Uenighed om kopimøbler

16-08-2010 af Tania Kejser
Det er ikke ulovligt, når RUCs bibliotek har købt og udstillet kopimøbler – heller ikke selv om biblioteket er offentlig tilgængeligt. Det mener det engelske internetfirma, Voga.com, der står bag salget.

I sidste uge kom biblioteket på RUC i klemme, da flere advokater i forskellige aviser slog til lyd for, at det er ulovligt, når biblioteket har kopier af ellers dyre designmøbler stående. Biblioteket har fjernet møblerne, indtil sagen er afklaret.

Nu tager firmaet Voga.com, der i sin tid solgte møblerne til RUC, til genmæle. I en pressemeddelelse skriver firmaet:

- Efter at have vendt situationen med vores advokat, som er specialist i ophavsret, lyder konklusionen imidlertid, at det ikke er ulovligt at have de pågældende møbler stående et offentligt tilgængeligt sted. Dette skyldes at det helt grundlæggende EU-retlige princip om varernes frie bevægelighed overtrumfer reglen om den omtalte visningsret.  Endvidere følger der af den danske ophavsret, at visningsretten er konsumeret, det vil sige udtømt, i forbindelse med Voga Furnitures lovlige møbelsalg.

- Overordnet set betyder dette, at møblerne gerne må placeres på offentligt tilgængelige steder – og dermed fremvises til offentligheden - og vi står derfor uforstående overfor de trusler om erstatningskrav, der er rejst mod RUC, som har handlet helt efter bogen, og altså har loven på sin side, står der i pressemeddelelsen.

Skriv en kommentar