Kom ud af leverpostejszonen

26-09-2009 af Anette Lerche
Dit talent er en muskel – der skal trænes, lød budskabet fra præstationsudvikler Rasmus Ankersen, der har skrevet bøgerne En vinder DNA og En leders DNA.
Rasmus Ankersen, præstationsudvikler og tidligere cheftræner for FC Midtjyllands fodboldakademi ville have bibliotekerne ud af tryghedszonen. Du skal turde spille for at vinde, sagde han. Foto Jakob Boserup

Du skal have et hvorfor – en drivkraft, der får dig til at præstere. Rasmus Ankersen har, siden han selv blev fodboldinvalid som 18-årig, tænkt over, hvorfor der skal mere end bare god fysik til, hvis man vil præstere sit allerbedste.

- For at forvalte sit talent, så skal man have et mål. Et hvorfor. En motivation, en passion, sagde Rasmus Ankersen.

Det er ikke nok bare at gå på arbejde for at arbejde, man skal have en mening med det.

Som træner for blandt andet FC Midtjyllands fodboldakademi har Rasmus Ankersen iagttaget, hvordan mange er bange for at satse alt for at vinde, fordi angsten for at fejle fylder mere end ønsket om at score det afgørende mål. Oversat til jævnt dansk betyder det, at alt for mange befinder sig i leverpostejszonen.

- Der er ikke forskel på de psykiske mekanismer, hvis man oversætter det til bibliotekarernes hverdag, forklarer Rasmus Ankersen.

- En bibliotekar kan have en god ide, men tør ikke byde ind med den. Så bliver vedkommende i tryghedszonen – man skal turde sætte sig selv på spil for at præstere sit bedste.

Alt for mange spiller for ikke at tabe i stedet for at spille for at vinde.

Men nu går der 380 landsmødedeltagere rundt med et sort gummiarmbånd om håndleddet med teksten ”Play to win”, som en reminder om, hvad der skal til for at komme ud af leverpostejszonen.

Skriv en kommentar