Biblo på udebane: Sorø Bibliotek rykker litteraturformidlingen ud i byrummet og naturen

Af Mette Tingholm, kulturkonsulent, og Mia Sørup, biblioteksleder for Sorø Bibliotek
05.04.2017

 

Kan man smage på litteraturen? Hvordan lyder den egentlig? Og hvad sker der, hvis vi rykker litteraturoplevelsen ud af biblioteksrummet og gør den social?

Man skal kigge længe efter den bløde lænestol, hvor man kan sidde med benene oppe og fordybe sig i litteraturens univers helt alene. I hvert fald hvis man tager med på et af Sorø Biblioteks Biblo på udebane-arrangementer, hvor målet er at gøre litteraturen til en social oplevelse og krydre den med andre kunstarter og interessante steder, så helhedsoplevelsen appellerer til flere sanser.

Vores udgangspunkt var forfattere med en eller anden tilknytning til Sorø og omegn. Og her var der nok at tage fat i, da Sorø har en lang og stolt tradition for at tiltrække forfattere. Spørgsmålet var bare, hvordan vi skulle formidle det, så det både appellerer til litteraturelskere og dem, som ikke normalt læser?

Ingemann til søs og Orm på Parnas

Gennem fire lørdage i 2016 eksperimenterede vi med at indramme litteraturoplevelsen på en anderledes måde og skabe en sammenhæng mellem steder, litteratur og oplevelse. Vi valgte derfor, at børnebogen Orm får en ven skulle foregå i det naturskønne område Parnas ved Sorø sø, så børnene kunne få jord under neglene og gå på jagt efter smådyr i skovbunden. Foredraget om Ingemann blev krydret med en musikalsk smagsprøve på hans værker under en smuk sejltur på Sorø sø, og oplæsningen af Lise Nørgaards erindringer blev fremført på selvsamme husholdningsskole, som hun så malende har beskrevet i sine bøger. Alt sammen med det formål at tilføre en ekstra dimension til litteraturformidlingen, der satte sanser og steder i spil og gav en anderledes oplevelse af litteraturen.

Hvordan blev arrangementerne modtaget?

Det var ikke kun os, arrangørerne, der syntes, at konceptet var sjovt. Det gjorde deltagerne også; vi stod med udsolgte arrangementer flere gange, og mange ville reservere billetter til de kommende. Deltagerne har tydeligvis hygget sig undervejs og nydt at være på en litterær (dannelses)rejse i deres eget lokalområde. De er blevet klogere på deres egen kulturarv og har fået inspiration til videre læsning på egen hånd. Mange kom i mindre grupper og havde gjort det til en social oplevelse – helt som vi havde håbet.

Vi er derfor blevet bekræftet i, at det har givet en ekstra dimension at flytte litteraturoplevelsen ud i naturen, finde autentiske steder og formidle via andre sanser og greb end dem, der traditionelt hører biblioteksrummet til. Via andre kunstarter som eksempelvis musik kan man få flere sider frem af litteraturen og ad den vej måske også nå et bredere publikum. Og appellerer man også til smagssansen undervejs i form af frokost eller en goodiebag med guf i, stiger humøret endnu en grad, og foredragene glider lettere ned. 

Er Biblo stadig på udebane i 2017?

Vi glæder os til nye udebaneture med Sorø Bibliotek i 2017, hvor det første arrangement allerede er planlagt og blot venter på at blive offentliggjort. 

 

Skriv en kommentar