Ensretning af børnebøger

Lektørsystemet kritiseres for at presse de anderledes børnebøger væk fra bibliotekets hylder

Lektørsystemet kritiseres for at presse de anderledes børnebøger væk fra bibliotekets hylder.

Om en børnebog skal leve eller dø er helt op til den enkelte lektør, mener kritikere af lektørsystemet. De forudser en ensretning af bøgerne på bibliotekerne.

Grunden til, at lektørerne tillægges så meget magt, er blandt andet, at børnebøger kun får én lektørudtalelse. Det samme gælder for voksenlitteratur. Men problemet er, ifølge lektor i børnekultur på Danmarks Biblioteksskole Helene Høyrup, at litteratur for børn ofte ikke anmeldes i dagspressen.

- Hvis børnebøgerne bliver anmeldt, er det i en »stor bunke« og ikke særligt dybdegående, siger hun. Bibliotekerne har altså ikke så meget andet end udtalelserne at vælge ud fra.

Redaktør i DBC Hanne Ekström, der er tovholder for landets 130 lektører, understreger, at valget står imellem at anmelde flere bøger eller at få to udtalelser pr. bog.

- For mig at se er det rimeligt at anmelde flere bøger på den bekostning, siger hun.   

Leder af Center for Børnelitteratur ved Danmarks Pædagogiske Universitet, Nina Christensen, mener, at prisen er for høj.

- Fra et overordnet litterært perspektiv betyder det, at kun en begrænset liste af fortællinger er til rådighed og dermed et begrænset sprogligt udtryk, der begrænser barnets udsyn i forhold til, hvad sprog og fortælling kan være.

Læs hele temaet om Lektørsystemet i Bibliotekspressen nr. 10. Udkommer den 5. juni 2008.

Skriv en kommentar