Amerikanske universiteter vælger Open Access

25-10-2011 af Sabrine Mønsted
Forlagene får videnskabelige artikler foræret, pakker dem fint ind og sælger dem dyrt tilbage til universiteterne. Den model gør flere og flere universiteter oprør imod i USA. Senest har det amerikanske universitet Princeton vedtaget en Open Access politik.
 

Dermed undgår universitetet, at dets forskere afgiver alle deres rettigheder, når de offentliggør deres forskning i et videnskabeligt tidskrift.

Universitets nye Open Access politik, der blev vedtaget i september 2011, betyder også, at professorerne skal lægge kopier af deres artikler på deres egne hjemmesider, universitets hjemmeside eller andre ikke kommercielle steder. 

- At så prestigefyldte universiteter som Princeton og Harvard melder sig under Open Access flaget, er et kæmpe skridt fremad, siger fortaler for Open Access, professor ved Melbourne Universitet, Simon Marginson i The Conversation, et online magasin om uddannelse og research, der beskriver Princetons nye regler.

Danmark bag i bussen

Danmark er til gengæld ikke fremme i bussen, når det kommer til Open Access, mener leder for Videnscentret på Odense Universitetshospital Tove Faber Frandsen, der tidligere selv har forsket i området.

I 2010 kom det såkaldte Open Access-udvalg under videnskabsministeriet med en række anbefalinger heriblandt, at danske universiteter skulle etablere en Open Access politik. Indtil videre er der dog ikke sket det store.

Grunden til at Danmark halter bagefter, er ifølge Tove Faber Frandsen, at der i Danmark blandt andet er et godt låne samarbejde bibliotekerne imellem. Og så er det afgørende, at der er offentlig adgang til forskningsbibliotekerne, hvor man i udlandet kan opleve brugerbetaling, hvis man ikke er ansat eller studerende.

- Så vi har måske ikke på samme måde, som andre lande, savnet Open Access, siger hun.


Det skal nok komme

Desuden handler det om holdning.

- Der har været og er en fejlagtig opfattelse af, at Open Access kan forringe kvaliteten af artiklerne, fordi det er forlagene, der laver peer review, men Open Access er udelukkende en forretningsmodel og indvirker ikke på kvaliteten, siger hun.

Mange forskere bekymrer sig også om, hvilken betydning det får, hvis forlagene bliver truet på deres overlevelse.

- Men det er en global udvikling, der er i gang, siger Tove Faber Frandsen.

Lige nu er det de store universiteter i USA, der rykker, men det vil også komme til at ske i Danmark, mener hun, og kravet om Open Access kan komme fra flere sider. I England er der for eksempel krav fra en af de største fonde, Welcome Trust, at forskningen, der bliver produceret af midlerne fra fonden skal være Open Access.Læs artikel i The Conversation om Princeton og Open Access 

Læs tidligere tema i Bibliotekspressen om Open Access 

 

Skriv en kommentar