2018

Fake News, alternative fakta, kildekritik, løgn og rygter

Af Claus Hagstrøm
Cand.scient.bibl., forfatter og bibliotekar

16.05.2018

Vi lever i en tid, hvor det i medierne, det være sig både i de traditionelle medier såsom aviser og nationale tv-stationer, såvel som på de digitale sociale medier, fyger om ørerne på os med buzz-ord som: Fake news, alternative fakta, den postfaktuelle æra og det postfaktuelle samfund. Men hvad betyder det, når noget er fake news eller alternative fakta?

Læs hele artiklen Se kommentarer

Digital almendannelse forhindrer ungdommen i at blive til digitale dannelsesfilistre

Af Claus Hagstrøm
Cand.scient.bibl., forfatter og bibliotekar

16.05.2018

Artiklens kronikør argumenterer for, at Kierkegaard med citatet på det nærmeste forudsagde de digitale sociale mediers komme med mere end 125 år.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Projektet Den hemmelige skrift

Af Morten Rindom Nielsen
Bibliotekar i Team Læring

16.05.2018

Projektet Den hemmelige skrift er et kulørt læringskoncept. Første fase af projektet (2017) er lavet i samarbejde med Munkevængets Skole.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Bibliotekaren guider eleverne gennem informations-junglen

Af Lena Kristin Berard Høyer
Bibliotekar

19.04.2018

Multimodalitet i børnehøjde I foråret 2016 udviklede Professionshøjskolen Absalon (dengang UC Sjælland) og CFU i samarbejde med Vordingborg Bibliotekerne et projekt, der både skulle skærpe skoleelevers færdigheder inden for produktion af multimodale tekster og tjene som et eksemplarisk samarbejde mellem PLC’er (Pædagogiske Lærings Centre) og Folkebiblioteket.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Centralbibliotekernes Akademiforløb i Biblioteksdidaktik

Af Cecilie Laskie

19.04.2018

Så er uddannelsesforløbet Akademiforløb i Biblioteksdidaktik 2018-2019 åbent for tilmelding - og det er ganske gratis!

Læs hele artiklen Se kommentarer

Frivillige hjælper med at skabe stjernelæsere

Af Hanne Marie Knudsen, Konsulentfirmaet Knudsen Syd.

28.03.2018

Nyt udviklingsprojekt i Frederikssund, Egedal og Herlevs biblioteker og skoler skaber øget læ-selyst hos børn i 10-13 års alderen.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Læringsmøblet i Kristrup

Af Bettina Boddum, børnebibliotekar, Randers Bibliotek

28.03.2018

Randers Biblioteks filial i Kristrup har gennem projektet »Transformation i nye bibliotekstyper« forsøgt at komme med en løsning på, hvordan vi på et primært selvbetjent bibliotek kan målrette vores tilbud til den enkelte besøgende – og i særdeleshed den enkelte skoleklasse. Vi har undersøgt, hvordan vi kan gøre biblioteksrummet relevant og målrettet. Vi er kommet frem til at lave et ’Læringsmøbel’, der opfylder de behov, og vi vil rigtig gerne dele vores erfaringer med jer.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Beretning om BOBCATSSS-konferencen i Riga 2018

Af Thore Davies, informationsvidenskab og kulturformidling

07.03.2018

Syv studerende fra Institut for Informationsstudier besøgte i januar konferencen BOBCATSSS, som hvert år arrangeres af studerende ved biblioteks- og informationsvidenskab i regi af mindst to universiteter. I år bestod samarbejdspartnerne af Letlands Universitet og Eötvos Loránd Universitet i Budapest. Årets tema var »The Power of Reading«, en metaforisk overskrift, som forenede de deltagendes opmærksomhed over en tre dage lang konference i Riga, Letland, om at bidrage med at udvide den superkraft, som læsning udgør.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Fra småt brændbart til genbrug

Af Helle Arendrup Mortensen

05.02.2018

Glæden ved formidling af bøger har været én af de største glæder i mit arbejdsliv, og det savnede jeg, da jeg gik på efterløn. Heldigvis var der brug for en frivillig til at tage sig af bøgerne i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Søborg.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Highlights fra REN Research – Nordisk Researchkonference 2017

Af Lotte Thing Rasmussen, bestyrelsesmedlem af Mediegruppen Danmark og forskningsbibliotekar i medier og journalistik på Syddansk Universitetsbibliotek

31.01.2018

Tre medlemmer af Mediegruppens bestyrelse har været tre dage i Oslo til konference om research set fra journalister og bibliotekarers vinkel. Med hjem fik de søgetips, ny inspiration og et indblik i, hvor forskelligt man arbejder med eksempelvis metadata i de forskellige nordiske mediehuse.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Er jeres bibliotekstilbud på den kommunale læringsplatform?

Af Kalle Nielsen, bibliotekar på Vejle Bibliotekerne

31.01.2018

Er du usikker, så tjek op på spørgsmålet, herunder om I har fået forfatter- eller lærerrolle på den kommunale læringsplatform. Alle kommuner har nu valgt læringsplatformen, og den er i dag lærernes daglige værktøj. Tilbud, der er oprettet direkte i læringsplatformen, står langt stærkere end bibliotekstilbud i foldere og diverse Åben Skole-portaler.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Tryk på Sproget

Af Rikke Østergaard Hansen, projektleder, Herning Bibliotekerne

22.01.2018

Herning Bibliotekerne har siden 2016 haft tryk på både sproget og relationerne i et tværprofessionelt samarbejde om at styrke de 0-3 åriges sprogudvikling. Omdrejningspunktet i projektet har været at koordinere og nytænke den kommunale indsats med et klubtilbud og samtidig tilføre et digitalt aspekt. Godt 40 procent af hele årgangen har valgt at deltage i Tryk på Sproget i Herning Kommune. Am-bitionen er nu at brede erfaringerne ud i national skala via det kommende program for understøttelse af sprog og læsning i de danske folkebiblioteker – SprogStavLæs.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Kær-Litt: Danmarks første festival for kærlighedslitteratur

Af Lene Hedengran Rasmussen, Guldborgsund Bibliotekerne

19.01.2018

På Sydhavsøerne finder landets første kærlighedslitteraturfestival »Kær-Litt: Festival for lidenskabelige linjer« sted den 5.-6. maj 2018 på Fuglsang Herregaard, der ligger på Lolland. Det bliver en weekend i kærlighedens tegn med et overflødighedshorn af kærlighedslitteratur, musik, tekster, bogsigneringer, oplæsninger, skriveworkshops, foredrag og samtaler om kærlighed. Der vil også være aktiviteter for børnene i den skønne park. Herudover er der udskrevet en novellekonkurrence: Skriv en novelle om kærlighed mellem mennesker. Vindernovellen offentliggøres den 6. maj på Fuglsang Herregaard. Kom, og oplev en fantastisk weekend i kærlighedens tegn sammen med andre – uanset om du er barn, ung eller voksen. Her er kærlighed til alle.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Shared Reading åbner dansk sprog og kultur for udenlandske kvinder

Af Cecilie Laskie

19.01.2018

Shared Reading – guidet fælleslæsning – er blevet en lystfyldt og meningsfuld vej ind i dansk sprog og kultur for de udenlandske kvinder, som i 2017 deltog i udviklingsprojektet »Sproguniverser – litteraturens rolle når ord fattes« på Silkeborg Bibliotekerne og Herning Bibliotekerne. Projektet har vist, at metoden er velegnet til at give borgere med anden etnisk baggrund end dansk gode læseoplevelser med dansk litteratur, gøre dem til bedre sprogbrugere og udvide deres forståelse for dansk kultur.

Læs hele artiklen Se kommentarer

So ein Ding müssen wir auch haben! Et stop motion-eksperiment i Aalborg

Af Helle Brink & Tina Andersen, Aalborg Universitetsbibliotek

04.01.2018

På Aalborg Universitetsbiblioteket har vi kastet os ud i kunsten at lave stop motion film inspireret af Københavns Universitetsbibliotek. Vores tanke har været at introducere vores services på en ny måde gennem stop motion. Konklusionen på vores arbejde er, at processen med at lave filmen, som er både sjov, udfordrende og lærerig, er arbejdet værd. Vi har fået en lille film, som præsenterer vores services på en anderledes måde, og som fungerer som en icebreaker og en blød start på vores undervisning.

Læs hele artiklen Se kommentarer

En læsekreds i Skibby… kun for mænd

Af Martin Læssøe Lind, Frederikssund Bibliotekerne

04.01.2018

Det viser sig ikke at være umuligt at have en læsekreds kun for mænd. For sådan en findes der nemlig i Skibby i Frederikssund Kommune. For et par år siden greb vi en tilfældig chance, og nu læses og debatteres der for fuld skrue blandt Læsehingstene. Det handler om at gribe ideen, når den er der.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Der lyttes til klassisk på Gladsaxe Hovedbibliotek – og i en selvkørende lytteklub

Af Gitte Lose, Gladsaxe Bibliotekerne

04.01.2018

Har du ikke allerede oprettet en klassisk lytteklub, så overvej at gøre det. Medlemmerne holder utroligt meget af at deltage.

Læs hele artiklen Se kommentarer