Digital musik, bøger og lydbøger samles i TING-brønden

24-06-2010 af Tania Kejser
Mens digi-bib.dk om en uge går i luften med lydbøger og musik, har samarbejdspartnerne bag TING-projektet været i gang med at gøre alle digitale materialer tilgængelige på bibliotekernes hjemmeside. Måske er det begyndelsen på Danmarks digitale bibliotek.

Gennem det sidste halvandet år, har partnerne bag TING-projektet været i gang med at  tappe metadata fra alle tænkelige digitale platforme, der i dag leverer ydelser til bibliotekerne. Det vil sige, at de digitale materialer integreres i bibliotekernes – og dermed brugernes – søgemuligheder.

- I stedet for, at brugerne skal lede efter de digitale materialer på forskellige platforme, kommer de op, når man søger på dem i bibliotekets katalog, fortæller Bo Fristed, chef for IT og Kommunikation i Århus Kommunes Biblioteker.

I øjeblikket er man i gang med at teste på, hvordan det går med at trække metadata fra netmusik.dk over i brønden. Det vil sige, at der snart via bibliotekernes egne hjemmesider kan blive direkte adgang til download af musik. Desuden er der i teknikken mulighed for streaming af musik fra digi-bib.dk, hvis et sådant samarbejde kommer op at køre, når digi-bib.dk går i luften den 1. juli.

- Vi siger ikke, at TING er løsningen på Danskernes Digitale Bibliotek, men vi mener at have et bud på teknologi og mindset, som vi meget gerne giver videre, siger Bo Fristed.


Flere vil gerne være partnere
Det er ikke alle biblioteker, som TING-brønden understøtter i dag. Men partnerne bag har tilsammen indgået samarbejde med, og er desuden i dialog med biblioteker, hvis brugere svarer til 46 procent af befolkningen – men slet ikke lige så mange kommuner, da det hovedsageligt er de større kommuner, der er med i samarbejdet. Dog oplever Bo Fristed en stor nysgerrighed efter projektet.

- Vi har ikke været ude og reklamere så meget, fordi mange selv henvender sig. Vi har for eksempel lige indgået partnerskab med Aalborg og Fredericia, fortæller Bo Fristed.
Udover de to nævnte kommuner, er også Århus, København, Kolding, Aabenraa, Helsingør og Gentofte med som partnere, og flere er på vej.

Understøtter også din side
TING-brønden kører på en open source, og er som udgangspunktet tilgængelig for alle.

- Vi stiller vores CMS-system gratis til rådighed for dem, der er interesserede. Men da vi kører på open source, er der ikke noget til hinder for, at et hvilket som helst bibliotek kan koble sig på TING-brønden. De biblioteker, der i forvejen trækker metadata fra ting-brønden har allerede adgang, fortæller Bo Fristed.

Han lægger vægt på, at TING ikke er en leverandør, men et udviklingsfællesskab, der bliver stærkere, jo flere, der kommer med.

- Vi har lagt meget energi i at etablere, hvad vi synes er den ideelle løsning, baseret på en nærmest næstekærlig tilgang Nu skal vi i fællesskab arbejde for gode, rationelle, nationale løsninger på det digitale område, siger Bo Fristed.

 

Skriv en kommentar