Biblioteket som urbant kontor

23-08-2011 af Sabrine Mønsted
På hovedbiblioteket i Helsinki er udlån af kontorpladser blevet en stor succes. Ambitionen er at udbrede ideen internationalt, så du kan booke en arbejdsplads i Paris eller Berlin, før du tager hjemmefra.
De urbane kontorer kommer til at spille en væsentlig rolle i Helsinkis nye hovedbibliotek, der forventes at stå klar til brug i 2017. Foto: Arkkitehdit NRT Oy
It-specialist Roberto Corsini er ansvarlig for udviklingen af Helsinki Biblioteks initiativ med de såkaldte Urban Offices, der startede i maj 2010.
Han ser det som en ny og effektiv måde at udnytte biblioteksrummet.

 - Biblioteker ligger ofte centralt, og mange har brug for hurtigt og effektivt at kunne komme til en computer og printer eller have et sted at holde møde. Det er rigtig god og brugbar service, siger Roberto Corsini. 

Det er også muligt at holde videomøder, låne webkameraer, headset og hvad der ellers hører til moderne kontorfaciliteter. I dag er der 70 til 100 daglige brugere.   

Fra filial til hele verden
I første omgang er planen, at der skal åbnes Urban Offices i de finske bibliotekers filialer, men Roberto Corsini drømmer om en international service.
- Biblioteker skal ikke konkurrere, men arbejde sammen og tænke i open source, siger han.

Han er i gang med at udvikle en »pakke«, som alle biblioteker kan få og bruge som inspiration til at opbygge egne urbane kontorer.

Biblioteker i Malmö, Aarhus og Stockholm har allerede henvendt sig og er interesseret i erfaringerne i Helsinki. 

Venter på nyt hovedbibliotek
Biblioteksfolk i Helsinki venter også på politikernes endelige ja til byggeriet af et nyt hovedbibliotek, der forhåbentlig står færdigt i 2017. Her er hele førstesalen sat af til blandt andet Urban Office og loungeområder. 

Find ud af mere, kontakt eventuelt Roberto Corsini på Google+ eller gennem Helsinki City Library.

Du kan også læse mere om projektet her

Skriv en kommentar