Forsker på biblioteksskolen bekymret over liberalisering

11-11-2009 af Anette Lerche
Forligspartierne bag beslutningen om at liberalisere bogmarkedet har ikke læst på lektien. Rapport fra bogudvalget er enten ikke blevet læst eller er blevet misforstået af politikerne, vurderer lektor fra Danmarks Biblioteksskole.
Bogmarkedet skal liberaliseres. Det har et enigt Folketing med undtagelse af Enhedslisten vedtaget i oktober 2009. Men beslutningen er forkert, mener lektor Lisbeth Worsøe-Schmidt fra biblioteksskolen.

- Det er desværre sådan, at ikke kun den konservative kulturminister, men også forligspartiernes ordførere på feltet enten har undladt at læse eller decideret fejltolket den rapport, som forliget angiveligt er baseret på, siger hun til biblioteksskolens nyhedsbrev Insight.

Lisbeth Worsøe-Schmidt sad med i det bogudvalg, der udfærdigede den rapport, som forligspartierne har brugt som grundlag for deres beslutning om at liberalisere bogmarkedet fra januar 2011.
Problemet er, at rapporten kun forholder sig til, hvorvidt de frie priser på bogmarkedet, der blev indført i 2005 har påvirket kvantiteten af bøger. Dette var endnu ikke sket, da rapporten blev offentliggjort i 2008.

Siden hen er både kvantitet og ikke mindst kvalitet blevet påvirket, og erfaringer fra udlandet viser med al tydelighed, at et frit bogmarked rammer bredden og kvaliteten.
En af politikerne bag forliget, SF’s Pernille Frahm har dog også delvist fået kolde fødder, allerede inden blækket på forligspapiret var tørt. Få dage efter at forliget var indgået, skrev hun:
- Når den samlede bogbranche nu ønsker en fuld liberalisering af bogmarkedet, er der jo ingen grund til at råbe for døve ører, selvom Europas største bogmarked, vores tyske naboer samt franskmændene, ud fra en kulturpolitisk ambition har valgt en anden rute. 

Skriv en kommentar