Orakelmaskinen – få svar på (næsten) alt

Af Biblioteket Frederiksberg
20.10.2017

 


Foto YOKE

Som besøgende på kultur- og bevægelseshuset KU.BE kan du nu få svar på alle livets store spørgsmål. Biblioteket Frederiksberg har udviklet en »Orakelmaskine«, der kan forudsige fremtiden og give svar på alt det, der går ud over den menneskelige forstand. Orakelmaskinen henter sin viden og skønne citater fra bibliotekets mange værker og inviterer den besøgende til at møde litteraturen på en ny, sjov og legende måde. Formålet er at skabe interesse for litteraturen – gerne for dem, der ikke normalt bruger biblioteket.

Orakelmaskinen – sådan blev den til

Ideen opstod, da Biblioteket Frederiksberg i 2016 ønskede at skabe formidling i det nyåbnede kultur- og bevægelseshus KU.BE. Biblioteket har fået en mindre afdeling og samling her, som er uden personlig betjening. KU.BE er et livligt sted med mange fysiske aktiviteter, og der kommer mange forskellige slags mennesker, herunder også dem, der ikke normalt går på biblioteket. Spørgsmålet var nu: Kan vi vække deres nysgerrighed for litteratur og for bibliotekerne?

Æstetisk, organisk, inddragende og alvidende var vigtige nøgleord ved tilblivelsen af konceptet for det, der skulle blive til Orakelmaskinen. Et afgørende krav var desuden, at løsningen skal passe godt ind i KU.BEs eksisterende rammer, samtidig med at den også skal kunne opsættes i andre rum, såsom andre kulturhuse og biblioteker. Med en bevilling fra Slots- og Kulturstyrelsen til at udføre projektet gik vi sammen med firmaet YOKE i gang med at skabe Orakelmaskinen. YOKE er et erfarent digitalt designbureau, der også laver interaktive løsninger for steder som Den Blå Planet, Den Gamle By og Ragnarock. 

Foto YOKE

»Resultatet er blevet til en visuelt fængende, æstetisk oplevelse, der formår at forene fysisk udfoldelse med intellektuel fordybelse. Teknisk består Orakelmaskinen af en projekter og en Kinect-bevægelsessensor, men teknikken lades i baggrunden og tager ikke opmærksomheden fra den æstetiske oplevelse. Brugernes opmærksomhed bliver rettet mod Orakelmaskinen, så snart de træder ind i KU.BE. En udefinerbar, organisk form bestående af små partikler fanger blikket. Når brugeren bevæger sig hen foran oraklet, opstår der ud af partiklerne et tilfældigt spørgsmål. Et øjeblik efter ændrer oraklet sig til et svar eller et litterært citat, og den besøgende kan bevæge og interagere med projektionen i realtid.«

Sådan fortæller Kasper Hagel Madsen, projektleder og digital konsulent på Biblioteket Frederiksberg.

Læs mere om det færdige resultat her og se en video her.

Hvad synes brugerne?


Foto YOKE

Inden lanceringen af Orakelmaskinen medio oktober observerede vi brugen af den i en testperiode. Til vores glæde blev stort set alle forbigåendes opmærksomhed tiltrukket af den visuelle æstetik, og de fik lyst til at interagere med Orakelmaskinen. For de små gæster er oplevelsen at lege med oraklet og, med deres bevægelser, styre oraklet og citaterne eller svarene. For de større er oplevelsen også at fordybe sig i de litterære citater, som afføder tankevækkende samtaler mellem store og små. Efter en vellykket lancering har vi oplevet den samme positive opmærksomhed. Orakelmaskinen sælger sig selv og behøver ikke nogen form for skiltning eller forklaring for at blive opdaget og brugt. Vi kan kun opfordre til, at man tager forbi KU.BE og prøver den selv.

So ein Ding… müssen wir auch haben

Lige nu er Orakelmaskinen på KU.BE, men den er udviklet til at kunne opsættes andre steder. Vil man have sin egen Orakelmaskine, er det muligt for relativt få midler. Den består af en projektor, en Kinect-bevægelsessensor, en pc og et program til afvikling. Man bestemmer selv, hvilke svar og spørgsmål oraklet skal vise og hvor mange.


Kontakt Kasper Hagel Madsen på mail kama05@frederiksberg.dk eller Jenni Saunte på mail jesa03@frederiksberg.dk for mere information om Orakelmaskinen.
 

Skriv en kommentar