Det er hårdt at vende tilbage fra ferien

10-08-2010 af Tania Kejser
Sidder du med følelsen af, at du har glemt energien fra sommerferien derhjemme? Så er du ikke den eneste. Hver fjerde lønmodtager melder i en undersøgelse fra Ugebrevet A4, at de er vendt tilbage fra ferien med tegn på stress, ugidelighed og træthed.

Hverken krop eller psyke er gearet til at arbejde efter ferien. Derfor kan trætheden opleves som overvældende, når man igen sidder på jobbet. Ifølge psykolog Einar Baldursson, som er faglig ansvarlig på Center for Arbejds- og Organisationspsykologi, er det op ad bakke i et par uger, før man opnår den maksimale ydeevne.

- Problemet opfatter utrolig meget moderne arbejde, som kræver motivation. Men det er ikke noget at skamme sig over, og det er ikke noget, der kræver behandling. Ret beset er der jo kun tale om en naturlig tilpasning til skiftende krav, hvor kunsten i begyndelsen af ferien består i at drosle ned. Så hvis man ikke lider af et post-ferie-syndrom, så er der noget galt, siger Einar Baldursson.

Om der er noget galt med de 43 procent af undersøgelsens respondenter, der melder, at de er mødt på arbejde med mere energi end før ferien, melder undersøgelsen ikke noget om. Til gengæld tvivler Einar Baldursson på, at alle de, der påstår de har det godt, taler sandt.

- Danskerne er verdenskendte for at overdrive deres velbefindende. De er så glade og lykkelige og trives så godt. Men det stemmer rigtig dårligt overens med, at vi er tæt på at have verdensrekord i medicinering af depression. Det er et spørgsmål om attitude, for selvfølgelig er vi ikke lykkeligere end i for eksempel Italien, hvor man modsat betragtes som sløv, hvis man ikke er præget af en vis grad af utilfredshed, siger han.

Skriv en kommentar