Unge gymnasieelever går til talerskole på Stadsbiblioteket

Af Aske Tolsgaard
Lyngby-Taarbæk kommune
01.10.2018

 

»Bare stop fingrene ind i munden«, opfordrer Martin Fehr Therkildsen, én af dagens undervisere fra Røst Talerskole. »Og prøv så at læs remsen så tydeligt som muligt«. Med sin egen hånd, viser han, hvad han mener. Han knytter sin pege- og langefinger, propper dem ind i munden og forsøger at tale. Eleverne fniser højlydt, mens de kigger tøvende på hinanden. Forståeligt, for hvad skal det dog gøre godt for? Svaret er artikulation – det skærper simpelthen ens udtale. Øvelsen hedder ’Proppen i munden’ og er blot en af de mange praktiske værktøjer, som eleverne fra 2. E og C på Lyngby Handelsgymnasium fik med fra sidste uges talerskole på Stadsbiblioteket. 

I forbindelse med Lyngby Stadsbiblioteks Medborgerskabsuge og den nationale biblioteksuge, der i år har temaet ’Ord – biblioteket gi’r dig ordet’, afholder Lyngby Stadsbibliotek nemlig talerskole for et par HHX-klasser fra Knord med både heldagsundervisning og efterfølgende workshop-events, hvor de lærer om alt fra taleskrivning til kropsholdning. Undervisningen varetages af Røst Talerskole, som til dagligt arbejder for at styrke de unges stemmer i det offentlige rum. Men alle de retoriske redskaber eleverne får med fra undervisningen, kan de få glæde af i adskillige sammenhænge, som for eksempel til mundtlige eksaminer eller til jobsamtaler.


Underviser fra Røst, Martin Fehr Therkildsen, giver gode tips til talen.

»Det var ret grænseoverskridende«
Det er nemlig langt fra alle unge, der har prøvet at tage ordet uden for klasselokalet, men det fik de muligheden for på Stadsbiblioteket. Emnerne for deres taler skulle findes i husets mange bøger, og sidst på dagen havde de modige elever så mulighed for at stille sig op på en rustik europalle og tage ordet.

Én af dem, der gjorde det, var Emilie Løvgreen Heglund, som holdt en meget personlig tale for sine klassekammerater. Med udgangspunkt i John Greens ’En flænge i himlen’, talte hun nemlig om sin mors kræftforløb. »Den eneste tale, jeg har holdt, var en takketale til min egen konfirmation, så det var ret grænseoverskridende«, indrømmer hun efterfølgende. Men anerkender samtidig talens forløsende effekt. »På en måde kunne jeg mærke det hele igen. Det var lidt hårdt, men også rart at få sat ord på. At få det ud«. Og netop dette, at få mulighed for at komme ud med ens personlige historier og syn på verden er essentielt for Røst Talerskole, forklarer Lærke Skærlund, dagens anden underviser fra Røst. »Mange unge har ikke et sted at gå hen med deres personlige fortællinger og sager, som de kæmper for. Det er en skam, for de har nemlig meget på hjerte. Og de vil gerne dele det og blive lyttet til«.

Bøgerne fik minderne frem
Det er første gang Røst indgår et bibliotekssamarbejde af denne størrelsesorden, men Lærke Skærlund ser bestemt en stor værdi i projektet. Især den litterære bogsafari, hvor eleverne skulle finde inspiration til deres taler, var en spændende måde at åbne op for taleskrivningsprocessen. »At gå rundt på biblioteket er jo en sanseoplevelse. At se på bøgerne, tage dem i hænderne, det sætter gang i noget. Vækker hukommelsen, så minderne kan dukke op,« siger Lærke Skærlund.

Også 2.g-eleven Emilie Løvgreen Heglund satte pris på udflugten til Stadsbiblioteket.

»Det er motiverende at komme ud i nye omgivelser. Det gør også noget ved stemningen i klassen – der er lidt mere overskud, og det hele er lidt mere spændende«. Spændende bliver det også på den sidste fredag i september. Her har de unge talere, der har lyst, mulighed for at tage ordet foran et endnu større publikum. Nemlig til Frivillig Fredag, der også løber af stablen på Stadsbiblioteket, og hvor alle har mulighed for at fejre og støtte op om kommunens frivillige foreninger og organisationer.
Faktaboks om Røst:
Røst er skabt af KØS Museum for kunst i det offentlige rum i samarbejde med Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet og med støtte fra Nordea-fonden. Læs mere på røst.dk
 

Skriv en kommentar