Red professionen - kampagne for højere optag på uddannelserne

04-11-2009 af Henrik Hermann
Optaget på Danmarks Biblioteksskole og Syddansk Universitet skal i vejret meget snart, hvis bibliotekarfaget skal overleve som profession, mener Bibliotekarforbundets hovedbestyrelse. Politikerne vil nu samle hele biblioteksvæsenet i et samarbejde for professionens overlevelse, og det skal ske med både kampagner og konference.
Optaget på Danmarks Biblioteksskole i København og Aalborg er dalet voldsomt de senere år, og selv nu, hvor andre akademiske uddannelser stormer frem, kniber det gevaldigt for lige netop Danmarks Biblioteksskole – og den nye uddannelse på Syddansk Universitet i Bibliotekskundskab og Videnskommunikation. Uddannelsen i Odense kom akkurat i gang med 18 tilmeldte – her have universitetet sat en nedre grænse på15 deltagere.

Det kan siges meget kort: Optaget på uddannelserne i København, Aalborg og Odense skal op, og det kan kun gå for hurtigt.

At optaget er gået ned og at eksempelvis Danmarks Biblioteksskole ikke har formået at tilpasse sig markedet, viser tallene tydeligt. Optagelsestallene har ganske enkelt ikke fulgt med samfundsudviklingen.  I 1975 var der eksempelvis 1200 ansøgere til Danmarks Biblioteksskole, men i 1980’erne gik tallet ned. I dag er optagelsestallene lavere end nogensinde, og det er helt skævt, fordi et akademisk arbejdsmarked er vokset eksplosivt.

- I dag burde uddannelsen have mange flere ansøgere, for det har alle andre uddannelsesinstitutioner. Problemet er at der er så lavt et ansøgertal at bibliotekarer fylder for lidt i landskabet, siger direktør i Bibliotekarforbundet Johnny Roj-Larsen.

Bibliotekarforbundet har på sit seneste møde vedtaget at satse stort på en kommende kampagne, der skal koordineres med uddannelserne i København, Aalborg og Odense.

Bliotekarforbundet vil nu samle spillerne på banen i biblioteksvæsenet til en kamp for det højere optag, eksempelvis Danmarks Biblioteksskole, Syddansk Universitet, Bibliotekschefforeningen, Danmarks Forskningsbiblioteksforening, og Danmarks Biblioteksforening.

Kommentarer (1)

5. november 2009 kl. 10:49
Det lyder rigtig godt med en kampagne, hvor hele væsenet står sammen. Jeg håber, at man husker på at lave noget rigtig godt og spetakulært overfor de unge under uddannelse, så de får øjnene op for de mange spændende muligheder indenfor vores fag. Det er her markedet er, og de bruger os jo til rigtig mange ting, meget er de bare slet ikke klar over, at det er vores fag, som står bag. Det skal være super professionelt, en fiasko vil være en katastofe for faget. Jeg glæder mig til at se, hvad der bliver fundet på - Det skal blive en YES oplevelse

Skriv en kommentar