Danske støttekroner giver børn i Kabul bibliotek

30-06-2011 af Anette Lerche
Center for Kultur og Udvikling under Kulturministeriet har etableret et børnebibliotek i Kabul, og Afghanistans første børnebibliotek er en gave til et land, hvor konsekvenserne af Talebans mange bogafbrændinger er tydelige.
Det danskstøttede bibliotek er for skolens mindste klasser. De ældre klasser har også glæde af at komme på et bibliotek. Det er støttet med midler fra Tyskland.
Foto: Lise Thorsen
I Kabul er Afghanistans første børnebibliotek åbnet. Biblioteket har til huse på en af byens skoler, og cirka 1.000 børn kan nu låne bøger med hjem. Anita Wardak er lærer og bibliotekar på skolen, og hun er lykkelig over, at børnene får en chance for at lære noget, ligesom børn i resten af verden. Det fortæller hun til den danske journalist Lise Thorsen, der har skrevet en artikel om biblioteket til Del Din Viden. 

Anita Wardak drømmer om, at biblioteket med tiden kan blive til flere biblioteker. For i Afghanistan er store dele af befolkningen analfabeter, og halvdelen af befolkningen er under 25 år. Og med Talebans mange bogafbrændinger er udsigterne til, at børn får adgang til børnebøger ringe.
- Det allerbedste for os ville være, hvis vi havde nogle bogbusser, der kunne køre rundt i byen, siger Anita Wardak.


Bogbusser til landbefolkningen
På landet, hvor store dele af Afghanistans befolkning bor, har det danske kulturprogram støttet etableringen af fem bogbusser, som også bringer bøger ud til landets børn. Forsøget er nyetableret, men allerede vel modtaget.

I Afghanistan har man ingen tradition for børnelitteratur. Børnebiblioteket indeholder udelukkende faglige bøger. Derfor har den danske afdeling af den internationale organisation for ytringsfrihed og beskyttelse af skribenter, PEN, sat en række danske børnebogsforfattere til at skrive børnebøger til de afghanske børn.

Læs meget mere om bibliotekerne i Afghanistan i artiklen Børnebiblioteket i Kabul på Del Din Viden.

Skriv en kommentar