Svendborg Masterclass

Af Jesper Bugge Kold
Litteratur, IT og Udvikling
17.01.2019

 Som et nyt og eksklusivt tilbud til skrivelystne svendborgensere inviterede Svendborg Bibliotek tre kendte danske forfattere på besøg i efteråret 2018 til Svendborg Masterclass. Krimiforfatter Katrine Engberg afsluttede den 1. december bibliotekets første sæson af Svendborg Masterclass, der også har haft besøg af Lone Hørslev og Kaspar Colling Nielsen.

Udvikle den litterære talentmasse
Målet er at opdyrke og udvikle den litterære talentmasse i lokalområdet. Biblioteket har før haft succes med de klassiske skriveforløb, som i mange år har kørt under ledelse af de samme forfattere, men Svendborg Bibliotek vil gerne bringe byens forfatterspirer et skridt videre med dette nye tilbud, der inviterer dem med helt ind i forfatterens maskinrum, hvor de får lov at følge skriveprocessen gennem en etableret forfatters hjerne, høre hvordan de strukturerer og arbejder med stoffet og i det hele taget lære alle de tips, tricks og kneb, de tre forfattere har samlet op gennem karrieren. Og så er der naturligvis plads til at stille en masse spørgsmål.

Fra produkt til proces
”Målet er at flytte fokus fra produkt til proces. Derfor arbejder kursisterne ikke frem mod at levere et færdigt produkt, når Masterclassforløbet er slut,” forklarer initiativtager Jesper Bugge Kold. ”Men det er stadigvæk litteraturformidling med en involverende dimension.”

Gennem mødet med tre veletablerede forfattere håber Svendborg Bibliotek, at kursisterne får en god forståelse af, hvordan man arbejder med en tekst, og forhåbentlig giver det dem mod på selv at gå hjem og skrive eller mødes i en af de skrivegrupper, der er opstået på biblioteket.

Svendborg Bibliotek finder det vigtigt at invitere forfattere, der repræsenterer forskellige genrer og tilgange til det at skrive. Derfor kunne biblioteket også præsentere tre forfattere, der tilsammen havde skrevet lyrik, krimier, romaner, novellesamlinger, musiktekster og teaterstykker. Og for at kursisterne skal få mest muligt ud af forløbet, er deltagertallet begrænset til 12.

Og deltagerne er tilfredse med forløbet
”Eksempelvis gav Katrine Engberg konstruktiv feedback på vores tekster og formåede ved hjælp af post-its og medbragt opslagstavle at tage os igennem hele hendes bogtilblivelsesproces fra før den første idé til den allersidste gennemskrivning. Og dét var præcis de guldkorn, jeg ikke vidste, jeg ventede på at høre,” siger deltager Maja Rosendal Avnbøg og slutter: ”Jeg glæder mig til foråret, hvor jeg har sikret mig en plads på endnu en Masterclass.”

Den næste Masterclass starter til foråret 2019, hvor Svendborg Bibliotek får besøg af Morten Ramsland til marts, Kristina Stoltz til april og Jesper Stein til maj.

Som et ekstra tilbud kommer redaktør Louise Königsfeldt fra Rosinante forbi biblioteket til februar. Her vil hun fortælle om det praktiske arbejde med at udvikle et manuskript, og give sin vinkel på, hvad der gør en tekst god. Tilbuddet er gratis og åbent for alle med interesse for litteratur, men også både relevant og interessant for deltagerne i den netop afviklede Masterclass og til de kommende.
 

Skriv en kommentar