Flere store pladeselskaber tøver over for BibZooms streamingmodel

07-09-2010 af Anette Lerche
»En forretningsmodel, vi overhovedet ikke kan sige god for«, så enkelt udtrykker administrerende direktør i Universal Music sin skepsis over for BibZooms streamingmodel til Dagbladet Børsen. Og han står ikke alene, de tre største pladeselskaber; Sony, MBO og Universal besluttede i sommer, at de ikke vil stille deres musik til rådighed for streaming. Men det skal nok lykkes at få dem ombord, vurderer områdedirektør Flemming Munch fra Statsbiblioteket, der ser frem til flere forhandlinger i de kommende dage.

For et par dage siden sendte BibZoom konsortiet et nyhedsbrev ud, hvor der blandt andet stod, at BibZoom satte prisen på streaming ned fra 56 øre til 21 øre pr. kommunal borger. Bag prisreduktionen på mere end 60 procent gemmer sig tre genstridige pladeselskaber, der ikke vil stille deres musik til rådighed for BibZooms streamingmodel. Og uheldigvis er det netop de tre største pladeselskaber, der har en stor andel af de meget populære navne i stald, som endnu ikke vil være med i legen. Som konsekvens af, at de tre selskabers musik ikke er med i pakken har BibZoom nedsat prisen for 2010.

Til Dagbladet Børsen tirsdag den 7. september siger de blandt andet:

"Hvis bibliotekernes formål er at tilbyde en gratis streamingtjeneste til danskerne, må man gå ind på markedet på lige vilkår med private virksomheder. Vi har en forsat dialog, men det vi indtil videre har set, har vi ikke fundet interessant nok." Ordene kommer fra MBO’s administrerende direktør Per Dam, og han bakkes op af sine kolleger i Universal og Sony.

Det kunne se ud til, at pladeselskaberne er blevet skræmte af en tjeneste, der vil gøre det svært for dem at sælge deres vare til andre udbydere. For bibliotekerne betyder det, at de nu står med et rigtig godt tilbud om download, mens streamingdelen mangler mange populære kunstnere. Omsat til tal er der cirka 3.500.000 musiknumre til download, mens streamingen har 2.500.000 numre.

- Streamingdelen skal udvides, for ellers er det svært at se det tilbud som en fremtidens service, konstaterer Flemming Munch.

Trods udfordringerne er han positiv:

- Det behøver ikke være sådan, at hver enkelt dansker kan streame et ubegrænset antal numre om året, måske kunne en grænse på 5.000 numre være hensigtsmæssig. Det, det drejer sig om er at finde en model, så pladeselskaberne også stadig kan sælge deres såkaldte Premium Service. Vores mål er ikke at ødelægge deres business, men at opfylde vores public service forpligtigelser.

Flemming Munch vurderer, at der for pladeselskaberne vil være et marked i de brugere, der ikke har nok i bibliotekernes tilbud. Lidt ligesom at bogforlagene i dag sælger deres bøger til de kunder, der enten ikke kan vente på, at biblioteket får bogen hjem på hylden eller som bare vil have deres egen private version.

BibZoom regner med at have forhandlet sig frem til en løsning inden nytår.

Læs Bibliotekspressens artikel om BibZoom her

 

 

 

Skriv en kommentar