Fyringer og kortere åbningstider i 2010

06-11-2009 af Tania Kejser
To ud af tre kommuner sparer på biblioteksvæsnet. Tendensen til at lukke filialer ser ud til at være stoppet. Til gengæld truer fyringer og betjeningsløse biblioteker.
Kerteminde topper listen på den kedelige top fem over, hvilke biblioteker, der skal spare mest.

- Vi står i et vadested og aner ikke, hvad der skal ske. Men det er ret sikkert, at vi kommer til at fyre medarbejdere og korte i åbningstiderne. Sådan siger Elisabeth Ryge Olsen, tillidsrepræsentant på Kerteminde Bibliotekerne, der står overfor at skulle spare godt otte procent på budgettet.

- Først fik vi at vide, at vi skulle spare 1,1 million kroner. Det svarer til 14 procent. Heldigvis fik vi del i nogle penge, der gik til de fattige kommuner, og så blev 500.000 kroner af besparelsen trukket tilbage. Men det er stadig meget hårdt at skulle finde så mange penge på bare tre biblioteker, siger Elisabeth Ryge Olsen.

Betjeningsløse biblioteker
Selv om Kerteminde er hårdest ramt, er de bestemt ikke de eneste, som ser et år i møde, hvor kronerne skal vendes mange gange, før de bliver givet ud. På landsplan sparer 62 kommuner på biblioteksdriften ifølge tal fra Danmarks Biblio-teksforening. Cirka halvdelen af dem sparer på personalet, enten gennem fyringer eller ved ikke at genansætte, når en medarbejder stopper.

Oplysningerne fra kommunerne viser, at der ikke længere bliver lukket filialer i lige så stor stil som det tidligere har været tilfældet. I Kolding, hvor man skal spare 5,2 procent på budgettet, gøres tre biblioteker til gengæld betjeningsløse.

- Brugerne får et adgangskort, så de selv kan lukke sig ind, og så vil der være personale seks timer om ugen. Egentlig passer det mig meget godt, at man i denne omgang sparer på noget, der er synligt. Tidligere har man været meget glad for salamimetoden, hvor alle bare skal spare nogle procent og derfor løbe hurtigere. Det kan man ikke blive ved med, siger tillidsrepræsentant Sofie Fredborg.

Skriv en kommentar