BibZoom og DR i samspil om lytteklubber

20-06-2011 af Henrik Hermann

Læseklubber er en succes, og til efteråret skal P2-lytteklubber for musikelskere også være et tilbud, hvor den virtuelle verden knytter an til det fysiske bibliotek.

Efterårets temaer bliver med Grieg og Mozart, oplyser musikbibliotekar Niels Mark, Herlev. Foto: Jakob Boserup

I første omgang skal lytteklubber tilbyde klassisk musik. 15 biblioteker, heriblandt i Aalborg, Aarhus og Odense, har tilmeldt sig klubberne, som også vil blive markedsført på Danmarks Radios hjemmeside.

- Musikken på BibZoom skal kobles til det fysiske rum, for der skal være lytterum på de enkelte biblioteker, hvor medlemmerne mødes. Her kan vi på bibliotekerne gøre noget, som de mange andre online-tjenester med musik, ikke kan. Det fysiske møde og snakken om musikken betyder meget, siger Niels Mark, musikbibliotekar i Herlev og redaktør for BibZoom.dk

Beriget information
Aftalen mellem DR og BibZoom handler her og nu om P2, som spiller klassisk musik. Samarbejdet går blandt andet ud på, at ansatte i DR laver tematiske artikler om for eksempel Grieg eller Mozart eller andre klassiske komponister og temaer.

Bibliotekarer og DR-medarbejdere kan byde ind på temaer til lytteklubberne. Den forventede proces er, at P2-redaktionen fremlægger forslag om kommende temaer.

En særlig ”formidlingspakke” distribueres med hvert tema til bibliotekerne, hvor en såkaldt facilitator bliver ”ordstyrer” i månedens tema i lytteklubben.

- Her er det tanken at bibliotekarer skal være facilitatorer og berige indholdet, inden det hele sendes til medlemmerne af lytteklubberne, fortæller Niels Mark.

Symbiose om flere brugere
Konkret er de planlagte temaer følgende: I oktober: Edvard Grieg: Peer Gynt, November Mozart: Requiem. December planlægges et juletema.

Danmarks Radio er interesseret i at få bredt interessen for musikken ud, ikke mindst nu, hvor digitaliseringen betyder, at P2 bliver en ”virtuel kanal”, der skal modtages på DAB-radio. Og BibZoom kan absolut bruge flere lyttere til at downloade eller streame de millioner af numre, tjenesten udbyder.

Du kan her læse hele projektbeskrivelsen.

Niels Mark er som musikbibliotekar og redaktør af Bibzoom også involveret i at lave guidelines med uddybende information om festivaler som SPOT i Aarhus og om Roskildefestivalen, du kan høre Niels Mark fortælle om dette arbejdsområde i et indslag her fra Radio Køge.

Kommentarer (1)

21. juni 2011 kl. 17:44
Hvad med at få gjort noget ved den ringe søgefunktion på bibzoom? Særligt ved søgning på klassiske indspilninger er det yderst problematisk at finde hoved og hale i indholdet, i streaming modulet er det nærmest håbløst.

Skriv en kommentar