffekt og aktualitet, siger de på bibliotekerne. Men hvad får DR ud af at arbejde med folkebibliotekerne?

Læs hele artiklen Se kommentarer

Madi Brain Power skaber læselyst i Nepal

Af Irene Villumsen, bibliotekar på Randers Bibliotek og Karin Worm, tidligere bibliotekar på Randers Bibliotek

29.11.2017

Etablering af et lokalt bibliotek i Madi i det sydlige Nepal skal udvikle en læsekultur i lokalsamfundet. Biblioteket hedder »Madi Brain Power«, det er startet af Jysk landsbyudvikling i Nepal og det er tænkt som et bibliotek, der henvender sig til både børn, unge og voksne, så de kan få glæde af litteraturens mange kvaliteter.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Bibliotekar med nyt perspektiv

Af Chloe Christensen

15.11.2017

Efter at have læst på IVA i tre et halvt år var det tid til, at der skulle ske noget nyt. Vejen ledte mig til Indonesien ved hjælp af AIESEC (verdens største studenterdrevne organisation). Dér arbejdede jeg frivilligt sammen med ti andre unge fra hele verden med hver vores baggrund. Målet var at fremme indonesiske børns kulturelle forståelse og deres engelskkundskaber i projektet »Global Playground« i Yogyakarta.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Innovationspraktik – det virker, prøv det…

Af Rebekka Elmquist Nielsen og Trine Fjordback Søndergaard, bibliotekarer ved Solrød Bibliotek og Det Administrative Bibliotek

20.10.2017

Netværksdannelse, faglig sparring og innovation samlet i ét koncept: Som en del af den offentlige innovationspraktik tilbragte folkebibliotekar Rebekka Elmquist Nielsen fra Solrød Bibliotek to dage på Det Administrative Bibliotek (DAB). Her fortæller både praktikant og praktikvært Trine Fjordback Søndergaard om praktikopholdet.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Orakelmaskinen – få svar på (næsten) alt

Af Biblioteket Frederiksberg

20.10.2017

Som besøgende på kultur- og bevægelseshuset KU.BE kan du nu få svar på alle livets store spørgsmål. Biblioteket Frederiksberg har udviklet en »Orakelmaskine«, der kan forudsige fremtiden og give svar på alt det, der går ud over den menneskelige forstand. Orakelmaskinen henter sin viden og skønne citater fra bibliotekets mange værker og inviterer den besøgende til at møde litteraturen på en ny, sjov og legende måde. Formålet er at skabe interesse for litteraturen – gerne for dem, der ikke normalt bruger biblioteket.

Læs hele artiklen Se kommentarer

”Hvad skal man med biblioteker? Hvis man gav folk nogle hundrede kroner hver, kunne de købe mange bøger henne i genbrugsbutikken…”

Af Mona Madsen
Kultur- og Fritidsudvalget i Rudersdal Kommune

11.10.2017

Man tror næsten ikke sine egne ører. Men Martin Ågerup, direktør for den borgerlig-liberale organisation ved navn CEPOS, er helt sikker i sin sag: Hvis folkebibliotekerne ikke findes, vil andre entreprenører udfylde tomrummet. Der vil blive plads til både frivillige og kommercielle virksomheder, som under de nuværende forhold – det vil sige med unfair konkurrence fra de offentligt finansierede folkebiblioteker – ikke har tilstrækkeligt albuerum til at kunne operere rentabelt.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Biblioteket: samlingssted i det hyperkomplekse samfund

Af Louise Eltved Krogsgård, udviklingskonsulent og leder af Brønderslev Forfatterskole

06.10.2017

Brønderslev Bibliotek fik for to år siden en ny nabo, da et tidligere ældrecenter blev konverteret til asylcenter. På samme tid blev det tidligere sygehus i Dronninglund også lavet til asylcenter. Denne borgergruppe var ny i Brønderslev Kommune. Som i så mange andre mindre landkommuner blev asylansøgere en ny målgruppe, som der ikke var erfaringer med. Derfor indgik biblioteket en samskabelsesproces med asylcenteret, hvor kvalificerede tilbud til målgruppen skulle udvikles.

Læs hele artiklen Se kommentarer

FabLab på skoleskemaet

Af Mette Rygaard Poulsen, Guldborgsund-bibliotekerne

25.09.2017

I løbet af efteråret får Guldborgsund-bibliotekernes FabLab besøg af samtlige 5. klasser i Guldborgsund Kommune. Eleverne skal alle gennem et forløb om design, innovation og entreprenørskab, og her spiller FabLab Guldborgsund en stor rolle.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Nørdernes bibliotek: Nye brugerskabte oplevelser og videndelingsaktiviteter

Af Anne Sofie True, Finn Petersen, Kjetil Sandvik & Thea Storm Pedersen

25.09.2017

Brugernes viden blev sat i spil i projekt VoksenNørd, hvor brugerne selv var med til at skabe indhold og nye aktiviteter i biblioteksregi.

Læs hele artiklen Se kommentarer

De rullende biblioteker – gør de en forskel?

Af Laurits Thomas Rasmussen, cand.scient.bibl. og bestyrelsesmedlem i Filibussen

29.08.2017

Kært barn har mange navne: bogbusser, mobile biblioteker eller biblioteksbusser. De rullende filialer, der betjener store områder i såvel by som på land, bliver af mange betragtet som en institution, hvilket også kan ses på deres tilbagegang i både Danmark og Norge. I min tid som bestyrelsesmedlem i Filibussen har jeg dog oplevet en anden side. På grund af deres fleksibilitet kan disse rullende kulturarenaer være der, hvor brugerne er – hvad end det er i byens ghettoområde eller landsbyens sidste samlingssted.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Børnenes Litteratursti

Af Maria Björnsdóttir, projektleder, Allerød biblioteker

17.08.2017

Præsentation af projekt »Børnenes Litteratursti« i Allerød.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Hillerød – en by, hvor vi kender hinanden

Af Sarah Elizabeth Hvidberg, bibliotekar, Hillerød Bibliotekerne

03.08.2017

Hver anden onsdag fyldes Vandrehallen på Hillerød Bibliotek af spisende og snakkende gæster i alle aldersgrupper. Det har de gjort i over et år, og langbordet bliver længere og længere.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Notas lydbøger kan nu høres offline i ny app

Af Morten Nielsen, Kommunikationskonsulent, Nota

26.06.2017

Notas medlemmer med for eksempel ordblindhed og synshandicap kan fremover høre lydbøger fra Nota på en ny app, også når de er offline. Appen kan hentes i App Store og Google Play og er gratis.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Træd ind i fortællingen 2017

Af Maria Björnsdóttir, projektleder, Allerød Bibliotek

07.06.2017

Når man samarbejder på tværs af kommunens institutioner og trækker på frivillige kræfter i og uden for kommunen, kan man sammen skabe noget stort, der ender med at række langt ud over landets grænser.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Fra zombie invasion til Dansk Horror Festival

Af Niels Mark, Teamleder, Odense Musikbibliotek

07.06.2017

Om partnerskaber på tværs af kulturer og medier, baggrunden for en horrorfestival, og hvorfor en borgerinddragende indsats som denne er relevant for Odense Bibliotekerne – og bibliotekerne som helhed!

Læs hele artiklen Se kommentarer

Det Litterære Udstillingshus – en bog om erfaringer med litterære installationer i biblioteksrummet

Af Majken Jørgensen
Biblioteket Kulturværftet

01.06.2017

Bibliotekerne i Albertslund, Frederiksberg og Helsingør har gennemført det første projekt som ’Det Litterære Udstillingshus’. Resultatet blev tre store installatoriske udstillinger over tre klassiske, engelsksprogede værker: Ulysses, Utopia, Hamlet. Rekvirer bogen, som beskriver proces, resultat og metoder.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Alices værktøjskasse: En guide til fiktionalitet i litteraturformidlingen

Af Ea Elmer
Projektleder for litteraturformidling, Biblioteket Frederiksberg

31.05.2017

Siden foråret 2016 har Biblioteket Frederiksberg haft en noget anderledes samarbejdspartner. Navnet er Alice (efternavn ukendt). Ifølge hende selv har hun lige skrevet speciale om dansk samtidslitteratur og arbejder indimellem på en bogcafé. Og så er hun – nok så vigtigt – en ivrig facebooker, blogger og instagrammer. Alice bruger internettets sprog og koder til at skrive om litteratur. Hun blander emojis, sms-jargon, memes, links, m.m., og ud kommer en litteraturformidling i øjenhøjde med den digitale tidsalder og de sociale medier. Og – nåja – så findes hun ikke. Hun er noget vi har fundet på.

Læs hele artiklen Se kommentarer

En verden af Skam

Af Louise Eltved Krogsgård
Udviklingskonsulent og leder af Brønderslev Forfatterskole

18.05.2017

Bibliotekerne i Frederikshavn og Brønderslev har i 2017 fået penge fra Slots- og Kulturstyrelsen til et litterært projekt for unge i Danmark, Norge og Sverige. Projektet hedder »Ny Nordisk – Litteratur & fortælling« og har til formål at sætte fokus på litteratur og fortællinger fra unge i de tre nordiske lande.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Biblioteket kickstarter sproget i nordjyske børnehaver

Af Anders Taylor Hansen
Aalborg Bibliotekerne

17.05.2017

Kan biblioteket være med til at stimulere sprogudviklingen hos børnehavebørn og give dem en bedre indgang til uddannelsessystemet og livet som kulturforbruger? Det skal projektet Sprogstart undersøge, når Aalborg Bibliotekerne går sammen med Brønderslev Bibliotek, Daginstitutionen Bornholmsgade og Trygfondens Børneforskningscenter om at udvikle sproget hos børn i alderen 3-5 år.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Billedbogen – et medie der kan noget særligt

Af Lone Skovgaard, HvidovreBibliotekerne

15.05.2017

Hvidovrebibliotekerne har i 2016 lavet et projekt om tidlig læsning med pædagoger fra tre institutioner. Formålet med projektet er at øge børnenes læsekompetence, og udvalgte moderne billedbøger bliver brugt til, at børn leger forskellige lege, tegner og designer figurer ud fra bøgerne og samtaler om dem. Aktiviteterne skal gøre børnene interesserede i billedbøgerne.

Læs hele artiklen Se kommentarer

KultuRask – et kulturelt pusterum

Af Anette Koue, bibliotekar DB, Mette Thue, kulturformidler, Bente Dalsgaard, sundheds- og forebyggelseskonsulent i Viborg kommune, Sarah Schimmell Holm, assistent

03.05.2017

Sundhedscenter Viborg og Viborg Bibliotekerne har gennem tværsektorielt samarbejde bidraget i en aktuel sundhedsindsats og afprøvet et nyudviklet tilbud. Fokus var at skabe øget livskvalitet for sårbare borgere. Gennem faciliterede kulturelle oplevelser blev der skabt et rum for det fælles tredje, hvor deltagerne fik mulighed for at få et pusterum fra det, der er svært. Deltagerne oplevede på forskellig vis øget livskvalitet og fik undervejs behov for at lære hinanden at kende. Efterfølgende mødes flere af deltagerne i selvorganiserede grupper.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Del dog din formidling (sagt kærligt)

Af Anja Nielsen, formidler ved Vesthimmerlands Biblioteker

07.04.2017

Vesthimmerlands Biblioteker arbejdede i 2016 på et 1-årigt projekt, hvis formål var at genbruge eksisterende formidlingstiltag med fokus på nogle udvalgte brugergrupper. Tanken var god, men virkeligheden omkring formidlingstiltagene skabte udfordringer.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Børnebøger som ramme for terapeutisk intervention

Af narrativ psykoterapeut Eva Zelander MPF

07.04.2017

Hvordan billeder, fortællinger og eventyr kan hjælpe børn til at få det lettere med tunge problemer.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Biblo på udebane: Sorø Bibliotek rykker litteraturformidlingen ud i byrummet og naturen

Af Mette Tingholm, kulturkonsulent, og Mia Sørup, biblioteksleder for Sorø Bibliotek

05.04.2017

Kan man smage på litteraturen? Hvordan lyder den egentlig? Og hvad sker der, hvis vi rykker litteraturoplevelsen ud af biblioteksrummet og gør den social?

Læs hele artiklen Se kommentarer

Biblioteket bakker op om Dialogisk læsning i vuggestuerne

Af Pia Nyberg, bibliotekar ved Hillerød Bibliotekerne

17.03.2017

Det er kommunalt besluttet, at alle institutioner i Hillerød skal arbejde med dialogisk læsning, og Hillerød Bibliotek har fundet midler til at søsætte et spændende projekt, som kan være med til at understøtte den dialogiske læsning ude i institutionerne.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Læs mere og Slip ledigheden

Af Thomas Ry Andersen, bibliotekar og litteraturformidler ved Fredericia Bibliotek

15.03.2017

Fredericia Bibliotek har deltaget i Slip ledigheden, som var et 2-årigt projekt under Danmark Læser. Artiklen redegør for, hvilke områder vi har arbejdet med, og hvilke erfaringer vi har gjort os.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Odense Bibliotekerne udlåner bæredygtighed med succes

Af Anne-Mette Kjærbye Jakobsen, Kommunikationskonsulent, Odense Bibliotekerne

03.03.2017

At bibliotekerne går nye veje og udvikler sig, er ingen i biblioteksverdenen i tvivl om. Det gør vi hver dag – og det skal vi blive ved med. Nye typer materialer og medier finder vej til udlånet. Også de mere »særprægede«. I Odense nærmer projektet Lån bæredygtighed på biblioteket sig sin afslutning, men projektets grundsten, 34 såkaldte bæredygtighedskits, indgår fremadrettet i Odense Bibliotekernes samling, og flere kommer fortsat til. Læs mere om Odenses grønne projekt, som også tilbyder et færdigt koncept – klar til at implementere på andre biblioteker.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Mere inspiration, tak

Af Marianne Dybkjær, produktkonsulent, DBC

01.03.2017

Bibliotek.dk’s brugere vil gerne have mere inspiration og flere anbefalinger, men det skal opleves personligt og være målrettet dem. Sådan lyder det i de brugerundersøgelser, vi har gennemført på bibliotek.dk i 2016.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Biblioteket og familienetværket

Af Louise Eltved Krogsgård, udviklingskonsulent og leder af Brønderslev Forfatterskole

24.02.2017

Projekt »Småt Brændbart« har igennem de sidste to år arbejdet med at gøre biblioteket mere synligt i kommunernes strategier og indsatsområder i forhold til udvalgte segmenter med samskabelse som metode og afsæt. Brønderslev Bibliotek har deltaget i et samskabende projekt med kommunen om indsatsen for dens sårbare familier. Projektet er et svar på kommunens målsætning om at finde nye måder at inddrage samarbejdspartnere i arbejdet med dette indsatsområde, kaldet »Varige Spor«, herunder andre kommunale institutioner og frivillige foreninger.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Her er jeg! Hvem er du?

Af Sussi Nyled Heinrichson

22.02.2017

Om møder mellem mennesker på biblioteket set med ICDP-briller

Læs hele artiklen Se kommentarer

Spark ind i Åben Skole – Multimodal storytelling på børnebiblioteket

Af Marlene Lønholdt, børnebibliotekar, Viborg Bibliotekerne

22.02.2017

Skolereformen har med visionen om »Åben Skole« inviteret kulturinstitutioner ind til samarbejde. Viborg Bibliotekernes projekt StoryLab er et eksempel på, hvordan et skolesamarbejde kan udmøntes i et konkret tilbud til udskolingens danskundervisning. Helt konkret om multimodal storytelling og udvikling af det 21. århundredes kompetencer: kreativitet, innovation og samarbejde. Projektet har været et spændende og lærerigt eksperiment, der har påvist nye måder at tænke bibliotekets og bibliotekarens rolle på.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Dødsspillet – Demokrati og diktatur for »dummies«

Af Stefan Dahl
Bibliotekar ved Esbjerg Bibliotekerne

17.02.2017

Hvordan får man en niende klasse til at forholde sig til demokratiet, lokalhistorien og censur? I Esbjerg prøver biblioteket at nå de unge gennem litteraturen ved at tage udgangspunkt i en ret populær ungdomsbog – nemlig The Hunger Games (da. Dødsspillet ) af Suzanne Collins. Med bogen som springbræt besøger vi, sammen med eleverne, nogle af de steder, som er en central del af det danske demokrati – og som netop mangler i den dystopiske verden.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Do-It-Together biblioteket - højlydt samskabelse i biblioteksrummet

Af Thea Storm, Finn Petersen og Anne Sofie True

17.02.2017

Hvordan lyder et bogsorteringssystem? En rulletrappe? Et udlån, en kaffeautomat og et avishjørne? I foråret 2016 zoomede Københavns Hovedbibliotek og biblioteket i Køge ind på bibliotekets lyde som en del af projektet Do-It-Together biblioteket, DITbib. Det var et eksperiment, som gjorde biblioteksbrugere til medskabere af bibliotekerne gennem lydproduktion i og om biblioteksrummene. Processen var midlertidig og skabte et eksplorativt læringsrum med fokus på nye fællesskaber, deling af viden, aktiv samskabelse og styrkelse af lokale netværk.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Unge bygger eget læringsrum på Herlev Bibliotek

Af Projektleder for CreaTown Mia Nadia Lippert & digital formidler Cecilie Lyneborg
Herlev Bibliotek

06.02.2017

De unge. Deres læring. Danmarks fremtid. Der er bred enighed om, at vores børn og unge skal udvikle kompetencer, der matcher det 21. århundredes krav. Men hvordan bringer bibliotekerne sig i spil for denne velfærdsopgave? Hvordan skaber vi lyst til den nødvendige læring? For at skabe ny erfaring på området har Herlev Bibliotek udviklet åben skole-tiltaget CreaTown - et læringsforløb med fokus på produktion, samskabelse og de unges stemme.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Do It For Fun – biblioteksintroduktion til nye studerende

Af Anja Egedius Sørensen, Birgit Truelsen Larsen, Ulla Buch Nilson, Rasmus Sand Bach
Månedens artikel: februar 2017
VIA University College, Campus Horsens

23.01.2017

Biblioteksintroduktioner for nye studerende har længe været et smertensbarn – de er relevante, men ofte kedelige, både for studerende og bibliotekarer. Men en ny situation med færre personaleressourcer og større studiehold igangsatte en didaktisk nytænkning af introduktionerne på VIA. På ønskelisten var mere engagement og aktivitet, større læringsudbytte og i sidste ende selvhjulpne studerende. Løsningen blev en social, sjov, praktisk og gamificeret biblioteksintroduktion, hvor de studerende løber, leger og konkurrerer sig til viden om det fysiske bibliotek. Efter et semester med introduktioner og positive erfaringer mødte vi uddannelsesforsker David Price på en læringskonference. Her gik det op for os, at vi med spillet rammer noget vigtigt i unges læring anno 2016...

Læs hele artiklen Se kommentarer

Spil som magisk læremester

Af Jim Højberg, forfatter og bibliotekar ved Vejle Bibliotekerne

05.01.2017

BibGame er et læringsspil i søgning i biblioteksbasen, udviklet af Aabenraa og Kolding Biblioteker og PLC’ere og støttet af Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje. Spillet blev præsenteret for 110 fremmødte på en temadag i Kolding i december.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Musikformidling via lytteklubstanken

Af Ulla Hoberg Lyhne, musikformidler, Roskilde Bibliotekerne
Månedens artikel: januar 2017

05.01.2017

Hvordan kan bibliotekerne blive endnu bedre til at formidle musik – og hvordan gør vi det sammen med borgerne? Det spørgsmål har ført til projektet »Udvidet musikformidling via lytteklubstanken«, som Roskilde Bibliotekerne og Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne arbejdede med i 2016. Projektet, som modtog støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje for biblioteker og pædagogiske læringscentre, fulgte to hovedspor, som præsenteres i denne artikel.

Læs hele artiklen Se kommentarer

En vision for bibliotekets kreative rum

Af Marianne Krogbæk, designer og projektleder, ITK Aarhus Kommunes Biblioteker & Jeppe Søndergaard Knudsen, tidligere biblioteksformidler ved Aarhus Kommunes Biblioteker, arbejder nu som selvstændig.

04.01.2017

I 2015 mødtes vi begge med Trent Miller fra Madison Public Library, Julka Älmquist, konsulent for Chicago Public Libraries og Stacie Ledden fra Anythink Libraries. Dette møde – og en efterfølgende rejse – viste sig at være en sand åbenbaring. Der er en verden af inspiration at hente i de amerikanske biblioteker, inspiration til at knytte bånd til kreative ildsjæle og til at starte med visionen frem for produktet (et makerspace på biblioteket). Vi er to blandt mange, der brænder for at bidrage til bibliotekernes udvikling, transformationen af biblioteksrummet og institutionens nye rolle for at kunne tilbyde viden på nye, vedkommende måder. Det vil vi gøre i denne artikel med det håb, at der er danske biblioteker, der tør gå i amerikanske bibliotekers fodspor.

Læs hele artiklen Se kommentarer