Flere bibliotekarer, tak

20-12-2010 af Tania Haagensen
Det er skønt at være bibliotekar!
Under den parole, lancerer Bibliotekarforbundet i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening, en kampagne der skal lokke flere unge ind på bibliotekaruddannelserne. Og ikke blot lokke dem ind, men også få dem til at fuldføre studiet.

Den faldende tilgang til bibliotekaruddannelserne og det forholdsvis høje frafald, tyder på, at faget ikke er det mest oplagte valg blandt de uddannelsessøgende.
Det billede vil Bibliotekarforbundet og Dansk Biblioteksforening forsøge at vende med en ny kampagne.

To bibliotekarer og en leder fra 20 strategisk udvalgte folkebiblioteker er inviteret med i projektet. De deltager til januar 2011 i et kick-off seminar hvorefter selve kampagnen bliver skudt i gang i februar. Bibliotekarernes opgave bliver at fungere som lokale ambassadører for faget.
Den nye kampagne sætter i første omgang ikke fokus på selve uddannelsen, men på det at være bibliotekar. Ambassadørerne skal være med til at formidle biblioteket som en attraktiv fremtidig arbejdsplads for de unge. Deres opgave bliver at promovere sig selv som bibliotekarer, biblioteket som arbejdsplads og i sidste ende også uddannelsen.

Folkebibliotekerne som platform
Kampagnen er hovedsagligt målrettet de unge, som i forvejen kommer på folkebibliotekerne, fortæller kampagneleder og karrierekonsulent i Bibliotekarforbundet, Ann Christina Oliveira-Borg.
- I stedet for at stå og skyde med spredehagl på uddannelsesmesserne, vil vi forsøge at påvirke de rigtige mennesker, det vil sige dem som kender biblioteket, fordi de bruger det i deres hverdag. Og som måske allerede har overvejet uddannelsen og derfor har større sandsynlighed for at gennemføre, siger hun.
Men kan det ikke lyde selvmodsigende, at vi skal uddanne flere bibliotekarer, når medlemmerne i forvejen oplever fyringer og besparelser på deres arbejdspladser?
- Jeg forstår godt, at mange, især ledige, stiller sig uforstående over for kampagnen. Men det er vigtigt at pointere, at vi reagerer på et fremtidsbehov, siger Ann Christina Oliveira-Borg.

Konkurrencesituation venter
Baggrunden for kampagnen er undersøgelser der peger på, at Danmarks samlede arbejdsstyrke vil være reduceret med 60.000 personer indenfor de næste fem til syv år. De store årgange går snart på pension eller efterløn og for hver gang otte træder ud af arbejdsmarkedet, står kun fem parat til at tage over.

Også akademikere vil der komme til at være underskud af. Dansk Industri vurderer, at arbejdsmarkedet om få år vil mangle 30.000 højtuddannede. Flere prognoser spår, at der vil opstå en udpræget konkurrencesituation når de forskellige faggrupper skal hverve arbejdskraft.

Biblioteksbranchen kan altså komme til at skulle konkurrere med andre brancher om akademikere, uanset profession, til besættelse af de fremtidige stillinger.
Især folkebibliotekerne vil mangle kvalificeret arbejdskraft. Cirka halvdelen af de dimitterede bibliotekar DB’er og cand.scient.bibl.’er finder job indenfor det private område. Det betyder helt konkret, at folkebibliotekerne vil savne omkring 1000 bibliotekarer om fem år.

 

Kommentarer (1)

23. december 2010 kl. 09:37
Hvis man vil have flere bibliotekarer, så må man sørge for at de unge også kan finde frem til uddannelserne, og her hjælper det ikke med panegyrik om at det er skønt af være bibliotekarer, det tiltrækker ikke de rigtige ansøgere med den rette blanding af teoretiske evner og praktisk håndelag, imødekommenhed og evner til at omgås andre.

I Nordjyske Stiftstidende 19.12.10 kan man i en uddannelsesbrevkasse læse følgende spørgsmål:
Jeg vil gerne være bibliotekar, men kan ikke finde oplysninger om uddannelsen på ug.dk . Kan I hjælpe?

Avisen havde givet spørgsmålet følgende overskrift: Bibliotekar og kulturformidler. Den dækker udmærket den kulturadministratoruddannelse, som jeg i sin tid fik, men dækker den også IVA's uddannelse i dag? Iøvrigt var svarteksten vist afskrift af noget fra IVA

Skriv en kommentar