Bibliotekerne spiller videre

18-07-2011 af Anette Lerche
I 2010 deltog 31 biblioteker i en national spil-liga, som blev afsluttet med en finale i Aalborg. Målet var at skabe kontakt til drenge i alderen 13-19 år, som dystede om at blive kåret som de bedste til at spille Playstation 3-spillet Fifa 10. Nu kan bibliotekerne tilmelde sig turneringen i 2011, som vil blive afviklet i efterårsferien.
Det er svært at ramme målgruppen de 13-19-årige drenge, som typisk gerne vil ”hænge ud” på biblioteket, men som ikke læser. Et tilbud, som drengene til gengæld gerne vil tage til sig, er en national spilturnering.

52 tilmeldte sig i 2010
Henrik Schou er projektleder for GameZone og ansat ved Aalborg Bibliotekerne. Han fortæller, at hele 52 biblioteker tilmeldte sig sidste års turnering. Men kommunale firewalls, samt bibliotekernes manglende kendskab til spil på Playstation bragte deltagerantallet ned på 31 biblioteker. Hvert bibliotek stillede med et hold på fire drenge i alderen 13 til 19 år, der dystede om at være de bedste til at spille Fifa 10 (et fodboldspil). I 12 runder dystede bibliotekernes hold hver 14. dag over nettet, og de bedste mødtes til finalen i Aalborg, hvor vinderholdets drenge vendte hjem med en Xbox hver. Sidste år støttede Styrelsen for Bibliotek og Medier projektet, men i år sætter Aalborg og Herning projektet i drift for egne midler, og alle biblioteker er inviteret til at deltage.

Turnering i efterårsferien
I år er der plads til 20 deltagende biblioteker og i stedet for at lade turneringen fortsætte over flere uger, afvikles turneringen i efterårsferiens to sidste dage med en afsluttende finale i Aalborg i november. Spillet som drengene skal dyste i, bliver det nye Fifa 12-spil, der kommer på gaden i september. I år bliver bibliotekerne opkrævet et deltagergebyr, og allerede nu har Aalborg og Herning Biblioteker fået de første tilmeldinger.
Se artiklen om den nationale spil-liga på Del Din Viden

Kommentarer (2)

20. juli 2011 kl. 13:43
Fremragende ide, det er der sikkert mange drenge som vil deltage i. Men hvorfor lige vælge FIFA2012? Kunne man ikke forstille sig at det blev Call of Duty, World of Warcraft eller Battlefield eller et andet skyde spil?
Jeg kender flere drenge i alderen fra 12-17 som elsker skydespil. De spiller ofte og er ret dygtige til det.
28. juli 2011 kl. 10:29
Hej Thomas,

Tak for kommentaren. Da Henrik (projektleder) er på ferie, får du lige en tilbagemelding fra en menig projektdeltager.
Man kunne sagtens forestille sig at afholde turneringen i andre spil, som eksempelvis dem du foreslår. Vi valgte dog Fifa udfra en række betragtninger, hvoraf jeg kort vil gengive de vigtigste.

PLATFORM:
- For at give alle deltagere et jævnbyrdigt udgangspunkt, faldt valget på en konsol frem for PC. Hvor kraftig en maskine man spiller på, er jo en meget væsentlig faktor i spil som Call of Duty, og vi fandt det ikke rimeligt, at nogle deltagere så at sige skulle spille med handikap.

- Vi havde en stærk formodning om, at den tekniske support ville være mere overskuelig, når hardwaren var ens på tværs af bibliotekerne. Sidste år viste dog, at der stadig var brug for masser af support selv på en konsol.

SPIL:
- For at kunne holde en stram tidsplan – ikke mindst til finalestævnet – havde vi behov for at vælge et spil, hvor vi med rimelig sikkerhed kunne vurdere hvor lang tid en kamp/dyst ville tage. Med Fifa viste vi at vi kunne afvikle en enkelt kamp på 15 minutter plus/minus 2 minutter. Havde vi i stedet valgt f.eks. bedst af tre arena kampe i World of Warcraft, kunne en enkelt dyst potentielt have taget alt fra tre minutter til flere timer.

- Fifa er et spil næsten alle (drenge) i målgruppen kender. Det var derfor vores håb, at bibliotekerne ville have let ved at rekruttere spillere til deres hold.

Dermed ikke sagt at Fifa også vil være valget i fremtidige udgaver af E-ligaen. Man kunne sagtens forestille sig andre spil, som f.eks. dem du nævner. Eller hvem ved? Måske vi i fremtiden kan køre sideløbende turneringer i forskellige spil?

Skriv en kommentar