Helvedes forgård findes på biblioteket

Af METTE RYGAARD POULSEN
Kommunikation
05.12.2018

 

Sammen med ni andre biblioteker i landet har Guldborgsund-bibliotekerne deltaget i Fang Fortællingen. Et projekt med henblik på at folde børne- og ungdomslitteraturen ud. I december er Guldborgsund-bibliotekerne ved vejs ende med deres bidrag til projektet, som bygger på Kenneth Bøgh Andersens Den Store Djævlekrig.

Logo - fang fortællingen

Den Store Djævlekrig
”Vi valgte i sin tid at arbejde med teamet Den Store Djævlekrig, som er den fantastiske fortælling om djævlen og hans lærling Filip, der ved et uheld havner i Helvede, hvor han skal lære at blive ond, så han kan overtage efter djævlen. Efter mange overvejelser og brainstorms er det blandt andet blevet til et helt unikt brætspil, som vi har fået designet til formålet”, fortæller børnekulturformidler på Guldborgsund-bibliotekerne Pia Park, der er tovholder på projektet.

”Vi har arbejdet tæt sammen med spiludvikler Jeppe Herlev fra firmaet Here Be Dragons og har fået udviklet et rigtig fedt spil, der er i fin tråd med Kenneth Bøgh Andersens fortællinger”, fortsætter hun.

Spillet er løbende blevet testet og justeret med hjælp fra pilotklasser i form af skoleklasser i Guldborgsund Kommune, der har spillet brætspillet.

Efter finpudsningerne er spilforløbet blev udbudt på Kulturtjenesten, hvor der har været stor efterspørgsel på det – alle 12 skoleforløb er blevet revet væk og der har endda sneget sig et par ekstra ind.


Foto: Christoffer Askman Photography

Selve brætspillet
Spillet består af kasser med opgaver, der skal løses undervejs og den imponerende spilleplade lavet i papmache, der måler ikke mindre end 111 x 190 cm. Det er scenograf Kristian Knudsen, der står bag spillepladen, mens selve spillet er udviklet i et tæt samarbejde mellem Guldborgsund-bibliotekerne og spiludvikler Jeppe Herlev fra Here Be Dragons.

Guldborgsund-bibliotekerne har desuden klippet en video-trailer sammen til spillet, som gerne må bruges i markedsføringssammenhæng. Den finder du her.

Lancering i efterårsferien
Inden klasserne fik lov at prøve kræfter med det unikke brætspil, blev bibliotekets brugere inviteret til lanceringen af det. Det foregik for fuld udblæsning til et af Guldborgsund-bibliotekernes tilbagevendende arrangementer for børnefamilier; SøndagsKick på Børnebib!

Der blev lagt en masse kræfter i et meget gennemført arrangement, hvor børn, unge og deres voksne foruden at spille spillet, kunne deltage i andre sjove og uhyggelige aktiviteter. Fx i Skarnsstregfestivalen, hvor de sammen med Rollespilsakademiet fik lov at lave skarnsstreger som for eksempel at hugge et æble fra en trold i skoven. De kunne også deltage i amuletværkstedet, hvor de kunne kreere deres egen amulet. I løbet af arrangementet, der var et åbent arrangement på fire timer, kunne alle også blive uhyggeliggjort af Doktor Gys og Doktor Skræk, der blandt andet malede forfærdelige sår på deltagerne.

Besøg af forfatteren himself
Hele Fang Fortællingen projektet kulminerede med besøg af manden bag bogserien, Kenneth Bøgh Andersen. Mandag den 29. oktober gæstede han Hovedbiblioteket, hvor han af to omgange i løbet af dagen fortalte om nogle af de tanker og ideer, der ligger bag Den Store Djævlekrig til de omkring 250 skoleelever.

”Det er helt fantastisk at kunne binde hele forløbet sammen med sådan en afslutning”, siger Pia Park, der glæder sig over den store tilslutning til både formidlingsforløbene og forfatterbesøget.

Efter sit oplæg fik Kenneth Bøgh Andersen naturligvis mulighed for selv at se spillet, som hans fortælling ligger til grund for – spillet blev i den grad godkendt af forfatteren, der var meget imponeret.

Den store djaevlekrig i Guldborgsund
Foto: Christoffer Askman Photography

Succes (næsten) over hele linjen
På Guldborgsund-bibliotekerne har hele Fang Fortællingen projektet været en stor succes blandt både brugere, skoleelever og lærere, der stort set alle har taget godt imod projektet. Derudover er spillet booket af andre biblioteker frem til 2022.

Undervejs har der dog været en smule modvind fra et par enkelte brugere, der ikke brød sig om temaet og fra nogle af byens præster, der ligeledes betvivlede konceptet. Guldborgsund-bibliotekerne har efterfølgende besvaret alle bekymringer via diverse medier, hvor de er opstået; på Facebook og i lokalavisen:

”Som bibliotek er det selvfølgelig vigtigt at præcisere, hvorfor vi gør, som vi gør, når det er et emne, der for nogle bevæger sig på kanten. Læringen er vores primære drivkraft, og ind imellem skal den serveres anderledes for virkelig at nå bestemte målgrupper, som vi har valgt at gøre med vores Fang Fortællingen bidrag”, siger leder af Bibliotek & Borgerservice Charlotte Møller.

Hun mener, at man selvfølgelig skal være påpasselig med, hvordan man markedsfører projektet, da Helvede for nogen kan være et ømtåleligt emne, men at det samtidig er vigtigt, at bibliotekerne tør at tage selv de kontroversielle emner op med læring in mente.

Om Fang fortællingen
Fang Fortællingen er et samarbejde mellem ti kommuner, hvis biblioteker samarbejder om at udvikle nye formidlingsformer og dermed i fællesskab at løfte bibliotekernes kerneopgave omkring litteraturformidling.

Udstillingerne og – i Guldborgsund-bibliotekernes tilfælde – spillet er blevet til i samarbejde med kunstnere, arkitekter og udviklere. Efterfølgende rejser de forskellige koncepter fra kommune til kommune på de forskellige biblioteker.

Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og Nordea-fonden.


 

Skriv en kommentar