2018

Skrækfest i Odense trækker fulde huse i en fejring af det gode gys

Af Niels Mark
Teamleder v. Odense Musikbibliotek

12.12.2018

Om lokal forankring og kulturelle partnerskaber på tværs af medier. Om baggrunden for en horrorfestival og hvorfor en borgerinddragende indsats som denne er relevant for alle folkebiblioteker.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Helvedes forgård findes på biblioteket

Af METTE RYGAARD POULSEN
Kommunikation

05.12.2018

Stemningen har været dyster på Hovedbiblioteket den sidste halvanden måneds tid. Siden midt i oktober har Helvede indfundet sig på børnebiblioteket. I snart otte uger har der nemlig været fokus på Den Store Djævlekrig, som primært foregår under jorden i Helvede.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Arv er også de fortællinger, vi giver videre

Af Karen Skov Brokøb

19.11.2018

Bibliotekernes fornemste rolle er at sikre tilgængelig viden for alle, og ikke mindst at formidle denne viden. Men hvad gør man, når bibliotekernes fastformsmaterialer taber pusten? - Når et af de stærkeste medier, filmen, falder i udlån? På Stevns slår man sig sammen med andre stærke formidlere, som har store historier på hjerte. Med udgangspunkt i viden om kalk og kridt, dinosaurernes uddøen, verdensarv og lokal kulturhistorie har man formidlet historier til børn, og med hjælp fra en filminstruktør, givet børnene værktøjer til at formidle disse fortællinger videre.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Slip mig dit slimede bæst

Af Bettina Boddum
Børnebibliotekar Team Børn

09.11.2018

Randers Bibliotek har afholdt galakseløbet ”I Lukes fodspor” Det er et anderledes tilbud til skolerne på Skolernes Motionsdag. Prinsesse Leia er blevet taget til fange af den onde Jabba the Hut. 9 skoleklasser på mellemtrinnet var på et farefuldt løb, hvor de skulle samle penge til at frigive Prinsesse Leia. De skulle lave lyssværd og lære forskellige kampteknikker, de skulle løse quiz i biografen, finde skygger i Galaksen og meget mere.

Læs hele artiklen Se kommentarer

RO(man)TID – På sporet af den tabte tid

Af Lene Kure Østergaard
Kommunikationsmedarbejder, Vesthimmerlands Biblioteker

07.11.2018

– om at (gen)finde tid og (gen)skabe læselyst.
Vi lever i en tid, hvor noget eller nogen konstant kræver vores opmærksomhed; i en tid, hvor flere og flere oplever stress og frustrationer på grund af alt det, de kan og vil, men som de ikke altid kan overkomme. Vi har svært ved at finde tid i hverdagens trummerum, hvor vi lovligt kan trække os tilbage og koble af med en god bog. Og det er lige netop den udfordring, RO(man)TID tager fat i!

Læs hele artiklen Se kommentarer

De rullende bibliotekers brandingværdi

Af Laurits Rasmussen

07.11.2018

Rullende biblioteker, mobile biblioteker eller bogbusser. Kært barn har mange navne. De mobile biblioteker har en stor brandingværdi for folkebibliotekerne og den danske kulturarena.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Litteratur gavner den enkelte og fællesskabet

Af Nicoline Ehlerts Madsen

11.10.2018

Kan man gennem en intens uge med litteratur og læsning vække børn og unges interesse for litteraturen og give dem lysten til at læse? Kan den øgede læsning bidrage til at færre børn og unge får manglende selvværd, eller lider af stress eller ensomhed?

Læs hele artiklen Se kommentarer

Et lykkeligt moderne ægteskab – om samarbejde mellem folkebibliotek og borgercenter i Dragør

Af Henriette Ritz Kylmann
Biblioteksleder

11.10.2018

Sammenlægninger af borgerservice og folkebiblioteker har rullet over landet. Det har stået på gennem en årrække i forskellige udformninger for eksempel fra fuldt integreret til borgerservice light. Fokus har været stort på de steder, hvor bibliotek og borgerservice er flyttet sammen og knap så stort på de steder, hvor man har valgt en anden vej. Dragør Kommune er en af de kommuner, som er gået en anden vej. Vi vil gerne dele vores erfaringer om det, vi kalder ”et lykkeligt moderne ægteskab”; vi bor hver for sig og samarbejder, der hvor det giver mening for borgerne.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Charme, selvtillid og lækkert horn

Af Christian Langelund Hansen
Læringskoordinator, Aalborg Bibliotekerne

01.10.2018

I alle organisationer sendes medarbejdere på kursus eller seminar med en forventning om, at de vender hjem med en sprudlende gejst for at kaste sig ud i nye tiltag, hvor ny viden omsættes og bringes i anvendelse. Ord som forandringsledelse og kompetenceudvikling bliver ofte brugt om dette velkendte fænomen. Budskabet i denne artikel er, at det nogle gange kan betale sig at vente og udvise tålmodighed, selvom det kribler i fingrene for at prøve nye ting af. I denne artikel udfordrer jeg det moderne og populære kompetenceudviklingsbuzzword ”transfer”, som blandt andet handler om, at det tillærte på et kursus omsættes straks og gryden holdes i kog. Min påstand er, at medarbejdere kan gøre klogt i at lade den nye viden simre i gryden. Ledere kan gøre klogt i at legitimere, at ny viden simrer i lang tid, inden den bringes i anvendelse. Til sidst giver jeg et konkret eksempel på, at Aalborg Bibliotekerne har haft ny viden på lager i et helt år uden at sidste salgsdato blev overskredet.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Skønlitteraturens nye formater - Den digitale udfordring

Af Claus Hagstrøm Hansen
Cand.scient.bibl. og digital formidler på Horsens bibliotek

01.10.2018

“Danskernes forbrug af skønlitteratur er stabilt”. Med disse betryggende ord indledes en artikel i Kristeligt Dagblad. Artiklen beretter om, hvorledes mange mennesker i dag lider af kronisk dårlig samvittighed i kontekst til forbrug af såkaldte overfladiske medier som smartphones og tablets, mens skønlitteraturen samler støv på natbordet.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Unge gymnasieelever går til talerskole på Stadsbiblioteket

Af Aske Tolsgaard
Månedens artikel: oktober 2018
Lyngby-Taarbæk kommune

01.10.2018

I samarbejde med Røst har Lyngby Stadsbibliotek inviteret HHX-elever fra Knord til at gå til talerskol, for at blive klogere på alt fra kreativ idéudvikling til solid stemmeføring.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Krimiside-applikationen – første testeksempel på brug af linked data i danske biblioteker

Af Thomas Ellegaard Langholz
Bibliotekar og projektleder, Odense Bibliotekerne

31.08.2018

I 2017 satte en projektgruppe bestående af deltagere fra Esbjerg Kommunes Biblioteker, Københavns Kommunes Biblioteker og Odense Biblioteker og Borgerservice sig for at udvikle en applikation til bibliotekets hjemmeside, som både kunne demonstrere hvad man kan bruge linked data til i bibliotekssammenhæng og gøre vores online katalog mere aktivt formidlende. Projektet blev navngivet ”Integration af åbne data i bibliotekets online katalog” og fik støtte af DDB Puljen. SDU Kolding medvirkede som konsulent på projektet. Projektet blev navngivet ”Integration af åbne data i bibliotekets online katalog” og fik støtte af DDB Puljen. SDU Kolding medvirkede som konsulent på projektet.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Bibliotekerne kan spille en vigtig rolle i formidlingen af podcastmediet

Af Niels Schmidt Petersen
Projektleder ITK, Aarhus Kommunes Biblioteker

31.08.2018

Hvorfor er podcasts interessant for bibliotekerne? Og hvilken rolle kan bibliotekerne spille i forhold til mediet? Disse spørgsmål var udgangspunktet for projektet ”Podcast som åben og demokratisk platform”. Projektgruppen har gennemført en undersøgelse af podcastlandskabet, afdækket mulighedsrum samt udviklet og afprøvet koncepter og prototyper. Resultaterne viser, at bibliotekerne har flere oplagte muligheder for at tage mediet til sig og blive en relevant og troværdig aktør på podcastområdet. Særligt i forhold til tilgængeliggørelsen af mediet for brugerne, hvor bibliotekerne kan bringe sine formidlings- og kurateringskompetencer i spil. Her er en åbenlys mulighed, som bibliotekerne kan og bør gribe.

Læs hele artiklen Se kommentarer

TEGN en BOG på BIBLIOTEKET

Af Annebeth Larsen Møller
Månedens artikel: september 2018

08.08.2018

Biblioteket Kulturværftet i Helsingør har i foråret engageret borgere i litterære oplevelser, der styrker kreativiteten, fremmer fordybelsen og bringer en ro, man kan være sammen om. Bibliotekerne i Helsingør har en arrangementsstrategi, der slår fast, at biblioteket vil udvikle profilen som litteraturens hus. Derfor var det oplagt, da Elsebeth Tank foreslog et samarbejdsprojekt, der ville udforske mulighederne for at tilføre den litterære oplevelse nye dimensioner i mødet mellem litteratur og tegning. På bibliotekssprog taler vi om at udvide det litterære format. Og det var, hvad vi gjorde, da vi afprøvede og udviklede ’TEGN en BOG’ som biblioteksmetode. I foråret 2018 organiserede vi fire åbne workshops i bibliotekets publikumsrum på Kulturværftet.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Sammen om litteraturen

Af Martin Hartmann

03.08.2018

Hvordan åbner man bibliotekets døre og litteraturens verden for kursister på HF og VUC, når flere forbinder biblioteket, bøger og læsning med noget dødkedeligt og uoverkommeligt? Det spørgsmål blev starten på udviklingsprojektet LITTLAB – et litteraturlaboratorium.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Musik som procesformidling - Nye måder at tænke musikformidling på

Af Marit Skovbakke Juhl
Bibliotekar

03.08.2018

Herlev Bibliotek har i 2018 på musikområdet arbejdet i en proces, hvor verdensmusik har været omdrejningspunkt for musikformidling – dvs. at verdensmusik har fungeret som et transparent benspænd i en række tiltag. Som en del af en samskabelsesproces har biblioteket samarbejdet ligeværdigt med Herlev Gymnasium og Ballerup Herlev Produktionshøjskole gennem 3 worldshops, som foregik hos de 3 forskellige interessenter. I samarbejdet med en lokal borger har samskabelsen haft en faciliterende karakter. Her er opstartet et ukulele spillefællseskab, hvor ca. 10 deltagere ugentligt har spillet sammen. Endelig har biblioteket anvendt styret samskabelse i forbindelse med eksempelvis koncerter. Der har været stor interesse for aktiviteterne og processen har været succesfuld.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Hvordan får man talent i litteratur?

Af Louise Eltved Krogsgård
Udviklingskonsulent og leder af Brønderslev Forfatterskole

30.07.2018

Brønderslev Forfatterskole skriver i år 15 års jubilæum, og som et førende talentilbud for skriveglade unge litteraturtalenter, vil vi gerne dele ud af vores erfaringer. For hvordan udvikles der egentlig talent i litteratur? På Brønderslev Forfatterskole er vejen til succes lang. Litteratur er ikke en talentgenre, hvor du er færdig som kunstner som 30-årig, højst sandsynligt er det først her din succes begynder. Det betyder også, at her er det det lange seje træk der tæller. Flere bøger om skrivning påpeger, at det er dem med den største stamina, som lykkes, og måske ikke altid den, der har den bedste historie.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Fra tørresnor til Lille Peter edderkop

Af Anna Mathilde Nielsen og Louise Buus

27.06.2018

I en 2-årig periode fra marts 2016 til maj 2018 har Horsens kommunes biblioteker og dagplejen i Horsens samarbejdet i projektet ”Sprogrigt miljø til de små, early literacy 0-2 år”. Projektet har involveret ca. 63 dagplejere og deres børn i udvalgte distrikter fra midtbyen i Horsens. I alt 14 aktivitetsbesøg med forskellige temaer, tilrettelagt af bibliotekarer og pædagoger, er det blevet til for dagplejen og deres børn. Projektet blev støttet af Slots- og kulturstyrelsens udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre.

Læs hele artiklen Se kommentarer

”Det var rart at få lov til at skrive i hånden!”

Af Laila Laustsen og Karin Møller Jensen

27.06.2018

I Skrive har man i et projekt arbejdet med ung-til-ung undervisning for at få unge til at udtrykke sig på skrift.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Hvad kunne du godt lide ved bogen?

Af Sarah Elizabeth Hvidberg
Månedens artikel: august 2018
Bibliotekar og projektleder

22.06.2018

Det er ofte ikke en bogs emne, der afgør om læseren har haft en god oplevelse, men derimod tempo, stemning og skrivestil.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Fake News, alternative fakta, kildekritik, løgn og rygter

Af Claus Hagstrøm
Månedens artikel: juni 2018
Cand.scient.bibl., forfatter og bibliotekar

16.05.2018

Vi lever i en tid, hvor det i medierne, det være sig både i de traditionelle medier såsom aviser og nationale tv-stationer, såvel som på de digitale sociale medier, fyger om ørerne på os med buzz-ord som: Fake news, alternative fakta, den postfaktuelle æra og det postfaktuelle samfund. Men hvad betyder det, når noget er fake news eller alternative fakta?

Læs hele artiklen Se kommentarer

Digital almendannelse forhindrer ungdommen i at blive til digitale dannelsesfilistre

Af Claus Hagstrøm
Cand.scient.bibl., forfatter og bibliotekar

16.05.2018

Artiklens kronikør argumenterer for, at Kierkegaard med citatet på det nærmeste forudsagde de digitale sociale mediers komme med mere end 125 år.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Projektet Den hemmelige skrift

Af Morten Rindom Nielsen
Bibliotekar i Team Læring

16.05.2018

Projektet Den hemmelige skrift er et kulørt læringskoncept. Første fase af projektet (2017) er lavet i samarbejde med Munkevængets Skole.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Bibliotekaren guider eleverne gennem informations-junglen

Af Lena Kristin Berard Høyer
Månedens artikel: maj 2018
Bibliotekar

19.04.2018

Multimodalitet i børnehøjde I foråret 2016 udviklede Professionshøjskolen Absalon (dengang UC Sjælland) og CFU i samarbejde med Vordingborg Bibliotekerne et projekt, der både skulle skærpe skoleelevers færdigheder inden for produktion af multimodale tekster og tjene som et eksemplarisk samarbejde mellem PLC’er (Pædagogiske Lærings Centre) og Folkebiblioteket.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Centralbibliotekernes Akademiforløb i Biblioteksdidaktik

Af Cecilie Laskie

19.04.2018

Så er uddannelsesforløbet Akademiforløb i Biblioteksdidaktik 2018-2019 åbent for tilmelding - og det er ganske gratis!

Læs hele artiklen Se kommentarer

Frivillige hjælper med at skabe stjernelæsere

Af Hanne Marie Knudsen, Konsulentfirmaet Knudsen Syd.

28.03.2018

Nyt udviklingsprojekt i Frederikssund, Egedal og Herlevs biblioteker og skoler skaber øget læ-selyst hos børn i 10-13 års alderen.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Læringsmøblet i Kristrup

Af Bettina Boddum, børnebibliotekar, Randers Bibliotek

28.03.2018

Randers Biblioteks filial i Kristrup har gennem projektet »Transformation i nye bibliotekstyper« forsøgt at komme med en løsning på, hvordan vi på et primært selvbetjent bibliotek kan målrette vores tilbud til den enkelte besøgende – og i særdeleshed den enkelte skoleklasse. Vi har undersøgt, hvordan vi kan gøre biblioteksrummet relevant og målrettet. Vi er kommet frem til at lave et ’Læringsmøbel’, der opfylder de behov, og vi vil rigtig gerne dele vores erfaringer med jer.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Beretning om BOBCATSSS-konferencen i Riga 2018

Af Thore Davies, informationsvidenskab og kulturformidling
Månedens artikel: marts 2018

07.03.2018

Syv studerende fra Institut for Informationsstudier besøgte i januar konferencen BOBCATSSS, som hvert år arrangeres af studerende ved biblioteks- og informationsvidenskab i regi af mindst to universiteter. I år bestod samarbejdspartnerne af Letlands Universitet og Eötvos Loránd Universitet i Budapest. Årets tema var »The Power of Reading«, en metaforisk overskrift, som forenede de deltagendes opmærksomhed over en tre dage lang konference i Riga, Letland, om at bidrage med at udvide den superkraft, som læsning udgør.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Fra småt brændbart til genbrug

Af Helle Arendrup Mortensen

05.02.2018

Glæden ved formidling af bøger har været én af de største glæder i mit arbejdsliv, og det savnede jeg, da jeg gik på efterløn. Heldigvis var der brug for en frivillig til at tage sig af bøgerne i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Søborg.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Highlights fra REN Research – Nordisk Researchkonference 2017

Af Lotte Thing Rasmussen, bestyrelsesmedlem af Mediegruppen Danmark og forskningsbibliotekar i medier og journalistik på Syddansk Universitetsbibliotek

31.01.2018

Tre medlemmer af Mediegruppens bestyrelse har været tre dage i Oslo til konference om research set fra journalister og bibliotekarers vinkel. Med hjem fik de søgetips, ny inspiration og et indblik i, hvor forskelligt man arbejder med eksempelvis metadata i de forskellige nordiske mediehuse.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Er jeres bibliotekstilbud på den kommunale læringsplatform?

Af Kalle Nielsen, bibliotekar på Vejle Bibliotekerne

31.01.2018

Er du usikker, så tjek op på spørgsmålet, herunder om I har fået forfatter- eller lærerrolle på den kommunale læringsplatform. Alle kommuner har nu valgt læringsplatformen, og den er i dag lærernes daglige værktøj. Tilbud, der er oprettet direkte i læringsplatformen, står langt stærkere end bibliotekstilbud i foldere og diverse Åben Skole-portaler.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Tryk på Sproget

Af Rikke Østergaard Hansen, projektleder, Herning Bibliotekerne

22.01.2018

Herning Bibliotekerne har siden 2016 haft tryk på både sproget og relationerne i et tværprofessionelt samarbejde om at styrke de 0-3 åriges sprogudvikling. Omdrejningspunktet i projektet har været at koordinere og nytænke den kommunale indsats med et klubtilbud og samtidig tilføre et digitalt aspekt. Godt 40 procent af hele årgangen har valgt at deltage i Tryk på Sproget i Herning Kommune. Am-bitionen er nu at brede erfaringerne ud i national skala via det kommende program for understøttelse af sprog og læsning i de danske folkebiblioteker – SprogStavLæs.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Kær-Litt: Danmarks første festival for kærlighedslitteratur

Af Lene Hedengran Rasmussen, Guldborgsund Bibliotekerne

19.01.2018

På Sydhavsøerne finder landets første kærlighedslitteraturfestival »Kær-Litt: Festival for lidenskabelige linjer« sted den 5.-6. maj 2018 på Fuglsang Herregaard, der ligger på Lolland. Det bliver en weekend i kærlighedens tegn med et overflødighedshorn af kærlighedslitteratur, musik, tekster, bogsigneringer, oplæsninger, skriveworkshops, foredrag og samtaler om kærlighed. Der vil også være aktiviteter for børnene i den skønne park. Herudover er der udskrevet en novellekonkurrence: Skriv en novelle om kærlighed mellem mennesker. Vindernovellen offentliggøres den 6. maj på Fuglsang Herregaard. Kom, og oplev en fantastisk weekend i kærlighedens tegn sammen med andre – uanset om du er barn, ung eller voksen. Her er kærlighed til alle.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Shared Reading åbner dansk sprog og kultur for udenlandske kvinder

Af Cecilie Laskie
Månedens artikel: januar 2018

19.01.2018

Shared Reading – guidet fælleslæsning – er blevet en lystfyldt og meningsfuld vej ind i dansk sprog og kultur for de udenlandske kvinder, som i 2017 deltog i udviklingsprojektet »Sproguniverser – litteraturens rolle når ord fattes« på Silkeborg Bibliotekerne og Herning Bibliotekerne. Projektet har vist, at metoden er velegnet til at give borgere med anden etnisk baggrund end dansk gode læseoplevelser med dansk litteratur, gøre dem til bedre sprogbrugere og udvide deres forståelse for dansk kultur.

Læs hele artiklen Se kommentarer

So ein Ding müssen wir auch haben! Et stop motion-eksperiment i Aalborg

Af Helle Brink & Tina Andersen, Aalborg Universitetsbibliotek

04.01.2018

På Aalborg Universitetsbiblioteket har vi kastet os ud i kunsten at lave stop motion film inspireret af Københavns Universitetsbibliotek. Vores tanke har været at introducere vores services på en ny måde gennem stop motion. Konklusionen på vores arbejde er, at processen med at lave filmen, som er både sjov, udfordrende og lærerig, er arbejdet værd. Vi har fået en lille film, som præsenterer vores services på en anderledes måde, og som fungerer som en icebreaker og en blød start på vores undervisning.

Læs hele artiklen Se kommentarer

En læsekreds i Skibby… kun for mænd

Af Martin Læssøe Lind, Frederikssund Bibliotekerne

04.01.2018

Det viser sig ikke at være umuligt at have en læsekreds kun for mænd. For sådan en findes der nemlig i Skibby i Frederikssund Kommune. For et par år siden greb vi en tilfældig chance, og nu læses og debatteres der for fuld skrue blandt Læsehingstene. Det handler om at gribe ideen, når den er der.

Læs hele artiklen Se kommentarer

Der lyttes til klassisk på Gladsaxe Hovedbibliotek – og i en selvkørende lytteklub

Af Gitte Lose, Gladsaxe Bibliotekerne

04.01.2018

Har du ikke allerede oprettet en klassisk lytteklub, så overvej at gøre det. Medlemmerne holder utroligt meget af at deltage.

Læs hele artiklen Se kommentarer