Arbejdsmarkedet er ikke gearet til bachelorer

11-05-2011 af Sabrine Mønsted
Seks ud af ti virksomheder er parate til at ansætte bachelorer, viser ny undersøgelse. Men det vil kræve et helt andet slags arbejdsmarked, siger Bibliotekarforbundets formand, der som DI og AC ikke mener, det er en god idé. 

Den uafhængige tænketank DEA har spurgt 359 danske virksomheder om, de vil ansætte bachelorer. Det vil seks ud af ti på betingelse af, at de nyuddannedes kompetencer matcher erhvervslivets behov. 

Ligner England og Sverige

Bjarne Lundager Jensen, vicedirektør i DEA, siger til Berlingske Business, at danske virksomheder ligner virksomheder i England og Sverige, mere end vi tror. Der kommer halvdelen af bachelorerne direkte ud på arbejdsmarkedet.

Han mener, at det er universiteternes opgave at gøre bachelorerne mere erhvervsrettede. Desuden skal virksomhederne kunne give en lavere løn til bachelorerne, så det kan betale sig for virksomhederne at snuppe de studerede, før de begynder på en kandidatuddannelse.

Kan ikke indfri kravene

Akademikernes Centralorganisation, AC, er imod ideen, blandt andet fordi danske virksomheder ikke har tradition for at videreuddanne folk, som de gør i England og Sverige. Dermed går bachelorerne glip af meget uddannelse.

Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost mener ikke det er forsvarligt at slippe bachelorer før deres kandidatgrad, fordi virksomhederne i dag har høje forventninger om selvstændighed og teoretisk viden.

- Det vil kræve en helt anden indsats af virksomhederne at tage imod bachelorerne. I udlandet ansætter man ofte folk i traineestillinger og oplærer dem selv, og det skal virksomhederne være indstillet på, siger Pernille Drost.

Mobiliteten forsvinder

Hun ser også en fare for, at mobiliteten for den enkelte forsvinder, hvis man stopper sin uddannelse som bachelor.

- I en virksomhed bliver du måske oplært i en enkelt funktion, hvorimod en kandidatgrad er en bred teoretisk uddannelse, siger hun.

Pernille Drost er mere villig til at tale om at tone uddannelserne fra IVA for eksempel i et privat og et offentligt spor, så de studerende kan vælge en mere erhvervsrettet kandidatuddannelse.

 

 

Skriv en kommentar