Fagligt og festligt? Hvad mener du om Fagligt Landsmøde?

28-09-2009 af Henrik Hermann

Fagligt Landsmøde 2009 trak næsten 400 medlemmer til Vejle i weekenden med det formål at samles til både faglige og festlige dage, men hvad fik du ud af det? Og levede Landsmødet op til forventningerne? Hvordan kan næste Fagligt Landsmøde afvikles? Skriv din mening og dine forslag her på bibliotekspressen.dk - også selv om du ikke deltog i år, hvorfor gjorde du mon ikke det?

Bibliotekspressens redaktion vil gerne formidle nogle af jeres oplevelser af landsmødet og jeres holdninger til det, I oplevede. Skriv her på siden med din opfattelse af, hvordan Fagligt Landsmøde var for dig.
Handler Fagligt Landsmøde om en weekend med læring - eller handler det om festligt samvær med gamle studiekammerater og kolleger – måske begge dele?
Synes du, at BF som organisation skal pirke lidt og udfordre din faglighed - med eksempelvis hele to store skuespiller-præstationer, som stak til bibliotekarens selvværd eller mangel på samme ved at lade skuespillere fremstille fagets udøvere efter devisen: Nok høj faglig stolthed, men alt for lavt selvværd - samt manglende performance? 

Landsmødet startede med en velkomst af BF's formand Pernille Drost og dernæst en tale af ”bibliotekar” Hanne Mogensen, der fremstod meget dygtig og kompetent, men også meget usikker. Til gengæld var hendes rolle sikkert spillet af en god skuespiller. Den gimmick blev først afsløret for alvor nogle timer senere, da BF’s formand Pernille Drost kunne meddele landsmødets deltagere, at Hanne Mogensen såmænd ikke var bibliotekar men altså en skuespiller. Men historien var fortalt ud fra (blandt andet BF's karriererådgiveres) samtaler med medlemmer. Altså den typiske, men måske lidt for ofte hørte historie om høj fagligt stolthed og lavt selvværd blandt bibliotekarer?

Men kano-roeren og ”verdensmester i god præsentationsteknik”, Arne Nielsson viste noget af vejen frem mod selvtillid og højt selvværd og fik stort set alle salen til at hoppe op af stolene med kampråb og klaske high-five med hinanden og brøle YES!  Senere rundt på etagerne i ToRVEhallerne var der rollespil og karrierespil i form af workshops - hvor man også kunne dyrke kroppens talenter og få fif til den næste MUS-samtale – ligesom den mentale talentudvikling også var at finde i en workshop.

Rasmus Ankersen – tidligere cheffoldboldtræner og nu præstationsudvikler og forfatter til bestsellerne ”Vinder DNA” og ”Leder DNA” kom på scenen og med involverende fysisk og mental træning i at få talentet til at blomstre. Dernæst var der middag og festaften med dans, men i år uden underholdning som eksempelvis Mette Frobenius, der optrådte i 2007, men underholdning var vist ikke savnet under middagen?

Søndag formiddag forestillingen Bibliotekar Undercover, hvor bibliotekarens kompetencer og introvertisme igen blev sat op over for hinanden – og sat til debat. Og blandt de optrædende tre skuespillere, var det især bibliotekaren Bo, der var så irriterende introvert i mange situationer - en stilstandsmand, der ikke turde sætte sig igennem og foreslå lederen, at han – og ikke et konsulentfirma – skulle lave brugerundersøgelser for biblioteket. Det var så anden gang at forsamlingen fik en faglig opsang med fokus på indadvendthed og manglende performance, og der var mange konstruktive forslag fra salen, ikke mindst til Bo.

Fremtidsforsker og biolog Anne Skare Nielsen fra Future Navigator rundede af med at opfordre til også i jobbet at gå fra at levere det meste til at levere det bedste og at prøve at give folk ”det de ikke vidste, de gerne ville vide” – og til at have det sjovt på jobbet og have fokus på muligheder i stedet for begrænsninger.

I de kommende numre af Bibliotekspressen vil du kunne læse mere om Fagligt Landsmøde. Skriv her din kommentar om, hvad du mener om Fagligt Landsmøde 2009. Skal landsmødet i 2011 også holdes i Vejle, og hvad kunne temaet så være?

Kommentarer (6)

29. september 2009 kl. 17:03
Når man de forrige år kunne spotte navne som f.eks. Martin Krasnik og Mogens Lykketoft på programmet, synes jeg årets program med tre hovedtalere tituleret som henholdsvis coach, præstationsudvikler (sic) og fremtidsforsker virkede lidt letbenet.

Om coaching (som vel oprindeligt handler om at få medarbejderen til at give så meget som muligt af sig selv til arbejdspladsen) hører hjemme i en fagforening, vil jeg lade det være op til den gamle garde at diskutere - og Arne Nielsson bragede jo (på trods af mine medbragte forbehold) stærk igennem.

Men er der virkelig så mange "Bo'er" i BF, at vi har behov for en hel weekends klap på skuldrene og pep-talk? Det har aldrig været mit indtryk - og heller ikke det billede man får med hjem fra en særdeles festlig weekend med hundredevis af søde, sjove og intelligente fagfæller. Et hurtigt blik ned af deltagerlisten tegner et godt billede af en alsidig faggruppe med masser af vidt forskellige jobs på spændende arbejdspladser. Så der er ingen grund til at fastholde billedet af den stagnerede, forsagte folkebibliotekar.
30. september 2009 kl. 17:04
Det var en pointe fra start at talent ikke skulle forstås snævert som "talentshows", men langt bredere - som i find dine egne iboende talenter. Og alligevel synes jeg at hoved-oplægsholderne stort set over en kam definerede talent meget snævert som i "du er en vinder (hvis du vil)", tænk positivt og gå efter sejren - hver dag - i takt med dit talent. De ville alle give os noget med hjem - og jo, jeg grinede, jo jeg fik snakket interessant og hyggeligt med mange, jo, jeg fik lavet en del små sjove "kom ud over min krop og mit hoved"-øvelser - men hvad jeg nok ikke fik - var ret meget med hjem. Var skeptisk over emnet forud for - og må sige at emnets begrænsning, for mig, var landsmødets svageste punkt...
1. oktober 2009 kl. 11:49
Tak for en dejlig YES oplevelse. Jeg havde faktisk ikke rigtig lyst til at tage afsted til Fagligt landsmøde i år. Efter en lang arbejdsuge. havde jeg mere lyst til at ligge på sofaen og slappe af. Men jeg er utrolig glad for,at jeg havde tilmeldt mig for lang tid siden, for det var som sædvanligt en rigtig dejlig oplevelse. YES jeg fik et dejligt gensyn med mange gode venner og kollegaer, og en på opleveren, som jeg allerede bruger både i mit arbejdsliv men bestemt og ikke mindst i mit privatliv. Jeg synes de forskellige oplægsholdere gav mig mget med hjem, og den fordybelsessamtale, vi havde 3 sammen i den store sal mellem 350 andre, var bare så god, og noget man kan tage med sig. Selvfølgelig er det ikke alt, man som person kan bruge, men det at tænke positivt, er nok den bedste opskrift.
Som Arne Nielsson sagde: det man ser efter får man mer af. Så led efter de gode opgave i arbejdslivet. YES jeg glæder mig til næste Faglige landsmøde i 2011
1. oktober 2009 kl. 16:49
Jeg er en af dem der var for træt til at udfylde evalueringsskemaet søndag, så dette er min minievaluering, og jeg vil først og fremmest fokusere på det festlige element og rammerne for dette. For Torvehallerne er rigtigt godt til MANGE mennesker - men ud på de små timer hvor der bliver diskuteret fagligt og festligt, er stedet for stort til at skabe den rette hyggelige og intime atmosfære. Men der er jo en grund til at jeg ikke havde kræfterne til at udfylde skemaet søndag, og det er, at selskabet absolut ikke fejlede noget! Nok om det.
Det faglige indhold var udmærket og oplægsholderne til de fælles seancer var inspirerende og underholdende. Desværre levede workshop nr. 1 (om at nedbryde de barrierer man har for at udvikle sit talent) ikke op til mine forventninger. For jeg var på forhånd tunet ind på at finde mit talent, men synes at der i workshoppen (og til dels også ved nogle af de fælles seancer) et lidt for entydigt fokus på at formidle sine talenter, frem for at finde dem. Når det så er sagt, så kommer jeg selvfølgelig i 2011, ikke mindst for selskabets skyld og for den effekt det altid har, at blive rusket lidt i og motiveret til at blive en endnu bedre kollega!
5. oktober 2009 kl. 19:52
Tak for et super godt landsmøde. Jeg synes det er fantastisk at så mange mennesker buger en weekend på det - det er ren fritid for langt de fleste.
Samtidig tænker jeg at hvis al den positive energi der var i lokalerne i det døgn, var til stede i hverdagen, så ville bibliotekerne rykke!!
Som chef vil jeg overveje hvordan jeg udvikler den del af mit talent, som handler om at støtte den enkelte medarbejder i at finde sit talent og stå ved det, tro på sig selv og finde den positive energi - hver dag. Hmm det er stort, men oplægsholderne fik mig til at tro på det er muligt, og den tro er der endnu her godt en uge efter.
Budskabet var at du skal tage udgangspunkt i dig selv, du kan ikke lave verden om.
Det ville være fantastisk og meget ville glide langt lettere, hvis vi alle havde den tilgang i hverdagen.
12. oktober 2009 kl. 16:17
Meget inspirerende Landsmøde.

Jeg vender altid tilbage fra den slags faglige møder med ny energi og overskud. Sidste gang var endda det der blev afgørende for om hvorvidt jeg skulle uddanne mig videre; alle de konversationer jeg havde, alle de ideer jeg fik, alle de indtryk af hvordan fremtiden ville blive, pegede mig i retningen mod en cand.noget-mere-specifikt. Derfor er jeg lige nu studerende på en DPU-overbygning som ruster mig til de nye former for roller en bibliotekar kan spille - i en verden hvor biblioteket virkelig skal forandres.

Selve opbygningen af Landsmødet var jeg meget begejstret for. Som forholdsvist nyuddannet, og stadig under videreuddannelse, er det befriende at vide at der i min fagforening stadig er fokus på forandring og at der tages udgangspunkt i emner der er oppe i tiden, så som coaching, positiv psykologi og selvrealisering.

Og selvom nogle af disse emner ligger på grænselandet mellem arbejdsliv og personlig hverdag, vil jeg gætte på at mange, som jeg, gik inspirerede ud fra mange af foredragene.

Arne Nielssons foredrag der kickstartede og Anne Skare Nielsens foredrag der afsluttede temaet for weekenden, fyldte i hvert fald mig med troen på at jeg da kan hvad jeg sætter mig for – og at det ikke er så lidt endda.

Skriv en kommentar