Sig farvel til Olivia

13-12-2010 af Tania Haagensen
Over 100 børnebibliotekarer og deres unge brugere mister snart en helt speciel pige. Siden 2001 har den virtuelle teenager Olivia, svaret på spørgsmål om alt mellem himmel og jord fra børn i hele Danmark. Fra årsskiftet er det slut med støttemidlerne og dermed Olivia.

»Hej Olivia, jeg synes du er mega sød. Hvorfor opfandt du hjemmesiden? Hvem er du?«

Den virtuelle teenager Olivia, som igennem ni år har svaret på spørgsmål fra børn i hele Danmark, forsvinder fra cyberspace den 1. januar 2011. På det tidspunkt udløber støttemidlerne fra Styrelsen for Bibliotek og Medier og de unge brugere må søge information andre steder. Bag Olivia står over 100 børnebibliotekarer fra 51 kommuner. Blandt dem, er der vemodighed over at måtte sige farvel til den populære pige og ikke mindst den særlige kontakt til børnene, som hun har været katalysator for.  

Over 300.000 svar er det blevet til på hjemmesiden spoergolivia.dk, siden den blev lanceret i 2001. Som ovenstående citat viser, har børnene været glade for Olivia, som de fleste accepterer som en af dem.

En ny strategi omkring netbiblioteker er årsagen til lukningen af Spørg Olivia. I fremtiden vil det betyde, at Styrelsen for Bibliotek og Medier hovedsagligt skal være med til at udvikle netbibliotekerne og ikke drive dem.

»Spørg Olivia har været en succes fra starten af, men vi har begrænsede midler og derfor prioriterer vi dem i forhold til nye tiltag som f.eks. Palles Gavebod« siger Jens Thorhauge, direktør for Styrelsen for Bibliotek og Medier, til Politiken.

Styrelsen har givet midler til udvikling af en ny serviceorienteret platform for spørgetjenester, og Palles Gavebod er i spil som en mulig formidlingsplatform.

 

Skriv en kommentar