Bibliotekslukninger deler vandene

27-10-2009 af Henrik Hermann

Biblioteker lukkes på stribe, skrev Berlingske på forsiden tirsdag 27. oktober. I artiklen fremhæver BF’s formand Pernille Drost, at smertegrænsen er nået. Men på Styrelsen for Bibliotek og Mediers hjemmeside omtales sagen som en "grædekonescene".

At omkring 200 biblioteker og filialer er lukket siden det seneste kommunalvalg, får BF’s formand Pernille Drost til at advare politikerne om denne udvikling. Det gjorde hun tirsdag i Berlingske Tidende med blandt andet følgende citat:

- Smertegrænsen er nået nu. I flere kommuner har borgerne ikke mulighed for at låne bøger eller få hjælp til digital information, med mindre de har en bil eller er koblet på internettet. Det er et stort samfundsproblem.

I Berlingske tidende havde reporteren været på besøg i en brugs, der også fungerer som afhentningssted for bøger og bragte en reportage under overskriften:  »1 liter mælk og en pose bøger, tak.«

På Styrelsens for Bibliotek og Mediers hjemmeside under Direktørens Blog, skriver styrelsens direktør Jens Thorhauge, blandt andet om sagen:
- Berlingske Tidende har i dag en »gammel« nyhed på forsiden: »Biblioteker bliver lukket på stribe.«

På bloggen argumenterer Thorhauge for en fremadrettet debat, »en seriøs debat frem for grædekonescener« og videre hedder det:
- Den fremadrettede debat må handle om, hvordan vi udnytter teknologien til at skabe effektive digitale biblioteker – vi er allerede langt. Men hvordan skal vi indrette og placere de fysiske biblioteker, som vi ikke kan undvære?  Grædekone-scener over »biblioteksmassakren« fører ingen steder hen – vi står med en strukturudfordring, der fortjener en åben og seriøs debat, slutter indlægget.

Efter artiklen i Berlingske Tidende har historien om de dokumenterede lukninger været i flere adskillige andre medier: Radioavisen på DR, og BF's formand er også citeret i en historie på nyhedsmagasinet Danske Kommuner. Desuden har Danmarks Biblioteksforening udsendt pressemeddelelsen "Hvad vil lokalpolitikerne med bibliotekerne?

Hvad mener du om antallet af bibliotekslukninger? Tror du, at denne udvikling med lukninger vil fortsætte?

Læs mere på:

 www.bf.dk

www.bibliotekogmedier.dk


http://www.berlingske.dk/danmark/biblioteker-lukkes-paa-stribe


www.danskekommuner.dk/

www.dbf.dk
 

Skriv en kommentar