Mange MP3-afspillere kan ikke afspille fra BibZoom

11-08-2010 af Tania Kejser
Flere biblioteker oplever i stigende grad brugere, der ikke kan afspille musik fra BibZoom på deres MP3-afspillere. Det er ofte nyere afspillere, der er problemer med – og det er til stor frustration for musikbibliotekarer, der ikke har mulighed for at hjælpe brugerne.

På Randers Bibliotek oplever Kasper Hagel Madsen og hans kolleger næsten dagligt brugere, der ikke kan afspille downloadede musikfiler fra BibZoom på deres MP3-afspiller. Mest frustrerende er det, at bibliotekarerne ikke har mulighed for at hjælpe brugerne.

- Vi oplever, at de ældre MP3-afspillere virker, mens det er de nye, der har problemer. Det er et kæmpe problem, for vi ved ikke, hvilke mærker, vi kan anbefale brugerne. Ofte har de fået forkert vejledning i butikken, og kommer med et produkt, som alligevel ikke kan afspille musikken, siger Kasper Hagel Madsen.

Han tør ikke sige hvor mange BibZoom-brugere, der har problemer.

- Vi ser jo kun dem, der ikke kan få det til at virke – der sidder jo nok mange derhjemme, der er godt tilfredse, siger Kasper Hagel Madsen.

På Statsbiblioteket er Jens Hjørne, der blandt andet arbejder med support af BibZoom, helt opmærksom på problemet, som ikke kun findes i Randers, men over hele landet.

- Når man flytter musikken fra sin computer til sin MP3-afspiller eller mobiltelefon, er der en sikkerhedskomponent, som afspilleren skal understøtte – hos os hedder den DRM10. Den sikrer for eksempel at lånetiden bliver overholdt. Problemet er bare, at det er et mindretal af de digitale afspillere, der understøtter DRM10. Alle Apples produkter kan for eksempel ikke. Og så er der en jungle af andre produkter, hvor nogen kan, og andre ikke kan, fortæller Jens Hjørne.

Så virker den - så virker den ikke

Hvad der er med til at mudre billedet endnu mere, er ifølge Jens Hjørne, at nogle afspillere, der tidligere fungerede glimrende på Netmusik og nu Bibzoom, efter en opdatering på nettet pludselig ikke længere virker her.

- For eksempel har Sony lavet en del produkter, som umiddelbart fungerer på BibZoom. Men når man så opdaterer sit styresystem, så gør opdateringerne, at de ikke længere understøtter vores musik, fortæller han.

Selv er Jens Hjørne helt holdt op med at anbefale specifikke produkter – det er han  nemlig kommet i klemme med en gang.

- Jeg har selv en afspiller fra Creative som virker, og som jeg har brugt i fire år, så den mente jeg godt, at jeg kunne anbefale. Men da brugeren så havde anskaffet sig den, kunne hverken han eller hans bibliotek få den til at virke.

Der er ikke nogen enkel løsning på problemet. Ifølge Jens Hjørne har forhandlerne givet op, de har ikke nogen reel chance for at rådgiver kunderne godt nok. Producenterne er desuden ikke særlig åbne i forhold til hvilke formater, deres produkter understøtter. Tilbage er brugerne af for eksempel BibZoom og de bibliotekarer, der skal hjælpe dem.

- Rent lavpraktisk synes jeg det kunne være rigtig rart, hvis alle de frustrerede biblioteksmennesker begynder at dele erfaringerne med os og med hinanden. Som jeg ser det er det eneste vi kan gøre, at gå community-vejen, hvor vi lærer af hinanden, siger han.

Netop til det formål er Statsbiblioteket i gang med at videreudvikle den blog, som tidligere lå på Netmusik.dk. Bloggen er stadig under udvikling, men du kan komme derhen via linket her www.bibzoom.wordpress.com.

Kommentarer (3)

13. oktober 2010 kl. 09:25
Jeg er midt i en meget frustrerende proces med at finde en MP3, der understøtter DRM10.
Jeg gik glad fra Fona med mit første køb, fordi personalet forsikrede mig om at min nyindkøbte Philips Songbird var den helt rigtige.
Det var den ikke!
En stakkels bibliotekar fik ødelagt sin arbejdsglæde i bibliotekets it-værksted den dag. Hun og jeg brugte næsten 2 timer.
Mit næste køb, en Philips Vibe dur heller ikke.
Nu har jeg været rundt i butikkerne og må konstatere, at personalet ikke ved ret meget om DRM10. De mener, det er nok, når der står DRM.
Hos Expert havde de netop fået de nyeste modeller fra Creative hjem. Et opslag på producentens hjemmeside afslørede, at de understøtter DRM9. Øv igen.
Og der var ingen af de gamle modeller, som understøtter DRM10, i butikken.
Det er rigtig, rigtig irriterende.
Og jo mere jeg læser om emnet, jo mere håbløst synes det at være at finde et mærke, der virker.
Men jeg har ikke givet op endnu.
Venlig hilsen Betty
22. maj 2013 kl. 16:54
Hej jeg har lige købt en ny mp3 afspiller,som efter bibzoom overholder det der skal til for at spille en lyd bog, men nej det kan jeg altså stadig ikke, hvad er meget irreterende. Det er en phillips vibe. Og efter den hjælpe video der er på netlydbogens hjemmeside så skulle den virke, hvad gør jeg forkert? håber på et svar
Med venlig hilsen Marianne
24. maj 2013 kl. 09:07
Vi kan desværre ikke besvare spørgsmål omkring Bibzoom, men det kan Bibzoom heldigvis.
Så Bibzoom brugere kan få svar på support-spørgsmål via Bibzooms facebook https://www.facebook.com/bibzoom eller skrive til support@bibzoom.dk.


Venlig hilsen
Anette Lerche
Redaktør, Bibliotekarforbundets fagmagasin Perspektiv

Skriv en kommentar