Demoteket trækker undergrunden ind på biblioteket

19-02-2010 af Anette Lerche
Seks københavnske biblioteker byder undergrunden indenfor på det, de kalder Demoteket. Demoteket er helliget de værker, ingen endnu har udgivet, men som skaberen gerne vil vise frem.
Lørdag den 20. februar er der cykeltur i København – eller rettere en cyklende fernisering med underholdning undervejs. For seks københavnske biblioteker slår dørene op for hver deres udgave af Demoteket og viser deres Demotek-møbel frem for omverdenen.

På Øbro Jagtvej Bibliotek er det Søren Lange, der er Demotekets kontaktperson. Det møbel hans skal vise frem, er kunster Kristian Busts møbel – skabt af gamle skole-stole bundet sammen med farvet reb i specielle vinkler.

- Her skal vi have en pladespiller, en dvd-afspiller, båndoptager og de materialer, vi indtil videre har fået, forklarer Søren Lange.

Når Demoteket åbner, står der knap 60 materialer, der kan lånes med hjem lige som alle andre af bibliotekernes materialer. Forskellen er blot, at Demotekets materialer er sat på hylderne af skaberne selv. Kreationen kan enten være med ord, lyd eller billeder.
 
- Folk skal komme ned med deres eget, og vi regner med, at der kommer flere hundrede med tiden, forklarer Søren Lange.

Demoteket har ansat flere ambassadører, der skal være med til at sprede historien om Demoteket og være med til at lave flere arrangementer. For eksempel en fest i Fælledparken lørdag den 27. februar.

Ideen om et undergrundsbibliotek opstod på baggrund af inspiration fra projekter i Sverige og Norge.
- Og det er en rigtig god ide, fordi vi netop kan få fat i undergrunden og de unge, der ellers ikke kommer på biblioteket. Nu vil de komme, fordi de kan få deres egne ting på hylderne, siger Søren Lange.

Læs meget mere om Demoteket på http://www.demoteket.dk/ eller deltag i cykelfernisering med start på Enghave Plads klokken 11 lørdag den 20. februar.

Skriv en kommentar