Nyt site på vej - skal navnet være pissegratis.dk?

15-06-2009 af og Henrik Hermann
Afløseren for sitet og netbiblioteket dotbot.dk er ved at bliver udviklet, og indeholdet af det nye site skal først og fremmest leveres af børnebibliotekarerne - det nye site bliver mere interaktivt og får måske også et frækkere navn, fortæller ledende børnebibliotekar Lotte Lykke Simonsen.

www.pissegratis.dk er den foreløbige og meget klart kommunikerende arbejdstitel på bibliotekernes nye interaktive børnesite, der går i luften i januar 2010.

- Anders Morgenthaler og hans firma Copenhagen Bombay har foreslået navnet pissegratis.dk som en mulighed. Det skulle være noget, der fortæller målgruppen i alderen 8-12 om, hvad det går ud på. Hos Copenhagen Bombay mente de, at navnet pissegratis.dk signalerer til børnene, at biblioteker er gratis, men også at bibliotekerne ikke er så kedelige, som mange børn tror, forklarer ledende børnebibliotekar på Gentofte Hovedbibliotek, Lotte Lykke Simonsen til bibliotekspressen.dk.

Lotte Lykke Simonsen er i 2009 frikøbt én dag om ugen af Styrelsen for Bibliotek og Medier for at være bindeled og koordinator mellem børnebibliotekarerne og det nye børnesite.

Det nye børnesite er en ny og videreudviklet udgave af de gamle netbiblioteker som for eksempel dotbot.dk – sitet skal være interaktivt.

Formålet med sitet er, at det skal være et fælles website på tværs af kommunegrænser, og at materialerne skal præsenteres på bibliotekerne og på nettet - i stærkt samspil med det fysiske rum.

Styrelsen for Bibliotek og Medier sat Copenhagen Bombay ind som projektleder for udviklingen af sitet, hvor børnebibliotekarernes ideer og viden skal bære siden. Størstedelen af indholdet skal udvikles og produceres af bibliotekarer.

Om det tidligere dotbot.dk genopstår som www.pissegratis.dk er dog ikke afgjort endnu. Men til oktober skal der falde en afgørelse om navnet, mens det allerede er bestemt, at det nye site går i luften i januar 2010.

I maj 2009 var der et præsentationsmøde for over 125 børnebibliotekarer i Middelfart.

Sitet signalerer, at biblioteket beskæftiger sig med forskellige medietyper, som hver især har tilknyttet en fagredaktion, nemlig: film, musik, spil, bøger, web og mobil.

På mødet i Middelfart blev der valgt syv temaer for det første år: agenter, rekorder, under jorden, humor, nørd, skræk og den anden verden – de syv temaer er fordelt på tre fagredaktioner.

I øvrigt er der deadline for tilmelding til både tema- og fagredaktioner senest fredag dem 26. juni.

Lotte Lykke Simonsen forklarer i øvrigt, at navnet pissegratis.dk har været vendt nogle gange, og der har også været slået efter i diverse ordbøger.

Eksempelvis indeholder retskrivningsordbogen adjektivet ”pisseskøn”.

Mener du, at www.pissegratis.dk er et passende, måske ligefrem (pisse)skønt navn til et nyt børnesite, eller synes du, det er (pisse)provokerende? Måske har du et andet forslag til et godt navn? Giv din mening til kende her på bibliotekspressen.dk

Kommentarer (17)

25. juni 2009 kl. 15:41
Nej, jeg synes ikke det navn giver de rette associationer.

Alle mulige informationssites på nettet er gratis, det er der ikke noget ekstraordinært ved - og derfor er det heller ikke det, der skal lokke brugerne.
Og rent sprogligt kan ting ikke være mere eller mindre gratis, så pissegratis er et meningsløst ord.

Bortset fra det tror jeg heller ikke at målgruppen vil opfatte sitet som troværdigt med det navn. De kan godt gennemskue, at det er nogle voksne som mener at de får street credibility bare ved at sige frække ord.

Som alternativ (og måske også lidt som kommentar) til det navneforslag vil jeg foreslå navnet www.shitload.dk ... Det er et navn, som signalerer at der er indhold i sitet, og det er vel mere det end gratisheden, vi skal bruge til at konkurrere om opmærksomheden.
25. juni 2009 kl. 16:35
Jeg er helt enig med Mona.

Navnet har ingen signalværdi der på nogen måde kan give børnene en fornemmelse af hvad sitet tilbyder. Og mange vil tro at det er noget i retning af gratis.dk.

Så hellere vælge et navn der er helt sit eget - dotbot, morgenhår, Orlaprisen, Oline mv falder mig ind som navne der har fået deres eget liv og brand.

Så find hellere på et navn eller nonsensord helt uden om det latrinære sprog - hvis sitet er godt skal navnet nok blive husket. Og det ville da være ærgerligt at hænge på et navn der allerede før sitet går i luften virker påklistret og nedladende.
27. juni 2009 kl. 11:31
Helt enig. Hvis børn mener, biblioteker er kedelige, så skal der altså andet og mere end et fy-ord til at gøre dem interessante!
Indholdet må tale for sig selv, for uanset hvad, vil sitet skulle formidles. Der er idag så mange steder på nettet, der konkurrerer om børn og andre menneskers opmærksomhed ... Vi skal stå for noget brugbart. Børn har fx stor respekt for et sted som Dmi.dk, for det leverer en seriøs vare. Ganske som en god spilleside leverer en seriøs vare.
30. juni 2009 kl. 14:33
Det er lidt ligesom Rune T Kiddes puletræer og pissedragter. Forfriskende første gang og derefter temmelig anstrengt.
Find på noget kort og nemt at huske.
30. juni 2009 kl. 15:55
Jeg synes pissegratis.dk er et træls navneforslag. Det er nedladende overfor børnene, det sender forkerte og useriøse signaler og det viser ikke noget om at der gerne skulle være tale om en troværdig side, med et indhold af høj faglig kvalitet. Desuden vil jeg have det skidt med at skulle promovere en side med det navn, når vi ellers lægger vægt på et ordentligt, ikke-latrinært sprogbrug, imellem børnene og bibliotekets ansatte. Det' en ommer!
1. juli 2009 kl. 12:53
Det er utrolig svært at finde på et navn til børnebibliotekernes nye side på nettet. Da vi skulle finde på navnet til Dotbot, tog det også rigtig lang tid med en afsluttende afstemning blandt børnebibliotekarerne på et stort fællesmøde. Pissegratis.dk er efter min mening en god provokation i rigtig Morgenthaler-stil, men et dårligt navn til en side der skal repræsentere børnebibliotekerne. Jeg har selv svært ved at finde på et godt navn, men hvis der er nogen der sidder med en god ide, skal de skynde sig og sende den til hovedredaktionen@pissegratis.dk
2. juli 2009 kl. 15:47
Jeg er stort set enig i ovenstående sysnpunkter. Jeg har netop sendt nedenstående bemærkning og forslag til hovedredaktionen:

Jeg tænker at det er et ambitiøst og spændende projekt børnebibliotekerne har gang i, og at sitet fortjener et navn, der formår at signalere hvad det rummer af muligheder – altså indhold og perspektiver, frem for en ren betingelsesmæssig karakteristik eller stilmæssig provokation, som Morgenthalers første bud, ”pissegratis”, må karakteriseres som.

Mit forslag er at kalde sitet for ”univers”, idet ordet univers både rummer noget essentielt og universelt – altså noget indhold, og at det signalerer netop bibliotekets funktion ved i kraft af flere medier at fungere som ”dør” til nye ”universer” og dermed repræsentere et univers af muligheder. Samtidig det rent sproglige spil på uni-vers – noget der forener og samler – og noget der har rod i en sproglig og fortællemæssig tradition (som biblioteket og de medier vi stiller til rådighed placerer sig i) – verset som litterær udsigelsesenhed og genre.

Dertil står et navneord eller egennavn stærkere end et tillægsord. ”Pissegratis” siger jo INTET om indholdet eller sitets interaktive muligheder og perspektiver – det kunne lige så godt være røde pølser og sodavand, der var ”pissegratis”.
Det vil være synd at forpasse muligheden for at komme stærkt fra start ved at give sitet et så intetsigende navn!

3. juli 2009 kl. 14:34
Jeg er vild med navnet pissegratis.dk. Min kollega og jeg sad og brainstormede for at finde andre navne, men der var bare ikke rigtig andet, der faldt os ligeså naturligt. Jeg synes overhovedet ikke pissegratis lyder vulgært og jeg er blevet opmærksom på, hvor meget det ordet "pisse" faktisk bruges i vores sprog også blandt børn og unge. Men jeg er spændt på at høre, hvad børnene siger til det, det væsentlige er jo, at de husker og bruger siden og ser alle de fede tiltag der sker der!
10. juli 2009 kl. 23:29
Det navn er chokerende PLAT og småbarnligt - i bedste fald drengerøvet.
Vi er helt nede i børnehaveniveau, hvor det er modigt at sige "pisse-"
Kan I slet ikke huske, hvor pinligt det føltes, når nogen forsøgte at være ung med de unge og frisk med de friske? Pinligt, pinligt, pinligt.
Find for guds skyld et andet navn. Man kan ikke altid rumme summen af indholdet i et navn, men signalet må godt være i overensstemmelse med tone, indhold - og målgruppe.
15. juli 2009 kl. 11:42
Louise Buus er inde på noget relevant. Det bliver spændende at høre børnenes (brugernes) mening. Der er mange gode argumenter, der taler IMOD navnet "pissegratis.dk". Jeg synes bare ikke, de holder vand i forhold til målgruppen. Argumenter opbygges på baggrund af voksne menneskers erfaringer og tankegang (værdier). Jeg vil præsentere navnet for de unge mennesker og børn, jeg møder på min vej - og så vender jeg tilbage med, hvad de mener.
16. juli 2009 kl. 21:42
Hørt Louise & Vibeke! Lad dog ungerne selv vurdere om de synes om navnet eller ej. Når gennemsnitsalderen for bibliotekarstanden alligevel er et sted mellem 80 år og skindød er det måske bare rigtig smart at sparre med kompetente PR- og marketingsfolk som har fingeren på pulsen - styr på segment og signalværdi.

Herligt om det fjollede navn kunne prikke lidt til børnenes nysgerrighed og rokke ved bibliotekarstandens støvede image.

Ellers kan man jo bare falde i en gammel rillle og kalde det nye børnesite noget vi godt ka li - hvad med: Folkebibliotekernes børne-netportal - det rykker da for vildt!!!
18. juli 2009 kl. 17:03
Hvad med at spørge en bunke børn så, før man beslutter sig? Sådan noget børnefokusgruppeværk kunne give værdifuld indsigt, og det behøver jo nærmest ikke at koste noget.
29. juli 2009 kl. 15:34
Jeg synes efterhånden, at det er ret formålsløst, at diskutere navnet, når det burde være tydeligt, at det strengt taget ikke blot handler om at få brugerne til at fnise/eller ikke, men måske i højere grad handler om, at de mennesker der forventes at ligge masser af arbejdstid i projektet, får noget ejerskab!
Jeg tror ikke et sekund på at et "pisse" kan støve noget af eller skabe et nyt spændende image eller en blomstrende indre ideologisk fælles identitet hos de danske børnebibliotekarer.
Jeg har stor respekt for mine kolleger. Jeg synes, at de er super dygtige. De har respekt for ungerne og følger med i børnekulturen. De taler rent faktisk med børn hver dag! Hvis børnebibliotekarerne ikke kan stå inde for "pisse" kan vi ligeså godt lukke siden før den starter.

Jeg var med i Middelfart da Copenhagen Bombay præsenterede deres lyriske vision om "pisse". Jeg gav udtryk for bekymring, i forhold til navnet og det signal det sender/ikke sender. Morgenthaler håndterede kritikken ved at svare: Find på noget bedre selv.

Copenhagen Bombay får 11 millioner.

Retrospektivt kan jeg ikke lade være med at ærge mig over, at navnet fyldte mere end indholdet. Også for Copenhagen Bombay! Jeg ville rigtig gerne have haft en længere diskussion om f.eks. ideen i at en børnebiblioteksside formidler film, spil etc som børn i flere tilfælde ikke må eller kan låne på børnebibliotekerne...
29. juli 2009 kl. 15:47
Flere synspunkter:
http://signebibliotekaren.blogspot.com/2009/05/pissegratisdk.html
24. september 2009 kl. 17:02
Det kan godt være at pissegratis ikke er skide politisk korrekt og det kan også meget vel være at det ikke er det optimale navn, men personligt synes jeg det er det hidtil bedste bud jeg er stødt på.
@ Zenia: Det kan også godt være at det ikke er optimal håndtering af din kritik når Anders Morgenthaler siger at du selv skal finde på noget bedre. Men på den anden side er det så ikke det der behov for, og som tilsyneladende ikke sker; at nogen finder på noget bedre?
@ Signe Lehmann Rasmussen: Du skriver at pissegratis intet siger om indholdet og at det lige så godt kunne være røde pølser og sodavand, der var pissegratis. Det har du for så vidt ret i, pissegratis fortæller ikke noget om hvad der er pissegratis, men det fortæller dog at noget er gratis. Dit eget bud Univers fortæller at der gemmer sig et univers bag navnet, men om det er et pornounivers eller et univers om økologisk landbrug fortæller det absolut intet om, så jeg ved ikke om jeg synes det er meget mere sigende. Du skal dog have stor ros for at komme med et bud!
16. oktober 2009 kl. 14:58
HURRA, jeg synes det er intet mindre end pissepragtfuldt! Faktisk mest fordi det signalerer - uden omsvøb - at biblioteket tør og er med fremme hvor det sker. (og omsvøb og hensyns-behagesyge er der for meget af efter min mening, man taler for pusse-nusse-agtigt til ungerne ofte og man kan godt stikke lidt af fra normen engang imellem og vove lidt indenfor biblioteksverdenen. Man kan ikke behage alle med alting hele tiden - ordet er frækt og sjovt. Lad os nu se noget mod og styrke hos navneudvalget!

Tine Horte, Dragør Bibliotekerne
20. oktober 2009 kl. 11:01
http://pallespissebod.dk/

Skriv en kommentar