Danskerne vil have mere bibliotek

07-04-2010 af Tania Kejser
53 procent af danskerne ønsker, at der bliver skruet op for bevillingerne til bibliotekerne. Det viser en meningsmåling dagbladet Børsen har fået foretaget.
Kun en ud af 10 danskere mener, at bibliotekerne sluger for mange af statskassens kroner. Over halvdelen ser gerne, at støtten til bibliotekerne stiger. På den baggrund konstaterer Bent Meier Sørensen, lektor på Center for Kunst og Lederskab på Københavns Universitet, at opbakningen til bibliotekerne er et opråb til politikerne.

- Det er helt sikkert en folkelig protest mod lukning af mange lokalbiblioteker. Man har nået en smertegrænse i forhold til bibliotekerne, som danskerne sætter pris på, og som man vil have adgang til, selv om man ikke lige bor i en større by, siger Bent Meier Sørensen til Børsen.

Pernille Drost, formand for Bibliotekarforbundet, ser undersøgelsen som et klart signal politikerne.

- Hvorfor ikke pleje, udbygge og bevare en succes i stedet for at spare og lukke biblioteker? Der er jo en grund til, at bibliotekerne er Danmarks mest benyttede kulturinstitution. Derfor er det også vigtigt, at bevare bibliotekerne som fysisk sted og som et mødested for borgerne, siger hun.

Siden kommunalreformen har bibliotekerne i Danmark fået skåret godt 10 procent af budgettet. I 2010 må 62 procent af bibliotekerne igen spare.
Kulturordfører fra SF, Pernille Frahm, er klar til at give flere penge til bibliotekerne, mens Venstres Troels Christensen ikke mener, at besparelserne har svækket bibliotekerne.

Skriv en kommentar