Borgmesterindblanding fjernede Afghanistanplakater på biblioteket

18-10-2010 af Anette Lerche
På Lyngby Taarbæk Hovedbibliotek måtte bibliotekarerne fjerne alle plakater, der reklamerede for et debatarrangement om Danmarks rolle i Afghanistankrigen, fordi borgmesteren havde fået henvendelser fra borgere, der følte sig stødte af plakaten. Kulturudvalgsformanden kalder indblandingen for smagsdommeri og en klar overreaktion. Der var ikke noget galt med plakaten, siger hun.

I Lyngby nord for København blev der i sidste uge afholdt et debatarrangement om den danske deltagelse i krigen i Afghanistan. Som vanligt reklamerede biblioteket for arrangementet med plakater og omtale på hjemmesiden. Selve arrangementet blev afviklet, men inden da blev alle plakater fjernet, og omtalen på hjemmesiden blev omformuleret. Det skete efter, at borgmesteren var gået ind i sagen.

På plakaten kunne man se en soldat med det danske flag på armen, og fotografier af de debattører, der skulle sidde i debatpanelet. Debattørerne var Anne Cathrine Riebnitzsky og Michael Kattrup Lassen, der begge har skrevet bøger om deres oplevelser som udsendte soldater i Afghanistan, og Jørn Boye Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i Rådet for International Konfliktløsning.
På plakaten var der ifølge venstremanden borgmester Søren P. Rasmussen også en tekst, og den tekst fik angiveligt en eller flere borgere til at kontakte ham Ifølge Søren P. Rasmussen blev nogle borgere nemlig stødt af formuleringen: »For hver kiste, der kommer hjem fra Afghanistan, falder danskernes støtte til krigen.«. Samtidig stod der i følge Søren P. Rasmusen også på hjemmesiden, at »hverken militæret eller politikerne skal bestemme, om vi er i krig.«

- Jeg var enig med borgerne på den måde, at teksten ikke var nuanceret nok. Personligt går jeg ind for, at vi er i Afghanistan, men jeg kan godt forstå modstanderne af krigen. Og derfor er det godt, at vi lægger hus til et debatarrangement om krigen, forklarer Søren P. Rasmussen.

Det er ikke censur
Der var aldrig tale om at aflyse arrangementet, understreger han, og han afviser, at det var censur, da plakaterne blev taget ned og omtalen på hjemmesiden lavet om. 
- Der var ikke tale om censur. Der var tale om, at plakaten var unuanceret og politisk, og det går ikke, når den kommer fra en kommune. Den var politisk, fordi man lavede koblingen fra de døde soldater til den dalende folkelige opbakning i teksten, uddyber han.
- Teksten på hjemmesiden gik heller ikke. For at sige at det ikke er politikerne, der bestemmer, om vi er i krig er jo udemokratisk, og det går ikke.

Borgmester Søren P. Rasmussen afviser, at han har ladet sig skræmme af nogle utilfredse borgere.
- Jeg lader mig aldrig skræmme, men jeg har stor respekt for de mennesker, der tager langt væk og kæmper og risikerer at betale den højeste pris. Jeg fik en henvendelse fra en borger, og så gjorde jeg det, jeg altid gør i sådan en sag. Jeg sendte den ned i systemet, og på biblioteket anerkendte man, at teksten ikke var nuanceret nok og tog den af. Jeg har sagt at man skulle se kritisk på teksten og få helheden med, jeg vidste godt, at plakaten ville blive pillet ned. Så jeg tager også ansvaret på mig, understreger Søren P. Rasmussen.

Borgmesteren overreagerer
Helt enig i den udlægning er Dorete Dandanell fra SF langt fra. Hun er formand for kulturudvalget i Lyngby og deltog i debatarrangementet. Om plakaten og omtalen på hjemmesiden, som borgmesteren fik fjernet, siger hun:
- Jeg kan slet ikke se, at der var noget galt med den plakat. Det var tale om en helt nøgtern opsætning med information om tid, sted og emne. Der var ikke andet. Man var fair over for alle parter og alle synspunkter. Jeg kan overhovedet ikke forstå, at man skulle føle sig stødt. Er det ikke med sådan et arrangement, at biblioteket opfylder bibliotekslovens paragraf et om alsidighed og mangfoldighed?

Bibliotekspressen har desværre ikke set et eksemplar af den så omdiskuterede plakat, men har fået den beskrevet. Plakaten havde overskriften Danmark i krig. Derudover havde den billeder af de tre debattører, en dansk soldat, og en tekst, der beskrev, at der skulle være debataften om krigen i Afghanistan torsdag den 14. oktober klokken 19, og at der var gratis billetter. Bibliotekspressen har ikke talt med nogen kilder, der kan bekræfte, at der var ydeligere tekst på plakaten. Du kan se et udsnit af plakaten via dette link til lokalavisen Det Grønne Område

Selve debataftenen beskriver Dorete Dandanell som rigtig god. Der var repræsentanter fra alt fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti, debatten var nuanceret, og der var tale om et rigtig godt og oplysende arrangement.
- Det var hverken for eller imod krigen, og det var en klar overreaktion at fjerne plakaten, og en sag, som borgmesteren ikke skulle blande sig i. Det lå fuldstændig inde for bibliotekets formålsparagraf. 
Dorete Dandanell ærgrer sig meget over det, hun kalder interne smagsdommere, som blandede sig i en sag, de ikke skulle have blandet sig i.

På biblioteket glæder bibliotekschef Susanne Rømeling sig over, at godt 60 deltagere havde en fin aften, hvor de lyttede til tre velorienterede paneldeltagere, og hvor der var en god og sober debat.
- Det var folkeoplysning, når det er bedst, om et aktuelt emne, siger hun.

Se biblioteksloven her:

Skriv en kommentar