Fra zombie invasion til Dansk Horror Festival

Af Niels Mark, Teamleder, Odense Musikbibliotek
07.06.2017

 


Om partnerskaber på tværs af kulturer og medier, baggrunden for en horrorfestival, og hvorfor en borgerinddragende indsats som denne er relevant for Odense Bibliotekerne – og bibliotekerne som helhed!

Gys og horror har en dragende effekt på mange af os mennesker. Gys og horror åbner et vindue imod en skræmmende dystopisk verden med kaos, frygt og ødelæggelse. Det fascinerer os, fordi vi konfronteres med de mørkeste sider af det menneskelige sind med elementer af angst og frygt for det truende uvisse. Børn konfronteres med gyset og adrenalinsuset gennem fange- og gemmelege, mens unge og voksne opsøger gyset i bungy jump og tivoli-rutschebaner – og gennem den brede vifte af kulturer og medier, som sætter fokus på horror og dystopi.

Med Odense Zombie Festival etablerede bibliotekerne i Odense i marts måned en scene for gys og horror. Målet var at åbne inspirationerne til de mange forskellige aspekter af zombie-scenen. En scene, som ikke mindst med HBO-serien »Walking Dead« har fået fornyet blod. Interessen var overvældende!

Zombier skaber synergier på biblioteket

Odense Bibliotekerne står midt i en proces, hvor musikbiblioteket, som i dag ligger i den gamle banegårdsbygning, skal integreres med den øvrige del af hovedbiblioteket i Odense. Gevinsten og perspektiverne i en sådan sammenlægning skal findes i de synergier, der kan opstå, når fagspecialister med forskellige tilgange til samme tema mødes.

Bibliotekerne har kompetente fagspecialister og ildsjæle, der tilsammen kan åbne dørene for borgerne til en verden af oplevelser. I dette tilfælde med retning mod det skræmmende. Horrorlæsere kunne inspireres til de øvrige mediefacetter inden for horrorkulturen, for eksempel musik, film, zombiebrætspil og VR-games.

Borgerne og ildsjæle leverer gyset

Kommunikationen mellem bibliotekarer og brugere er som bekendt ikke envejs: Bibliotekaren inspirerer brugerne – og brugerne inspirerer bibliotekaren under ekspeditionen og vidensudvekslingen. Bibliotekerne er med andre ord en verden af entusiasme og ildsjæle, der mødes, fascineres og interagerer med ligesindede. 

Bibliotekerne besidder en stor kompetence og en autoritet på kulturområdet, som vinder respekt blandt eksperter og fagspecialister, også inden for et nicheområde som gys og horror. 

Odense Musikbibliotek skabte den fysiske ramme og vilkårene for realiseringen af en zombiefestival, men det var først og fremmest de lokale ildsjæle, der skulle levere entusiasmen, energien og erfaringer til indholdet.

Masser af frivillige og horroreksperter bød ind med indhold til et 3-dages festivalprogram spækket med frådende zombieunderholdning til eventyrlystne i alle aldre – fra børnefamilier til goth-folk og gyserfans fra hele landet. 

Rækken af samarbejdspartnere til zombiefestivalen var lang og talte blandt andet bogforlag, forfattere, Odense Film Festival, frivillige zombie walkers fra rollespilsorganisationer, lokale bands og musikere og så videre.

Zombierne drives af entusiasme – ikke af økonomi

Med et stort og omfattende program lå det klart fra start, at biblioteket ikke havde de økonomiske rammer til at honorere de mange medvirkende. Ideen og konceptet skulle lokke den indre zombie frem i folket. Nørderne og gyserfolket skulle betragte festivalen som et oplevelsesrum og forum til at promovere sig selv, skabe kontakter med andre på området og gode oplevelser for de nysgerrige. Af samme grund var omkostningerne lige så minimale, som oplevelserne og gejsten blandt de involverede var stor.  

Legendarisk zombiefilm på festivalplakaten

En af årsagerne til den store interesse – og engagementet blandt musikere, forfattere og kunstnere til at spille en aktiv rolle som oplevelsesaktører under festivalen – handlede om et skarpskåret og nichepræget koncept: horror- og zombiekulturen.

Samtidig var det vigtigt med det virkningsfulde blikfang gennem plakater, bannere og digitale webs. Det lykkedes at indgå aftale med den amerikanske illustrator Graham Humphreys – kendt som kunstneren bag filmplakaten til en af zombie-filmhistoriens milepæle, Lucio Fulcis »Zombie 2« (1980). Denne visuelt stærke filmplakat indgik som hovedelement i plakaten til Odense Zombie Festival.

Stærk pressedækning


Odense Musikbibliotek har fokus på den gode kontakt med den lokale presse i form af aviser, radio og tv. Et godt samarbejde med pressen kan have stor betydning for succesen af en større event som en zombiefestival. Pressen dækkede festivalen med både studie-interviews og live-reportager på TV 2, dækning via DR P4's sendeflade og ikke mindst en lang række af artikler før, under og efter festivalen.  

Fra Odense Zombie Festival til Dansk Horror Festival

Gennem udviklingen af zombiefestivalen og under selve afviklingen af den væltede nye ideer og inspirationer som skeletter ud af skabene. De har, sammen med skabelsen af et omfattende netværk inden for de mange aspekter af horrorkulturen, gjort det klart, at perspektiverne i konceptet er langt større end blot frådende zombier.

Samtidig ønsker biblioteket ikke at låse sig fast i en enkelt subgenre (zombies) inden for den blomstrende og sprudlende horrorkultur. En masse andre skriger på opmærksomhed og fortjener at blive oplevet af mennesker, der fascineres af gyset og af mødet med det ukendte. 

Ved at give festivalen et tematisk bredere fokus på horror og gys, kan man bedre omfavne forskellige nicher eller subgenrer i events, som ikke nødvendigvis hører under én af dem, men går mere på tværs.

Den fysiske samling som kerne for oplevelserne i rummet

Et centralt fokus i Musikbibliotekets eventstrategier er, at de udviklede events skal kobles til de fysiske samlinger på biblioteker. Med samlingen som platform kan bibliotekerne skabe en dybde i oplevelserne i det fysiske rum.

Selvom en del af festivalen satte fokus på nye kunstformer og værker inden for zombiegenren med eksempelvis forfatterreception og forlagsshowcases, rettede en række af aktiviteterne sig retrospektivt mod milepæle og klassikere inden for genrens udviklingshistorie. Og netop her er de fysiske samlinger med til at levendegøre historien gennem udstillinger, DJ sessions, filmnat med visning af zombiefilm-klassikere.

Uden den fysiske bibliotekssamling bevæger bibliotekerne sig ud på en kulturel scene, hvor masser af andre aktører kunne levere det samme. En af bibliotekernes roller historisk set – og det, som de fleste borgere forbinder bibliotekerne med – er vores fysiske samlinger af litteratur, film og musik med mere.

Bibliotekerne kan markere sig i fremtiden ved at skabe oplevelser i det fysiske rum – ved at levendegøre kulturen i det fælles, fysiske biblioteksrum i en tid, hvor den bevæger sig mere og mere i retning af det digitale, individuelle rum.

Nøglen til fremtiden for musikbiblioteket 

En af visionerne på Odense Musikbibliotek er at skabe unikke events i tæt samarbejde med lokale brugere og aktører til glæde for byens borgere.  

I samspil og konkrete partnerskaber med andre kulturelle aktører i Odense og på Fyn udfylder biblioteket en specifik rolle og funktion i det kulturelle økosystem. Her formidles og gives plads til nicher og mindre aktører, som ikke har rum på andre scener. 

Biblioteket kan ikke eksistere i sit eget lukkede univers. Dets verden skal blomstre og spire i tætte alliancer med byens private såvel som offentlige aktører. Det skal understøtte lokale ildsjæle og lade kulturen udfolde sig i nye, hidtil ukendte dimensioner.

Med denne vision i baghovedet bevæger vi os fra zombie invasion til Dansk Horror Festival.

Odense Zombie Festival – udvalgte aktiviteter

  • Filmmarathon: Filmnat i samarbejde med Odense Film Festival.
  • Concert Of The Living Dead: Visuelt fokuseret koncert med bandmedlemmerne sminket som zombier. 
  • Forfatterreception i forbindelse med udgivelse af zombieroman.
  • Paneldebat og foredrag med bl.a. gyserforfatteren Patrick Leis og Amdi Silvestri fra Dansk Horror Selskab.
  • Gyseroplæsning med underliggende live-koncert.
  • Italienske horrorfilm og -soundtracks. Temaaften med foredrag og filmvisning.
  • Prisbelønnet dansk zombiefilm »Zombiehagen«. Visning og introduktion af filminstruktøren selv.
  • Human vs. zombies: Rollespil for børn, der sminkes som zombier, i Kongens Have.
  • Dødt Kød: Live-rollespil på åben scene.
  • Zombie walks i Odense centrum.
 

Skriv en kommentar